RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1409|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

氣泵問題

黎小雞 發表於 2009-12-17 14:42:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近朋友比咗個泵我,我對泵並不熟識,眼睇欠氣喉,錶!
請問師兄們仲有d咩欠才可以用呢,係咪咩水隔?
請問有否師兄用同一種泵呢?唔知係咩牌子同邊到做呢?thx
RCman 發表於 2009-12-17 14:50:24 | 只看該作者
最近朋友比咗個泵我,我對泵並不熟識,眼睇欠氣喉,錶!
請問師兄們仲有d咩欠才可以用呢,係咪咩水隔?
請問有否師兄用同一種泵呢?唔知係咩牌子同邊到做呢?thx
黎小雞 發表於 2009-12-17 14:42

意大利無聲泵,
我個二十年前用到現在....好正!
佢有兩個款...你呢款...應係儲夠氣之後...有個Valve 會排出多餘的氣(因個pump無自動停)
另有一款相同不過有自動停設計(我用緊果款)
呢個pump的壓力夠同時用兩支噴筆的。
不過...你個泵儲氣箱前無左個Air filter,壓力錶及氣咀位bor?
 樓主| 黎小雞 發表於 2009-12-17 18:05:32 | 只看該作者
意大利無聲泵,
我個二十年前用到現在....好正!
佢有兩個款...你呢款...應係儲夠氣之後...有個Valve 會排出多餘的氣(因個pump無自動停)
另有一款相同不過有自動停設計(我用緊果款)
呢個pump的壓力夠同時用兩支 ...
RCman 發表於 2009-12-17 14:50

多謝指教,呢個泵的確好靜,我係旺角千里逹見到有的配件賣唔知啱唔啱呢?
另想請問氣喉可唔可以係五金舖到買佢d膠喉用?thx
RCman 發表於 2009-12-22 15:42:25 | 只看該作者
多謝指教,呢個泵的確好靜,我係旺角千里逹見到有的配件賣唔知啱唔啱呢?
另想請問氣喉可唔可以係五金舖到買佢d膠喉用?thx
黎小雞 發表於 2009-12-17 18:05

氣喉有分美式或日式,個size不同的。
badge是美制,台灣貨,日本貨,大陸貨都是用日式的。
可去新填地街問下,果道都有你所欠的parts可以配到。
pma 發表於 2010-2-15 03:45:31 | 只看該作者
thanks ....