RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 艾力
打印 上一主題 下一主題
收起左側

教你$56自制light kit,有break 燈control

prince2005 發表於 2006-8-28 10:34:54 | 只看該作者
電池盒(連開關)
線插(公,也母)
線插針
繼電器
電路板
咁e d 駛唔駛買??
coil connector係咩黎架??
觀星是答案 發表於 2006-8-28 10:47:16 | 只看該作者
原帖由 prince2005 於 2006-8-28 10:34 發表
電池盒(連開關)
線插(公,也母)
線插針
繼電器
電路板
咁e d 駛唔駛買??
coil connector係咩黎架??

我見你 o係第二個討論版問過
你架 Mini-Z 用 4001A o個隻 NOR gate 就唔需要買了

呢份 o野係 for 大車的
prince2005 發表於 2006-8-28 10:49:24 | 只看該作者
我好似冇問過break燈~~
4001A o個隻 NOR gate係咩黎架??
觀星是答案 發表於 2006-8-28 11:05:31 | 只看該作者
原帖由 prince2005 於 2006-8-28 10:49 發表
我好似冇問過break燈~~
4001A o個隻 NOR gate係咩黎架??

有 ~ 人地 o個份 o野咪係 o甘整 lo
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=1

登錄/註冊後可看大圖
prince2005 發表於 2006-8-28 11:31:52 | 只看該作者
...唔知咩黎
fyin 發表於 2006-8-28 11:59:54 | 只看該作者
師兄,
想問3v coil relay 接駁motor 正負位問題. relay coil 係由motor比電操作
但motor是由7.2v供電. 既是3v coil 要丞受7.2v電壓.
會唔會燒coil架. 定係用個6v coil relay 會好啲.
及我聽過reley coil 接點之間要駁一粒diode 整流子, 因coil通電後會有一些feedback.
可能會損壞電變.
有不對請更正. thx.
hellboy 發表於 2006-8-28 13:05:29 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-26 00:00 發表

haha ~ 幾粒 LED 唔重, 不過如果 coil 分 o左一半電流去, 架車就會慢大半啦

仲有就係, 個 coil 越大電阻, 對摩打影響越少
並聯電路 ~ 電壓平分, 電流跟電阻值按反比例分

我睇過你用那粒 BS 101 的 data  ...

师兄
如从 RECEIVER 罗电比LED, 系中间只系加 RESISTOR 噤会吾会影响嫁车嘅控制同速度?
觀星是答案 發表於 2006-8-28 14:17:35 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-8-28 11:59 發表
師兄,
想問3v coil relay 接駁motor 正負位問題. relay coil 係由motor比電操作
但motor是由7.2v供電. 既是3v coil 要丞受7.2v電壓.
會唔會燒coil架. 定係用個6v coil relay 會好啲.
及我聽過reley co ...

1 ) 有可能燒coil, 轉用 6V 有極性 Relay 好 o的 (不過架車後波時, LED 仍是光的)
2 ) 粒 Diode 係用來食 o左個 relay 拍返轉頭時個 pluse, 其實粒 Protection Diode 係需要加返的 (唔加都行到, 不過個 ESC 傷少少)
觀星是答案 發表於 2006-8-28 14:20:30 | 只看該作者
原帖由 hellboy 於 2006-8-28 13:05 發表

师兄
如从 RECEIVER 罗电比LED, 系中间只系加 RESISTOR 噤会吾会影响嫁车嘅控制同速度?

一定有少少, 你每加一件電子 o野上車都會令架車 o既性能低 o左
不過影響更大的一定係粒 relay, 因為佢直接分走 o左摩打的電流
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-28 14:30:21 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-28 14:17 發表

1 ) 有可能燒coil, 轉用 6V 有極性 Relay 好 o的 (不過架車後波時, LED 仍是光的)
2 ) 粒 Diode 係用來食 o左個 relay 拍返轉頭時個 pluse, 其實粒 Protection Diode 係需要加返的 (唔加都行到, 不過個 ESC 傷 ...

用6V RELAY唔係唔得。只不過,車電FULL POWER係7.2V,當你玩在10分鐘之後,你會發現舊電只會有6V左右,過多一陣,得返4V。

我試過用3V電箱駁3V COIL 唔得,因為粒筆芯電用左一兩次,得返2V幾。

結論係,用6V RELAY你架車既BREAK 燈系統只可以係6V以上既時侯用,之後就唔會再著。
所以我選擇左用3V唔用6V就係咁解。反正粒RELAY都係$6.5,燒左咪換囉。我唔想次次放車時有尾燈時又冇咁。
觀星是答案 發表於 2006-8-29 00:02:35 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-28 14:30 發表

用6V RELAY唔係唔得。只不過,車電FULL POWER係7.2V,當你玩在10分鐘之後,你會發現舊電只會有6V左右,過多一陣,得返4V。

我試過用3V電箱駁3V COIL 唔得,因為粒筆芯電用左一兩次,得返2V幾。

結論係, ...

你餅電係咪有問題呀 ?
我 o岩 o岩度 o左我上星期六玩完 o個餅 GP 3900
當日玩呢餅 3900, 架車已經無晒力, 起唔到圍

依家度返個電壓, 都仲有 7V
不過, relay 都有個索起把刀 o既最低電流量, 摩打會用 o左大部份 o既電流, 所以 relay 就無力索把刀啦
觀星是答案 發表於 2006-8-29 00:06:15 | 只看該作者
我 o岩 o岩就用 relay 同 LM555, 整 o左 set LED 模型, 架車會長打死火燈 (用 LM555 控制), 做到俾油紅燈暗, 收油紅燈超光的效果

P.S. 如果各位師兄留意到條片最遠是有粒 LED 的 (片中一共有 3 粒 LED), 每當我俾油 / 收油 (即 relay 有動作) 時, LED 都會輕輕閃一閃
唔好睇少呢一閃, 呢一閃就代表 o左 Protection Diode 正發揮作用 (LED 都是 Diode 的一種吧)

http://apple4u.no-ip.com/LED002.wmv
fyin 發表於 2006-8-29 00:09:10 | 只看該作者
覲星兄,
有些問題想請教你, 上圖4001B IC motor 的正位駁470uf電容正位, 但motor 的負位又駁另一電容的正位.
這樣有冇問題, 同+5v~12v駁IC腳14 負極係唔係駁地極便可.
因我試過駁錯正負極爆電容,一團煙好似小型原子彈十分壯觀.
問題多多請諒.
觀星是答案 發表於 2006-8-29 00:16:48 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-8-29 00:09 發表
覲星兄,
有些問題想請教你, 上圖4001B IC motor 的正位駁470uf電容正位, 但motor 的負位又駁另一電容的正位.
這樣有冇問題, 同+5v~12v駁IC腳14 負極係唔係駁地極便可.
因我試過駁錯正負極爆電容,一團煙好似小型 ...

上面張圖的駁法無問題
電容正極接地, 負極都接地, 最多都係 charge 唔到電 o者
同埋我睇呢對 470uF cap 其實係用來保護粒 4001 NOR gate 的 input
並唔係有咩特別作用, 唔好倒轉電容正負接即可
prince2005 發表於 2006-8-29 01:24:41 | 只看該作者
一團煙好似小型原子彈咁壯觀  正wo~~
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-29 01:48:42 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-8-29 00:02 發表

你餅電係咪有問題呀 ?
我 o岩 o岩度 o左我上星期六玩完 o個餅 GP 3900
當日玩呢餅 3900, 架車已經無晒力, 起唔到圍

依家度返個電壓, 都仲有 7V
不過, relay 都有個索起把刀 o既最低電流量, 摩打會用 o左大 ...

可能我舊電真係壞左啦 -_-!
我想問,LM555點駁,又係乜黎IC?
 樓主| 艾力 發表於 2006-8-29 02:06:03 | 只看該作者
原帖由 prince2005 於 2006-8-29 01:24 發表
一團煙好似小型原子彈咁壯觀  正wo~~

我都想睇下~
觀星是答案 發表於 2006-8-29 12:05:17 | 只看該作者
原帖由 艾力 於 2006-8-29 01:48 發表

可能我舊電真係壞左啦 -_-!
我想問,LM555點駁,又係乜黎IC?

LM555 係用來 gen 頻率的
用途非常廣泛, 而且可變性強

但接駁就有少少難度啦
KMB182 發表於 2006-8-29 20:21:26 | 只看該作者
我想問係咪要用1/4W 100ohms嫁電阻?..(break燈)
觀星是答案 發表於 2006-8-29 22:19:55 | 只看該作者
原帖由 KMB182 於 2006-8-29 20:21 發表
我想問係咪要用1/4W 100ohms嫁電阻?..(break燈)

1/4W or 1/2W 都 ok
100 Ohm - 300 Ohm (越大 Ohm 數幫 come 玩 <- 粒 LED 無 o甘快打柴)