RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3374|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

船做防水

josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:40:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
做防水第一是試有冇入水, 拆下所有電子設備, 倒杯水入船倉, 看船邊接合位置有冇漏水,漏水位置可用AB膠填補.
servo點樣做防水?我打開servo用防水硅膠封密電路板面,2小時後裝回,螺絲位和蓋邊再塗上薄薄一層防水硅膠。
andrew007 發表於 2010-1-8 18:19:17 | 只看該作者
除咗接合位,仲有船軸都有可能會入水喎,玩船就預咗入水啦,係多小問題
redbullbull 發表於 2010-1-8 19:47:32 | 只看該作者
做防水第一是試有冇入水, 拆下所有電子設備, 倒杯水入船倉, 看船邊接合位置有冇漏水,漏水位置可用AB膠填補.
servo點樣做防水?我打開servo用防水硅膠封密電路板面,2小時後裝回,螺絲位和蓋邊再塗上薄薄一層防水硅膠 ...
josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:40

我都係用防水硅膠的

我係新高登到買

SERVO最好用FUTABA的

用9字頭果d加埋硅膠就ok了

我果陣架油船係水池中沈左都冇野

個防水倉只係有小小水

唔洗咁擔心喎
redbullbull 發表於 2010-1-8 19:51:24 | 只看該作者
servo點樣做防水?我打開servo用防水硅膠封密電路板面,2小時後裝回,螺絲位和蓋邊再塗上薄薄一層防水硅膠 ...
josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:40

因為係貴野

接收真係要小心

入水即燒

真係出煙架

接收我多數用安全套加像根去封死就ok了
Thomasbb 發表於 2010-1-8 23:35:07 | 只看該作者
除咗接合位,仲有船軸都有可能會入水喎,玩船就預咗入水啦,係多小問題
andrew007 發表於 2010-1-8 18:19

講起船軸, 咁應該加d咩油做潤滑?
花士令得唔得架, 感覺好似乾淨d ? 定普通雪油?
 樓主| josephlkcheung 發表於 2010-1-9 08:55:58 | 只看該作者
講起船軸, 咁應該加d咩油做潤滑?
普通雪油,玩RC的C-hing家里都有一小
topedo 發表於 2010-1-10 10:23:13 | 只看該作者
防水方面來說,軟軸好還是硬軸好
 樓主| josephlkcheung 發表於 2010-1-14 12:14:13 | 只看該作者
軟軸好還是硬軸好?
船底出用軟軸好,因為有彎.
尾板出軟軸硬軸都可以,主要考慮摩打座直線,有彎用軟軸,直出用硬軸,功率損耗低.
由船軸入水機會很低,入都很小水,船軸和外套管之間應有耐高鐵氟龍套保護,也應
注意船軸和外套管之間空隙。