RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
收起左側

一部 620 改 4 擔

樓主| odaan 發表於 2010-7-14 22:24:05 | 顯示全部樓層

轉向用扭 Bar

2010-07-20  編輯

D 人甘鐘意 delete post , 等我又應下節 delete 晒 D 相佢先
 樓主| odaan 發表於 2010-7-15 00:22:25 | 顯示全部樓層

齊齊影

D 人甘鐘意 delete post , 等我又應下節 delete 晒 D 相佢先
 樓主| odaan 發表於 2010-7-15 00:23:55 | 顯示全部樓層

懸掛性能

有勇冇謀 發表於 2010-7-15 01:43:12 | 顯示全部樓層
轉向用扭 bar 真係冇諗過喎....
mansiu 發表於 2010-7-15 01:55:30 | 顯示全部樓層
個懸掛好正喎,我都想買隻man頭,想揾ching你幫我改4担
 樓主| odaan 發表於 2010-7-15 06:34:15 | 顯示全部樓層

前擔盡轉左

樓主| odaan 發表於 2010-7-15 07:40:31 | 顯示全部樓層
轉向用扭 bar 真係冇諗過喎....
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 01:43

一般連動方法都係幾種
1. 直呔尺
2. 扭 bar
3. 天梯牙

之後係傳動耳劃條長坑 , 甘樣想轉向偏差幾多就有得較
回中時直呔 , 轉盡一邊就係長坑推前後度角度

呢幾種方法可以用一隻 servo 伸延雙轉向 / 三轉向
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 09:28:02 | 顯示全部樓層
用一個 servo 就要用個大力d囉..
馬輝 發表於 2010-7-15 09:46:30 | 顯示全部樓層
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 09:28

而家架車用緊邊隻呢?
 樓主| odaan 發表於 2010-7-15 09:48:21 | 顯示全部樓層
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 09:28

由於第二擔唔可以有太高承載能力 , 避免動力擔上落路膊時離地失去抓地力
所以得一塊彈簧片 , 就係甘 , 所以輔助轉向與地面磨擦力減少 , 一般用 995 就已經夠力

你果部係長陣 , 所以相反 , 頭擔要軟過第二擔 ,  甘樣就會係上落時平均受力 , 唔會用頭擔受晒
lyboy 發表於 2010-7-15 09:51:24 | 顯示全部樓層
要睇到最后個幅圖先明..
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 10:33:25 | 顯示全部樓層
而家架車用緊邊隻呢?
馬輝 發表於 2010-7-15 09:46

耀記, 3003+ s148
scania, 3050
密斗, 93xx
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 10:37:09 | 顯示全部樓層
由於第二擔唔可以有太高承載能力 , 避免動力擔上落路膊時離地失去抓地力
所以得一塊彈簧片 , 就係甘 , 所以輔助轉向與地面磨擦力減少 , 一般用 995 就已經夠力

你果部係長陣 , 所以相反 , 頭擔要軟過第二擔 ,  甘樣就會係上落時平均受力 , 唔會用頭擔受晒
...
odaan 發表於 2010-7-15 09:48

我只有一個 concept 係四擔車第二擔一定要軟過頭擔, 依家剛好相反....
 樓主| odaan 發表於 2010-7-15 11:15:46 | 顯示全部樓層
我只有一個 concept 係四擔車第二擔一定要軟過頭擔, 依家剛好相反....
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 10:37

就長陣黎講 , 佢唔怕動力擔離地 , 所以如果第二擔太軟 , 其實即係一部三擔
如果想用盡第二擔 , 就要頭擔較軟 , 上路膊時 , 頭擔較軟易上膊 , 頭擔雖然較軟 , 但點都有承托力
當頭擔上左膊後 , 擔高左 , 就會有更大承托力
令第二擔負擔細左 , 第二擔又容易左上膊 , 變左上一次膊 , 兩擔分左 50/50 , 減少 "一擔食晒" 既問題
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 11:33:41 | 顯示全部樓層
就長陣黎講 , 佢唔怕動力擔離地 , 所以如果第二擔太軟 , 其實即係一部三擔
如果想用盡第二擔 , 就要頭 ...
odaan 發表於 2010-7-15 11:15

係...以前係會有頭擔上左而第二擔離左地的情況
 樓主| odaan 發表於 2010-7-15 11:44:38 | 顯示全部樓層
係...以前係會有頭擔上左而第二擔離左地的情況
有勇冇謀 發表於 2010-7-15 11:33

如果膊太高一樣有離地呢個問題

漏左講 , 頭擔較軟仲有一個特點 , 會增加上膊高度極限
但 Hino 700 系 Bumper 低 , 所以功能只局限於減少頭擔負擔 .....
kwcgary 發表於 2010-7-15 13:48:43 | 顯示全部樓層
以小弟愚見,四擔車既重量分佈應該係咁:

重量分佈

重量分佈
 樓主| odaan 發表於 2010-7-16 10:11:58 | 顯示全部樓層
以小弟愚見,四擔車既重量分佈應該係咁:
kwcgary 發表於 2010-7-15 13:48

貨物重量

因為照計動力擔 9 噸 , 轉向擔 6 噸

其實應該係 P3 : P2 + P1 = 18 : 12 = 3 : 2
馬輝 發表於 2010-7-16 10:18:06 | 顯示全部樓層
貨物重量

因為照計動力擔 9 噸 , 轉向擔 6 噸

其實應該係 P3 : P2 + P1 = 18 : 12 = 3 : 2
odaan 發表於 2010-7-16 10:11

拖架個D擔一條的負載又係幾多?
 樓主| odaan 發表於 2010-7-16 10:24:33 | 顯示全部樓層
拖架個D擔一條的負載又係幾多?
馬輝 發表於 2010-7-16 10:18

正常都係 9 噸