RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2726|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

歐洲大發仔借屍還魂......

AMAT 發表於 2011-2-23 14:40:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

據聞係歐洲市場,會用架ECHO掛上大發CHARADE嚟賣......
而且極有可能係由中國生產線生產再運去歐洲賣......
smallfaifai 發表於 2011-2-23 15:15:02 | 只看該作者
而家輸入香港o既ECHO其實係邊度做o架?會唔會有分別呢?
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-23 15:28:12 | 只看該作者
而家輸入香港o既ECHO其實係邊度做o架?會唔會有分別呢?
smallfaifai 發表於 2011-2-23 15:15

香港ECHO係日本生產........

有部份日本牌子車會係泰國線生產.......不過近年亦好似少O左.......

國內生產果O的暫時都冇嚟過香港,佢地出口都係歐洲或中東.....
smallfaifai 發表於 2011-2-23 15:44:04 | 只看該作者
香港ECHO係日本生產........

有部份日本牌子車會係泰國線生產.......不過近年亦好似少O左.......

...
AMAT 發表於 2011-2-23 15:28

香港人都係「信奉」made in Japan的日本車o既,hahaha
(冇聽錯有一批泰國做o既Honda Accord,二手價都會低一截)

不過好多歐洲車開始唔係歐洲做就真o既,唔知幾時日本車都會多D
有勇冇謀 發表於 2011-2-23 16:28:48 | 只看該作者
豐田同大發係姊妹廠, 好多技術同零件已經共用, 唔出奇啦...
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-23 16:30:32 | 只看該作者
香港人都係「信奉」made in Japan的日本車o既,hahaha
(冇聽錯有一批泰國做o既Honda Accord,二手價都 ...
smallfaifai 發表於 2011-2-23 15:44

CIVIC都有泰國造.

BENZ部份都唔係德國......可能係其他歐洲地方........
最平果架A CLASS好似係東南亞線.....好似咋下~唔多記得,但一定唔係德國.......
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-23 16:32:46 | 只看該作者
其實如果由國內生產,之後運嚟香港賣,香港O既車價即時會平好多.......

講真,國內生產冇問題O架,主要係睇QC.日本車廠國內生產O的QC普遍都OK O既.....
不過問題係佢國內生產左軚生產線都做賺到笑......點會開一條右軚生產線啦......
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-23 16:34:33 | 只看該作者
我O的揸歐洲車如標緻O既同事,佢地都係國內買東風果O的零件整車.......平香港果O的一平......
當然,整果O的係眼見工夫果O的啦.
lunb 發表於 2011-2-23 19:47:37 | 只看該作者
我鍾意射喱呀
ahguyguy 發表於 2011-3-25 11:19:41 | 只看該作者
我O的揸歐洲車如標緻O既同事,佢地都係國內買東風果O的零件整車.......平香港果O的一平......
當然,整 ...
AMAT 發表於 2011-2-23 16:34

我揸豐田nze121, 試過壞門鎖摩打同電窗摩打, 我都係去淘寶訂大陸"花冠"d零件自己整, 平到笑!
ftbingobingo 發表於 2011-3-25 11:22:51 | 只看該作者
Many Benz and BMW are made in South Africa
馬輝 發表於 2011-3-30 21:21:37 | 只看該作者
Many Benz and BMW are made in South Africa
ftbingobingo 發表於 2011-3-25 11:22

they are built for most right hand drive markets, including hong kong

heard of mercs having a production line in malaysia

speaking of thai made japanese cars, there were three so far on top of my mind that did go on sale in hk:

honda accord (CD,CG), honda city of early 2000s, toyota hilux vigo
kowan77 發表於 2011-4-8 08:10:35 | 只看該作者
日本造!
可能係大陸件日本裝配!