RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: pakcheongkwan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飄移大疑問...

lws920 發表於 2011-2-5 21:01:25 | 只看該作者
DZ110 發表於 2011-2-5 22:34:28 | 只看該作者
用頭直係完全玩唔到
可能我唔識玩掛~~哈哈
skywoo1105 發表於 2011-2-5 01:19

頭直完全玩唔到我都係第一次聽人講
唔怪得行出街咁多人用頭尾直都玩唔到
    高手
skywoo1105 發表於 2011-2-6 00:42:03 | 只看該作者
    高手
DZ110 發表於 2011-2-5 22:34

用頭直係完全玩唔到
可能我唔識玩掛~~哈哈
skywoo1105 發表於 2011-2-5 01:19

咁睇黎我真係唔識玩~~~
隱世高人請指教
mk2 發表於 2011-2-6 01:14:16 | 只看該作者
咁睇黎我真係唔識玩~~~
隱世高人請指教
skywoo1105 發表於 2011-2-6 00:42

你唔識玩都可以攞B組亞軍
skywoo1105 發表於 2011-2-6 01:17:49 | 只看該作者
你唔識玩都可以攞B組亞軍
mk2 發表於 2011-2-6 01:14

我攞B2同A2都唔係用CS既~~~
點算識玩呢.....><"  
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2011-2-6 01:25:12 | 只看該作者
回復 42# DZ110

請指教, 言下之意, 頭正work or not?
goldenk001 發表於 2011-2-6 03:02:22 | 只看該作者
    高手
DZ110 發表於 2011-2-5 22:34

你正常4wd實玩到,但人地講cs,你頭直會塙到個轉向震盪似地震,震到gum仲點玩?
goldenk001 發表於 2011-2-6 03:03:56 | 只看該作者
回復  DZ110

請指教, 言下之意, 頭正work or not?
pakcheongkwan 發表於 2011-2-6 01:25

保養條件上唔work
carvenchow 發表於 2011-2-6 03:04:21 | 只看該作者
我覺得睇用家對drift幾深入理解
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2011-2-6 03:10:15 | 只看該作者
回復 48# goldenk001

因為直軸令兩邊轉速一致, 但在CS時左右轉速不一, 以致轉向震盪及損牦嚴重?
goldenk001 發表於 2011-2-6 04:48:51 | 只看該作者
回復  goldenk001

因為直軸令兩邊轉速一致, 但在CS時左右轉速不一, 以致轉向震盪及損牦嚴重 ...
pakcheongkwan 發表於 2011-2-6 03:10

Bingo!
oohnel 發表於 2011-2-8 15:55:10 | 只看該作者
各位C Hing, 小弟都係剛開始玩Drift, 但以往玩其他車種時有少少經驗,希望可以用在Drift車上。

問題1., 2. &3.:
其實要車打滑主要因為車轆與地面失去抓牢力。我地玩其他車種時是盡量避免的,但玩Drift車就相反。所以用Drift胎,並加大車扭力以超越臨界扭力(當胎與地面失去抓牢力)。至於用什麼齒比並不重要。我試過用我個仔架玩具RC在屋企玩Drift,我用架 4WD越野車、釘胎,係好滑的地面都可以。
問題4:
大多用頭單尾直是有原因的。當車轉向時,外彎的車胎是比內彎的行程長的,因此轉速高些,當前差速發生作用,就會平衡外、內彎的速差,在Drift尾仍然會使車身受控制。如果用頭直,你會發現比差速好些。但用頭單,外灣的就如沒有扭力的,就會甩尾好利害。
尾直是因為要增加甩尾情況(因失去了差速現象)
問題5:
你可以調節個尾Toll in/out, 用0度或Toll out (外八字),會增加甩尾情況。練習時試用中油,不要去盡油,找個臨界扭力點。如要更專業,可以改用有感無刷動力系統,因為線性會比較穩定。
fatchickterian 發表於 2011-2-9 07:01:14 | 只看該作者
回復 20# pakcheongkwan

Sorry to replay so late!! I have tried both Analog and Digital servos, could not tell the differences.  But Some Remote control (e.g. 2.4ghz) require Digital servo, so becareful!!
cmchow007 發表於 2011-2-9 09:51:54 | 只看該作者
之前我係頭直的~玩到漂移~
其實CS都玩到,不過要睇咩地咩胎~
而家改左尾直~~漂到癲=.="
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2011-2-9 12:13:51 | 只看該作者
而家已由頭差尾真改成頭單尾直,加上之前改落ge野,只差cs齒同大轉向就搞掂