RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: rc.explorer
收起左側

Team Powers Option: FF03 new gear system(light weight)

z96282424 發表於 2010-8-26 09:31:30 | 顯示全部樓層
鋁係軟金屬,賽鋼係差唔多最硬既膠, 你唔用,我用呀~
civicboy 發表於 2010-8-26 10:20:26 | 顯示全部樓層
噤...萬一 出事...(只係萬一)...
有無 淨 "珠叉齒" or "細齒" 散買???

因為己經有朋友仔 掃左 珠叉齒 喎...!!!!

另外想問....點解唔全部 3隻 都用 車"賽鋼" or 啤"尼龍"(<--當然起工模 cost比較貴)???
 樓主| rc.explorer 發表於 2010-8-26 10:38:56 | 顯示全部樓層
其實做3隻''賽鋼" 還方便得多, 但因其它考慮因數, 所以中間這隻牙才用金屬鋁齒.
ter037 發表於 2010-8-26 18:17:07 | 顯示全部樓層
我會買一set試下....
ericyeung78 發表於 2010-8-26 18:54:47 | 顯示全部樓層
civicboy 發表於 2010-8-26 22:52:50 | 顯示全部樓層
係呀...你真係好..
之前太多人討論呢個問題...
係已經 証明 左會 "掃"邊隻...

所以我先可以帶出我個問題...
我仲想問你會買翻邊隻 "珠叉齒"
星星 原裝 定 t...p....
hihizaza 發表於 2010-8-26 23:40:33 | 顯示全部樓層
rabbitmomo 發表於 2010-8-26 23:42:03 | 顯示全部樓層
回復 12# minimini

本公司推出的兩隻白色齒輪不是膠齒, 是加硬賽鋼齒輪, 而金屬齒是鋁齒輪, 即係鋁齒加賽鋼齒輪的組合. 有點不明白你為何對這組合有問題? 如你都是有FF03 或其它房車, 你都知道減速齒和馬達齒輪的組合也是膠齒輪(減速齒)和鋁齒輪(馬達齒輪)的組合? 那你是否覺得也有問題呢? 如果膠齒輪和鋁齒輪組合真的有問題, 為何我們用3.5T 這麼大動力的馬達也沒有問題呢? 請思考一下再決定這組合是否有問題吧.

其實在FF03上'主動'這齒輪和'被動用'金屬齒輪的齒輪比是1.35, 即接近1, 所以如果物料本身有問題, 就算齒輪組合倒過來也沒有分別, 都是會分粹的. 即現在真實情況是FF03 原裝中間這隻膠齒因物料或配搭問題所以真是比較容易分粹. 所以才導致不同廠商要出option 零件解決這問題.

相反, 本公司為何計劃要把中間這個齒輪變為金屬鋁齒? 因為它才是真正動力給珠差的齒輪. 不過理論還理論, 真實測試結果才是最重要. 本公司已實地測試過這組合是沒有問題的. 你也可找一些已有這產品的朋友詢問一下測試意見吧.
rc.explorer 發表於 2010-8-21 02:24

首先我見你用數學角度去解譯, 咁我就用返數學角度提出疑問, 交流下無惡意:handshake:D
第一: 點解1.35 可以 ROUND左 1? 點解唔可以 ROUND 做1.3? 對我而言, 35%係一個好大既差數;
第二: 就算夾硬叫佢1:1都唔可以當佢一樣從而推論掉轉都一樣, 因為仲有TORQUE, moment arm 都唔同;
第三: 個inertia 亦都唔同因為 I = ma^2, 金屬重好多
第四: 膠推膠; 膠推金屬 & 金屬推膠 3個組合個POWER LOST都唔同
就以上而言, 主動一方的齒輪用膠仍然存在大捐耗喎 !

另外, "加硬賽鋼"意思係加硬o左既賽鋼 定係就咁賽鋼?  
你話白色齒輪不是膠齒, 賽鋼唔係膠咩? Polyoxymethylene
ericyeung78 發表於 2010-8-26 23:46:42 | 顯示全部樓層
係呀...你真係好..
之前太多人討論呢個問題...
係已經 証明 左會 "掃"邊隻...

所以我先可以帶出我個問 ...
civicboy 發表於 26-8-2010 22:52

黑色膠廿蚊雞今曰用過都無問題,不過之前掃牙唔知關唔關熔左珠叉杯事??
civicboy 發表於 2010-8-27 08:55:34 | 顯示全部樓層
應該唔關 "珠叉" 事 ...
之前你有冇掃過齒?? 定一開始就已經用 tp set??

如果你用過原裝, 就應該係掃 中齒...
當換左 金屬中齒... 理論上 應該 係 掃"殊叉齒"...
(當話有第一隻金屬中齒出果時...
已經有師兄話會掃 珠叉齒)

但 tp 出呢set 頭尾 賽鋼 中間 金屬
結果會點呢....
有時數係計...但事實始終係事實!!
ericyeung78 發表於 2010-8-27 11:29:49 | 顯示全部樓層
其實平心而論睇番我張相,個膠珠叉杯熔咗及有D變形,所以才引至掃齒 ,其實真凶應該係個膠珠叉杯至真。
topgun2009 發表於 2010-9-30 21:40:41 | 顯示全部樓層
其實平心而論睇番我張相,個膠珠叉杯熔咗及有D變形,所以才引至掃齒 ,其實真凶應該係個膠珠叉杯至真 ...
ericyeung78 發表於 2010-8-27 11:29

也可能是.
gogoyo123 發表於 2010-9-30 22:34:16 | 顯示全部樓層
其實件野唔係貴so anyway 值得一試
支持推出ff product!
 樓主| rc.explorer 發表於 2010-10-15 12:33:09 | 顯示全部樓層
暫時不會
tnrryan 發表於 2010-10-20 23:00:58 | 顯示全部樓層
I think this kind of technical quesiton should be advised by a professional Mechanical Engineer. Who can help?
tnrryan 發表於 2010-10-21 13:14:08 | 顯示全部樓層
Any Mechanical Engineer here?
hlsk 發表於 2010-10-22 01:15:39 | 顯示全部樓層
如你都是有FF03 或其它房車, 你都知道
"減速齒"is被動和
"馬達齒輪"is主動的組合也是膠齒輪(減速齒)和鋁齒輪(馬達齒輪)的組合?
所以沒有問題
那你是否覺得也有問題呢? 如果膠齒輪和鋁齒輪組合真的有問題, 為何我們用3.5T 這麼大動力的馬達也沒有問題呢? 請思考一下再決定這組合是否有問題吧.

billgate803 發表於 2010-8-21 09:02

師兄你架 FF03當真用3.5R ? 你在那裏玩 ? 我真想見識一下.
williamau 發表於 2014-6-27 10:02:22 | 顯示全部樓層

我知道這是一個老帖子,但我想知道 金屬 Idler gear 可否購買用於香港。這是一個非常不錯的設計。我是 FF03 的新丁。我發現,Idler gear in FF03 是最薄弱齒輪環節。該金屬製成 Idler gear 是最適合我。
http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=4990

tamiyafan 發表於 2014-6-30 20:39:44 | 顯示全部樓層
珠差..................
tamiyafan 發表於 2014-6-30 21:34:26 | 顯示全部樓層
FF03 本身波箱設計已有極大問題, 無論怎樣配搭齒輪, 珠差又好、牙差又好,衹是用13T無刷摩打, 總是幾排電就掃牙, 每次玩都是帶多一個完整波箱去換, 掃咗牙的回家先慢慢整, 真麻煩!!!!!!!!!!! 最後決定放棄唔再玩 FF03