RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tselip
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實係咪真係有需要成日換雞比

Taitsengwai 發表於 2009-12-9 22:16:35 | 只看該作者
個人經驗
大約5L油,雞肶爆裂.(原裝手拉京商引擎)
micky 發表於 2009-12-10 00:05:58 | 只看該作者
睇你係邊玩架啫....係街場或者細場, 都冇機會上極速, 一上二波又話dup車, 又或者手車未得, 去唔倒高轉數, 係會好耐用的.

睇睇大場鬥車, 聽聽直路尾同大彎d高轉尖叫聲, 你就知點解要換雞脾 
stanley_wwy 發表於 2009-11-22 17:15

gatsby 發表於 2009-12-10 01:09:19 | 只看該作者
其實都幾睇部機幾錢...... 如一千樓下, 好多師兄都未必換, 玩死就算........ 但如果部機成二, 三千銀, 我相信大部份師兄都肯去花錢換雞脾.
redbullbull 發表於 2009-12-10 01:12:26 | 只看該作者
其實都幾睇部機幾錢...... 如一千樓下, 好多師兄都未必換, 玩死就算........ 但如果部機成二, 三千銀, 我相信大部份師兄都肯去花錢換雞脾.
gatsby 發表於 2009-12-10 01:09

以NOVAROSSI 353為例

雞比$4xx

大細啤O$8xx

13xx HKD

但全新先$2XXX

換左千幾蚊野,都買唔番新機果陣個性能
redbullbull 發表於 2009-12-10 01:15:20 | 只看該作者
gatsby 發表於 2009-12-10 01:09

不如二手區到套現

跟著加番一千蚊買番機器

好過你用千幾蚊攪台機器
victor1997621 發表於 2009-12-11 13:12:30 | 只看該作者

經常換雞比可以加長引擎既壽命。好容易換姐!用少少錢換雞比好過買副新機曬錢嘛。
換雞比時,要注意連桿連接活塞既G子扣,檢查下有冇完全藏入去。
然後,系連桿套同埋活塞上加適量既專用潤滑油。
有心想玩,就用研磨膏翻新個活塞缸套。
已經冇壓縮的舊活塞及舊連桿可以試下研磨膏。
 樓主| tselip 發表於 2009-12-11 15:45:11 | 只看該作者
有心想玩,就用研磨膏翻新個活塞缸套。
已經冇壓縮的舊活塞及舊連桿可以試下研磨膏。

did u test before??無試過就唔好叫人用啦
 樓主| tselip 發表於 2009-12-11 15:47:55 | 只看該作者
系連桿套同埋活塞上加適量既專用潤滑油

which one??著左副計咩潤滑油都係條喉走哂啦,唔好辨識野啦

呀叉唔知經常換雞比可以加長引擎既壽命,
我想講係有無需要因為我同舅父pyc玩咁耐都係用爆就算但都好禁
起馬三十L 行一零幾度
victor1997621 發表於 2009-12-11 16:07:26 | 只看該作者

did u test before??無試過就唔好叫人用啦
tselip 發表於 2009-12-11 15:45

有車友試過,搞得番,但系冇新既用左一段時間既雞比好。
victor1997621 發表於 2009-12-11 16:12:03 | 只看該作者

which one??著左副計咩潤滑油都係條喉走哂啦,唔好辨識野啦

呀叉唔知經常換雞比可以加長引擎既壽命,
我想講係有無需要因為我同舅父pyc玩咁耐都係用爆就算但都好禁
起馬三十L 行一零幾度
tselip 發表於 2009-12-11 15:47

x!  人地系o甘樣教我嫁嘛!
網上都系o甘教啦!  自己去RCFANS找找啦!
 樓主| tselip 發表於 2009-12-11 17:52:16 | 只看該作者
淨係識上網睇資料,資料來源又唔知邊個
自己一d經驗都冇,人講乜就信乜都要睇下咩人啦小朋友
清清 發表於 2009-12-30 11:49:58 | 只看該作者
最緊要每次玩完都拆黎睇下有無問題!
taipo73x 發表於 2010-1-5 03:25:27 | 只看該作者
無需要 ......