RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1825|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鎖呔...

rcpop 發表於 2009-12-5 21:14:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新裝awd ... 頭atm 1.5 度金屬轉向..尾膠sas..用京商金屬萬向
當鎖緊呔鏍絲會鎖住不能轉動...要鬆回半圈至一圈才轉得到..
但個輪胎有虛位左右遙..
各師兄請問是什麼問題呢....怎解決...
2slow 發表於 2009-12-6 01:58:37 | 只看該作者
條鈴用耐左會蝕...係時候換鈴啦, 試下啦
 樓主| rcpop 發表於 2009-12-7 08:46:22 | 只看該作者
2# 2slow

Ching,
已經全部是新呔啦!
2slow 發表於 2009-12-7 10:13:54 | 只看該作者

換鈴喎?唔係呔... ATM 既鈴比較易蝕
anyway, Kyosho金屬萬向加atm金屬轉向應該無問題,
bearing方面呢? 可能唔岩size 縮左入去, 導致鎖緊鈴鏍絲時會直接頂住金屬轉向...

影張相黎研究下啦...
 樓主| rcpop 發表於 2009-12-7 11:25:27 | 只看該作者

Bearing 是全新JP MINI-Z AWD BEARING Set.
Ching 其實前後呔都是這樣...
我試除了摩打... 然後鎖緊四條鈴鏍絲...成部車鎖死不能走動..推也推不走..
但我試每條鈴至少鬆半圈..這樣就正常..但車高速入灣出灣非常不穩...有時出灣飄左有時飄右...
是否因為鈴同杯太多虛位所至...因為條鈴可以在狗骨佈左右搖動...
2slow 發表於 2009-12-7 11:39:19 | 只看該作者
Bearing 是全新JP MINI-Z AWD BEARING Set.
Ching 其實前後呔都是這樣...
我試除了摩打... 然後鎖緊四條鈴鏍絲...成部車鎖死不能走動..推也推不走..
但我試每條鈴至少鬆半圈..這樣就正常..但車高速入灣出灣非常不 ...
rcpop 發表於 2009-12-7 11:25

我建議你續樣試下方便搵出原凶 (問朋友借黎試下)
- (Bearing 是全新唔代表fit位), 況且 JP 我未用過, 唔知咩料, 換ATM bearing set啦
- 換Kyosho原裝膠轉向
- 換Kyosho原裝萬向
- 換PN 鈴

我懷疑鎖緊條鈴鏍絲時, 轉向杯已經同條鈴貼到緊了, 所以鎖死...
 樓主| rcpop 發表於 2009-12-7 11:51:18 | 只看該作者
多謝師兄指教...
即是正常情況下鎖緊鈴鏍絲是不會鎖死輪胎的..同亦不需鬆回鏍絲另它能轉動...
neth 發表於 2009-12-7 15:25:48 | 只看該作者
我都係用梗 JP bearings , 冇問題喎
 樓主| rcpop 發表於 2009-12-7 15:56:59 | 只看該作者
8# neth

請問師兄用緊什麼牌子的鈴...
lam_po2 發表於 2009-12-7 16:00:28 | 只看該作者
我之前尾換左SAS 都遇到同樣問題, 後來搵來搵去, 原來尾萬向個兩粒bearings(即尾杯個兩粒) 壓得唔夠入, 我大大力壓入後問題已解決, 唔知你係0米同樣問題.
 樓主| rcpop 發表於 2009-12-7 16:06:39 | 只看該作者
請問師兄!
轉向杯同鈴是否有少少虛位但鈴鏍絲是能鎖緊的...
2slow 發表於 2009-12-7 16:13:42 | 只看該作者
請問師兄!
轉向杯同鈴是否有少少虛位但鈴鏍絲是能鎖緊的...
rcpop 發表於 2009-12-7 16:06

當條鈴鎖緊在萬向, 轉向杯同鈴理應仲少少虛位...
細心留意下果位應該好易搵出問題

一係條鈴蝕左、一係bearing凸左出黎、一係萬向cutting唔好..

諗諗下, 可能粒鎖鈴既nuts蝕左
有無相睇下呀?
2slow 發表於 2009-12-7 16:15:28 | 只看該作者
我都係用梗 JP bearings , 冇問題喎
neth 發表於 2009-12-7 15:25

你用咩轉向呀?
 樓主| rcpop 發表於 2009-12-7 16:17:17 | 只看該作者

京商金屬萬向狗骨..atm 1.5轉向杯... 全膠個套SAS尾架
neth 發表於 2009-12-7 17:50:53 | 只看該作者

頭京商1.5度膠杯, 尾SAS, 京商原裝軨/Atomic 軨, Atomic 萬向.
冇問題.
lam_po2 發表於 2009-12-7 22:34:05 | 只看該作者
會唔會用左mr02/03 尾個隻size 既啤令放落AWD D 杯度, 02/03尾差速D 啤令闊D ga~