RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 天照
打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港終於有國產私家車引入......

AMAT 發表於 2011-2-2 12:25:39 | 只看該作者

我唔係話國內做乜都唔好.....

但,如果用火車/輕鐵一類同車比較.....就唔係咁恰當.....

事實上中國做鐵路係有一手,所以做得好唔出奇.

但係車就真係好起步段階........以安全水準嚟講,又真係未能同外國看齊........
尚需一段時間......至少都要五六年以上.....
Scania 發表於 2011-2-3 21:21:19 | 只看該作者

有幾7?差唔多咁上下啦
Wilsonf 發表於 2011-2-4 00:08:42 | 只看該作者
SPAWN 發表於 2011-2-4 00:20:19 | 只看該作者
Scania 發表於 2011-2-5 08:42:13 | 只看該作者
http://v.youku.com/v_show/id_XMTU2NzY4MjY4.html
吉利熊貓撞擊測試
呢架野台灣都有得賣
maxchow 發表於 2011-2-6 16:34:07 | 只看該作者
我唔係話國內做乜都唔好.....

但,如果用火車/輕鐵一類同車比較.....就唔係咁恰當.....

事實上中國做鐵路係有一手,所以做得好唔出奇.

AMAT 發表於 2011-2-2 12:25

中國有$,P-way 技術係買返來的,所以可以即時達標。
造 Rolling Stock 技術初初係外國比設計佢照做。完成得多車自己識做,但最緊要的野 e.g. TMS, ATC 等仲係要靠人,自己只可造周邊野。
中國鐵路都未係有一手住,如果外國人依家唔係度,中國仲係只可以企左係度。
日本就真係真真正正可以自給自足喇!
fatwah 發表於 2011-2-6 18:37:10 | 只看該作者
中國有$,P-way 技術係買返來的,所以可以即時達標。
造 Rolling Stock 技術初初係外國比設計佢照做。 ...
maxchow 發表於 2011-2-6 16:34

0.0中國 高鐵技術不是偷外國之後反告外國侵權嗎?
Scania 發表於 2011-2-6 19:11:44 | 只看該作者
0.0中國 高鐵技術不是偷外國之後反告外國侵權嗎?
fatwah 發表於 2011-2-6 06:37 PM

高鐵係講到明既技術轉移合約,唔係買車既合約