RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4750|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

便價2.4G定翼機控選擇?

Akito 發表於 2010-2-4 13:47:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

有時飛D便價機,真係唔想拿D貴過成架機再加埋電子野既日本控reveicer來較飛.
一個最便既futaba2.4G R617FS都要500幾......
砌架KT版3D機,摩打,servo,電變,電池連其他材料加埋都唔使300.
一下唔小心total,或者整爛個receiver就心痛.

揾過D資料,其實國貨功能上都唔差.
雖然有唔少投訴話國貨控炸機,但絕大多數都係講緊低階既FM控.
我就對天地飛呢只WFT06X-A 2.4GHz有D興趣,一套控都係400RMB有找,大約HKD450倒.
個receiver 200RMB樓下,便過日本貨一半有多.

想大家比D意見,多謝!
http://www.wflysz.com/ch/ProductView.asp?ID=196&SortID=139

登錄/註冊後可看大圖
joecheung 發表於 2010-2-4 13:56:31 | 只看該作者
睇下各下認為(可靠)呢兩個字直幾多錢,人各有智,自己鍾意。
f6f 發表於 2010-2-4 15:46:46 | 只看該作者

我的搖控設備及用途如下:

Futaba 10C 2.4g, 用作飛一些較高價的滑翔機.
Futaba 大9及細9 用KDS 2.4g 係統, 用作飛一些細電機
JR 9x2 配 xreme Link 2.4g system, 用作飛直昇機
JR 9x2 用spektrum 2.4g system, 用作飛直昇機及滑翔機.

你會發覺我為何會用這麼多種品牌的控及2.4g系統, 原因如下:

Futaba 10C 2.4g, 用作飛一些較高價的滑翔機.
因為聽聞Futaba2.4g無什麼差的評價, 我一些高價的滑翔機因為很多時會飛得很遠, 使用了此系統心理上有一個保障.

Futaba 大9及細9 用KDS 2.4g 係統, 用作飛一些細電機
因為Futaba2.4g係統確實很貴, 如每一個機體都用上它荷包會有很大的壓力

JR 9x2 叻banned}remeLink2.4g system, 用作飛直昇機
最早前買下的2.4g系統, 雖然外國有小負面的報告, 但我對它十分滿意.

JR 9x2 用spektrum 2.4g system, 用作飛直昇機及滑翔機.
因它的接收很細小例如6100, 所以用它於直昇機十分好用, 另外6200有副接收幫助同角度的接收能力, 所以選用在滑翔機上.

總結:
Futaba 2.4g系統是一套穩定的系統, 而且口埤亦很好, 所以貴價的飛機會選用它.
相反一些飛行距離較近的電動飛機, 我會選用KDS系統, 貪其便宜.

以上的設備及使用方法已使用了一段時間從未試過失控.

若我是你有能力的話當然買Futaba. 相反若不想花太多錢的話, 我會選用祖國出品的2.4g系統, 過這個天地飛WFT06X-A 2.4GHz控好像連display都沒有, 很難去調較servo或混控等等, 而且好像沒有模型記憶功能, 如果日後需要加多部飛機會很方便. 若真的要買天地飛不如買TWF108或TWF109功能會强很多. 又或KDS2.4g亦是錯的選擇.

註: 以上只是個人意見只作參巧用途.
 樓主| Akito 發表於 2010-2-4 21:45:22 | 只看該作者
其實除左便宜價控之外,有無D日本控+國貨發射模祖推介.
一個1k左右日製FM控,配個例如KDS2.4G模祖o甘?
zifu 發表於 2010-2-4 22:31:39 | 只看該作者
FUTABA 9CH 可以配
上網買個平7CH,8CH 只係幾百 都可以用
 樓主| Akito 發表於 2010-2-5 01:09:39 | 只看該作者

另外見倒只KDS K-6X 2.4G
http://www.hkgulang.com/products.asp?id=552
話係香港牌子,而且呢度都有唔少師兄用緊日本控配KDS既收發模祖.
又唔見話o羊問題.
呢只牌子出既控都應該OK掛?

價錢都好靓,係淘寶見,買400人仔,個8ch既receiver都係賣200樓下.
有無得唸?

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Akito 發表於 2010-2-6 19:30:11 | 只看該作者

o甘多人用KDS收發模組,但係無人評價下呢只品牌出既控?
比D意見窮小弟參考下都好呀......
zifu 發表於 2010-2-7 00:02:25 | 只看該作者
7# Akito

好似無單一個接收配
Tam 發表於 2010-2-7 19:11:34 | 只看該作者
d 大陸控無二手market, 品質無補正. 會唔會買支二手dx6i, 二手二手去會抵玩d
louis-wei 發表於 2010-2-7 19:35:04 | 只看該作者
E只控我覺得唔是好掂咯,PPM制式ga 2.4G,好話唔同聽基本上無線通信產品都是行2.4G,E只天地飛對band過陣真是唔掂,有時仲會冇曬反應,我都有E只野,玩過1次就冇再用啦。
我建議樓主不如老老實實用PCM制式ga控好過啦。
 樓主| Akito 發表於 2010-2-7 21:06:59 | 只看該作者
E只控我覺得唔是好掂咯,PPM制式ga 2.4G,好話唔同聽基本上無線通信產品都是行2.4G,E只天地飛對band過陣真是唔掂,有時仲會冇曬反應,我都有E只野,玩過1次就冇再用啦。
我建議樓主不如老老實實用PCM制式ga控好過啦 ...
louis-wei 發表於 2010-2-7 19:35

入門既日本控我都有只futaba T6EX 2.4G.
性能同穩定就當然不在話下......
不過講倒底,個receiver仲貴過我平時飛開o既 3D機成只機
一個receiver買500幾,
我一只3D機,KT材料30蚊+電變40蚊+servo45蚊+電池40蚊+其他例如螺旋槳,推桿,蹗之類20蚊.
唔計receiver total 200唔使.
飛飛機唔同直升機,total lose既機會大得多,我都試過飛上樹,好彩搞左成個鍾都可以整倒落來.
當時汁機果陣,淨係唸"架機我賠得起ya,你嘔翻個receiver比我啦!"
見過鬼都係怕黑......
 樓主| Akito 發表於 2010-2-7 21:16:47 | 只看該作者
7# Akito
好似無單一個接收配
zifu 發表於 2010-2-7 00:02

佢用呢只KDS 8ch receiver.
under HKD200
minizxx 發表於 2010-2-7 22:45:16 | 只看該作者
師傅
朋友送又點計
個cost 係$0

甘自己又要用兩day人工搞搞

你甘計無得計
 樓主| Akito 發表於 2010-2-7 23:00:10 | 只看該作者
師傅
朋友送又點計
個cost 係$0
甘自己又要用兩day人工搞搞
你甘計無得計
minizxx 發表於 2010-2-7 22:45

係喔,不如你計計.
如果唔去放飛機,訓個晏覺,隨時祖先報個夢送我6個number,我o米損失好大???
你或者認為DIY整飛機係廢時失事,但只係你同你D同類先有呢種唸法.
鍾意DIY既人可以好享受製作既過程同成功感.呢D用錢都衡量唔倒既野你係唔會明.
CK4237 發表於 2010-2-8 00:19:53 | 只看該作者
大陸電子野暫時都係信唔過,第日就唔知,(唔好話我唔愛國,)不如買支F牌2.4 6ch都係千五有找,F牌同JR 7ch 二千有找,雖然係貴過祖國貨,但有信心,如果失控,隻機跌,就得不償失啦!!
cheukkelvin 發表於 2010-2-8 07:51:57 | 只看該作者
其實Radiolink果款2.4g都幾好,飛平機一流,$400有找連埋接收,配多個接收都係一嚿多d,就算同隻飛機走佬都唔使咁赤!!
Kolosun 發表於 2010-2-8 08:57:56 | 只看該作者
其實16#及17#兩位大大已經講明晒!只係你想點用姐???
玩平機飛平嘢既,可買平控,但預左日後要再換控才可滿足技術進步後的要求!!
玩靚D既控,一次到位玩佢3,5,7年回本!靚控有信心保證!!
平控睇啱試過冇事就買,因$差得少車費都去左啦!!
 樓主| Akito 發表於 2010-3-7 15:30:32 | 只看該作者
樓主, 剛剛發現FlySky CT6 2.4G 的接收一個賣港幣$160咋
Caoyi 發表於 2010-3-7 14:45

已經入左radiolink 2.4g T6EAP total 380人仔
個receiver賣90 only.
遲D試下,再比報告.
mouse 發表於 2010-3-7 15:32:16 | 只看該作者
其實Radiolink果款2.4g都幾好,飛平機一流,$400有找連埋接收,配多個接收都係一嚿多d,就算同隻飛機走佬都唔使咁赤!!
cheukkelvin 發表於 2010-2-8 07:51

剛在淘寶網買了Radiolink的2.4G控,在E-starter試飛了,遙控距離和穩定性都不錯。
只是控的VR行程只得60度,操控杆撥到三分二的位置,已經行盡了VR的行程,
所以往後的三分一行程,servo是沒有動做的。
Kolosun 發表於 2010-3-8 10:17:45 | 只看該作者
剛在淘寶網買了Radiolink的2.4G控,在E-starter試飛了,遙控距離和穩定性都不錯。
只是控的VR行程只得60度,操控杆撥到三分二的位置,已經行盡了VR的行程,
所以往後的三分一行程,servo是沒有動做的。
mouse 發表於 2010-3-7 15:32

果然一分錢一分貨,冇免費午歺!!