RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11977|回復: 49
收起左側

Benz Actros (加左相)

andyandy782 發表於 2010-7-4 23:11:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

呢部野都整左好耐,一直以來都覺得volvo f12好靚,想自已整部出泥
整果時只係想當佢係模型咁砌,改過條陣,加左好多自已整既零件落去,油缸,風缸,風隔.....好怕一出街玩就好快爛
之後整整下因為放假冇錢搵左份暑期工做,冇時間整,整好左條陣之後就爛尾=.=''
但又唔想是旦買部雙星既殼放落去,冇咩特別,林林下就買左部bruder既拖頭返泥
雖然呢部野係3歲既玩具,但D detail都唔差,汁下佢就ok,而價錢都唔係貴(其實同雙星既差唔多,都算ok)
個殼係1比16既,比雙星既細左小小,有D位都要改一改就返
尤其係條呔,計返真車12R都未有咁大條,而家咁多人出D呔,都唔明點解冇人出返D岩比例=.=
而就返個殼細左,條陣界短左,整過汁邊D野
ccc527 發表於 2010-7-4 23:22:53 | 顯示全部樓層
師兄,你好勁,祝你早日完成!
AltezzaMak 發表於 2010-7-4 23:25:21 | 顯示全部樓層
我諗你POST左出黎, 部BENZ玩具車可能出現搶購潮

但師兄好有創意, 真係幾正 !
Jazz_Wan 發表於 2010-7-4 23:28:09 | 顯示全部樓層
well done
 樓主| andyandy782 發表於 2010-7-4 23:28:39 | 顯示全部樓層
AltezzaMak 發表於 2010-7-4 23:52:31 | 顯示全部樓層
遲D部scania大吊一出,可能搞到會有人團購
andyandy782 發表於 2010-7-4 05:28

scania大吊 係咩黎?
rabbitmomo 發表於 2010-7-5 00:06:03 | 顯示全部樓層
好有心機呀, 原來BRUDER D車要搞咁多野先FIT到落TAMIYA 度 !
superchucu 發表於 2010-7-5 00:13:38 | 顯示全部樓層
手工真好
ericsky 發表於 2010-7-5 00:26:24 | 顯示全部樓層
回復 1# andyandy782

很好的post , 我很欣賞C 兄實幹的精神,連油缸,氣缸都自制,有文有路,很有誠意同別人分享,雖然比例有些分別,但不影

響創作的樂趣。要一邊做一邊拍照,很有信心和誠意才可完成,看畢制作過程,完全了解此事何物,多謝分享。

如是  "只說唔做" ," 說做又唔做"  , " 唔做又要指人唔識做 " ,樂趣何在。
MRX-2 發表於 2010-7-5 00:35:16 | 顯示全部樓層
磨盤位升高是否為左就個沙板?
rabbitmomo 發表於 2010-7-5 00:35:53 | 顯示全部樓層
回復  andyandy782
很好的post , 我很欣賞C 兄實幹的精神,連油缸,氣缸都自制,有文有路,很有誠意同別人分享,雖然比例有些分別,但不影

響創作的樂趣。要一邊做一邊拍照,很有信心和誠意才可完成,看畢制作過程,完全了解此事何物,多謝分享。

如是  "只說唔做" ," 說做又唔做"  , " 唔做又要指人唔識做 " ,樂趣何在。
ericsky 發表於 2010-7-5 00:26

對, 實在太多, 甚至係"唔識做又要指人唔識做"
 樓主| andyandy782 發表於 2010-7-5 00:40:33 | 顯示全部樓層
磨盤位升高是否為左就個沙板?
MRX-2 發表於 2010-7-5 00:35

係呀,用左620果塊改返單擔,貪可以折上面出泥,但個羅C洞又頂住葉片,結果搞到成份要升高晒
MRX-2 發表於 2010-7-5 00:47:59 | 顯示全部樓層
係呀,用左620果塊改返單擔,貪可以折上面出泥,但個羅C洞又頂住葉片,結果搞到成份要升高晒
andyandy782 發表於 2010-7-5 00:40

長果份塊葉片如果可以減1-2片加到短果份葉片度就更好,因為你行兩組葉片都係想淨頭時避震柔D姐。
 樓主| andyandy782 發表於 2010-7-5 00:57:34 | 顯示全部樓層
回復  andyandy782

很好的post , 我很欣賞C 兄實幹的精神,連油缸,氣缸都自制,有文有路,很有誠意同別 ...
ericsky 發表於 2010-7-5 00:26

呢排都覺愈來愈多人是旦咁整D野出泥就出post,又或者一味up但唔見有成品
以前初初睇工房時都有好多好睇既post,搞到而家都冇心機睇
其實唔識題都可以買盒高達,或者其他模型砌學下
遙控拖頭,巴士咁大部野泥講其實已經係好易整,果D1比35,1比48甚至再細比例既模型仲難整得多,都有人砌得好靚,仲detail,直頭真既咁
好唔好都係睇有冇心機整姐
 樓主| andyandy782 發表於 2010-7-5 01:00:12 | 顯示全部樓層
長果份塊葉片如果可以減1-2片加到短果份葉片度就更好,因為你行兩組葉片都係想淨頭時避震柔D姐。
MRX-2 發表於 2010-7-5 00:47

未落過地行唔知呀,而家下面3塊,上面2塊,遲D試下玩先再set
scania大吊係呢部,官網寫係9月出,如果等有貨再訂返泥可能都要到下年,有排等
達人 發表於 2010-7-5 01:13:50 | 顯示全部樓層
c hing好似孖擔型啲喎......不過宜家都好正!
sekwing211 發表於 2010-7-5 16:37:45 | 顯示全部樓層
精華底你拎!!加油
tommy1218 發表於 2010-7-5 18:05:02 | 顯示全部樓層
個屋仔係咪要cut開加濶?
 樓主| andyandy782 發表於 2010-7-6 00:52:58 | 顯示全部樓層

今日得閒去新填地街行下,搵下料整個屋仔上去條陣度
結果用左個好低能既方法,廢事界開個屋仔,就係bumper下面整個較位,可以成個屋仔反開晒
之後林林下買左條''威也''係個屋仔開果時做固定拉住,只係$0.6@呎,加埋都唔洗一蚊,又唔洗有條鐵支條裡面頂住D位
聽日開始又要返工,可能冇咁快有進度
boniface 發表於 2010-7-6 01:47:42 | 顯示全部樓層
感覺屋仔好似高了點