RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 宅男
打印 上一主題 下一主題
收起左側

VOLVO OLYMPIAN重製

關閉 [複製鏈接]
wyman18 發表於 2010-6-27 17:09:59 | 只看該作者
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:32:58 | 只看該作者
你真係勇氣可加,樓主你幾多歲呀?
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 17:34:59 | 只看該作者
你真係勇氣可加,樓主你幾多歲呀?
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:32

更新相有罪??
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 17:37:42 | 只看該作者
我唔介意大家點批評我,
但我絕對介意你地批評完又冇建議!!
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:58:32 | 只看該作者

點解你會咁講架,真係對你好失望,唸住鼓勵下你咋,你既然看過真既出前一丁,何解要再整多架出前一丁出黎?同抄襲有咩分別?之前標題仲要話出前一丁回歸,正宗掛羊頭賣狗肉,老實一點,到現在都看不到一條電線,還算是遙控巴士?你用既用料實在不適合制作遙控車,一撞就散晒,我問你幾多歲係有原因,唔係要串你,如果你係個小學生,造到咁既巴士,已經好犀利,一架車最重要都係兩樣野,結構同外觀,但係係你呢架巴士上真係見唔到有呢兩樣野,冇批評就冇進步,你自己唸下啦
rabbitmomo 發表於 2010-6-27 18:01:28 | 只看該作者
點解你會咁講架,真係對你好失望,唸住鼓勵下你咋,你既然看過真既出前一丁,何解要再整多架出前一丁出黎 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:58

講得o岩
jt2106 發表於 2010-6-27 18:01:45 | 只看該作者
我唔介意大家點批評我,
宅男 發表於 27-6-2010 17:37

講完你咪又係唔聽,咁講黎做咩姐,
一早已經幾十人同你講叫你整左低盤先嫁啦,你有聽過咩??

話人之前唔該諗下自己先啦…
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 18:04:28 | 只看該作者
我唔介意大家點批評我,
宅男 發表於 2010-6-27 17:37

我建議你成架用鈦造,有好多師兄都建議你先造車陣,你為何唔聽人講?萬丈高樓從底起,意見不受,制作照舊
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 18:16:46 | 只看該作者
點解你會咁講架,真係對你好失望,唸住鼓勵下你咋,你既然看過真既出前一丁,何解要再整多架出前一丁出黎 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 17:58

師兄,唔好意思,係我態度問題
話時話真係多謝你既意見
我會睇下架車仲可以點改好佢

ps:唉!7月1日又有局啦,我真係好想去到玩,
     但我最怕比人睇死我架車,唔比我參加
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 18:18:20 | 只看該作者
講完你咪又係唔聽,咁講黎做咩姐,
一早已經幾十人同你講叫你整左低盤先嫁啦,你有聽過咩??

話 ...
jt2106 發表於 2010-6-27 18:01

雖然我知e個肯定係藉口,但我真係冇錢......==''
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 18:20:09 | 只看該作者
我建議你成架用鈦造,有好多師兄都建議你先造車陣,你為何唔聽人講?萬丈高樓從底起,意見不受, ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 18:04

車陣???鋁????首辦膠????亞加力???
我唔識==
請唔好介意!
SCANNIA 發表於 2010-6-27 18:37:27 | 只看該作者
點解冇人睇到架車有E個錯???
SPAWN 發表於 2010-6-27 18:42:16 | 只看該作者
點解冇人睇到架車有E個錯???
SCANNIA 發表於 2010-6-27 18:37

因為廢事比樓主話有罪
lajar 發表於 2010-6-27 18:45:20 | 只看該作者
話時話真係多謝你既意見

ps:唉!7月1日又有 ...
宅男 發表於 2010-6-27 18:16

態度正確..
Jazz_Wan 發表於 2010-6-27 19:02:32 | 只看該作者
車陣???鋁????首辦膠????亞加力???
我唔識==
請唔好介意!
宅男 發表於 2010-6-27 18:20

冇錢,真係幫你唔到,你唯有用發泡膠整,用“羅旋掌”推動,鋁條好平咋,四十幾蚊都有十尺
 樓主| 宅男 發表於 2010-6-27 19:28:45 | 只看該作者
師兄!!依舊野有冇用呀???
ATR357 發表於 2010-6-27 20:54:15 | 只看該作者
回復 65# Jazz_Wan
人家有意整出前一丁,你理得人姐!!!低盤晏d整有錯?人家冇錢咪整內部仙囖,冇錯架!
SPAWN 發表於 2010-6-27 21:07:12 | 只看該作者
回復  Jazz_Wan
人家有意整出前一丁,你理得人姐!!!低盤晏d整有錯?人家冇錢咪整內部仙囖,冇錯架!
ATR357 發表於 2010-6-27 20:54

呢度係論壇,係比人討論用ga一定有人講野,如唔想有人理咁可以叫樓主del個post都得啦哈哈哈
馬輝 發表於 2010-6-27 21:36:08 | 只看該作者
馬輝對部車的見解早已講過,就此不贅

正所謂"出得來行,預左要還",在一個FORUM貼得出來,其實都預左各方的意見,同埋亦都隱含了"不論意見好壞,你都必須接受"的意思

唔想被批評就最好唔好貼出來,不過好老實講,樓主部車點整係佢的自由,不過馬輝最CONCERN的係在於樓主的言行態度,因為顯得樓主冇耐性之餘兼自尊心重,通常越急功近利的人越不能成功

馬輝建議:1)如馬輝之前講,將架車做得卡通化D(因為呢架車幾CUTE),殺出遙控巴士的新血路,或2)由頭做過
odaan 發表於 2010-6-27 22:00:04 | 只看該作者
話時話真係多謝你既意見

ps:唉!7月1日又有局啦,我真係好想去到玩,
     但我最怕比人睇死我架車,唔比我參加
宅男 發表於 2010-6-27 18:16

整一部車出黎 (當然係成部 "整" 出黎 , 唔係買部現成既砌出黎果 D 啦) , 唔係話 "今朝我整 , 下個月就得" , 整一部車 , 就算用一年時間做 , 都無乜甘出奇

整車 , 如果求求其其志在有得出黎玩既話 , "肉酸" 就預左架喇 , 出黎玩 , 我唔敢講人地會唔會笑你 , 但意見就唔多唔少都有
但係呢 , 出黎玩 , 最緊要就係唔好成日壞車 , 部車肉酸 , 頂多都係唔望遮 , 但成日壞車 , 拖慢左個節奏 , 成日要人等 , 就唔係甘好囉

所以車殼搞唔晒都無太大問題 , 但搞好左底盤先 , 搞唔掂個底盤 , 唔通下下要人拖車咩~~

講左 N 次 , 都仲有人問 , 輪橫擔 , 巴士比例係 13.47 倍 (真車 8尺 2438.4mm , RC 181mm) , 唔係 1:14 , 更唔係 1:15 (整好左 , 個轆會闊過車殼)

九巴富豪超級奧林比安12米空氣調節超低地台三軸(Wright)雙層巴士的尺寸:12,000毫米(長)X 2,550 毫米(闊)X 4,400 毫米(高)。

(咦!!真車闊 2550mm , 做乜有個擔闊 2438mm ?? 當然啦 , 巴士車殼闊過個轆架嘛)

有關資料網址:

http://alan-photo-terminus.tripod.com/

http://www.gakei.com/kg4/kg40.htm

http://www.i-busnet.com/