RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gattermond
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手中毒,想請教 - 唔該0西先

阿柴 發表於 2009-11-18 17:43:11 | 只看該作者
20# gattermond

其待你的作品
JR100 發表於 2009-11-18 19:11:42 | 只看該作者
17# 阿柴

尋日去過三和,Roco D starter set $4K 零都可以接受,見到 Roco D Steam 火車頭真係好正 (HO),但個頭 already expensive than a starter set

甘買 set starter and a steam 我仲 affor ...
gattermond 發表於 2009-11-18 13:19

所有玩火車的車友都想擁有哂所有野, 我都想玩1 gauge, 要哂所有HO, N 既火車, 有個千萬呎既工廠玩車, 但係咁係唔現實, 做人同玩車都係一樣, 有得就有失, 乜都有代價! 重點就係要知自己最想要乜, 要收新幹線? 收蒸汽火車? 收貨列? 收柴頭? 請先定下你的目標, 唔係你多多錢都唔夠! 確定了目標才選擇品牌, 比例等問題吧

依小第所見, 車友你對火車模型的認識還很皮毛, 玩LAYOUT還未是時候
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-19 12:20:45 | 只看該作者
22# JR100

Thanks JR100 Ching 提點
你講中0西,勁
係尋日之前,我的確 day dreaming 想玩 Layout ....
但去到 shop,先知路軌,控制.....都好多類型
最終决定只買最 basic Tomix set 加 Kato 山手線
再買多本 Catalogue "mic",先知 what is 由低做起,step by step
我尋晚砌完套 basic 軌,都感覺到樂趣所在
嚟緊会一步步買 D 複線,架空,交义.....先
玩得 ok , 再買 D traffic lamp ......
之後先再諗 layout lu
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-19 12:23:21 | 只看該作者
21# 阿柴

經尋晚入手後.....
再加 JR100 Ching 提點
我估我嘅 Layout 夢.......
仲要一段時间
阿柴 發表於 2009-11-19 13:03:13 | 只看該作者
其實我本身都係平平淨係 LOYOUT D 路軌
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-19 14:17:42 | 只看該作者
25# 阿柴

想問一下
如果做 layout,control 有條線駁住軌,呢個接駁一般人 "遮" 唔 "遮" ga?
遮嘅話,Kato / Tomix 有無出 D 專用 parts 呢?
阿柴 發表於 2009-11-19 16:06:17 | 只看該作者
你意思係咪話.... 正負 電源線 ???
以我所知...TOMIX 既路軌有個電線插,插係路軌既中間位...再係果到放線落木板下面(如果你釘實D軌)
咁就唔洗見到D 線

我本身用Fleischmann 路軌再自焊線....
路軌長... 我會係兩面半圓位都比電... 咁個電就會比得平均好多...唔會話越行越慢...又快番
JR100 發表於 2009-11-19 19:53:12 | 只看該作者
22# JR100

Thanks JR100 Ching 提點
你講中0西,勁
係尋日之前,我的確 day dreaming 想玩 Layout ....
但去到 shop,先知路軌,控制.....都好多類型
最終决定只買最 basic Tomix set 加 Kato  ...
gattermond 發表於 2009-11-19 12:20

玩火車係一種長期投資, 欲速則浪費無謂金錢, 先多了解買回來的車, 再多看一些討論區及書籍, 增長基礎知識, 才去決定怎樣發展, 會省下不少金錢

樓主有一樣野做得很好, 就是買了本catalogue, catalogue當中有不少rm知識
JR100 發表於 2009-11-19 19:56:50 | 只看該作者
25# 阿柴

想問一下
如果做 layout,control 有條線駁住軌,呢個接駁一般人 "遮" 唔 "遮" ga?
遮嘅話,Kato / Tomix 有無出 D 專用 parts 呢?
gattermond 發表於 2009-11-19 14:17

一般來說, 如果只求跑車, 對場景沒什要求的, 都不會花時間去遮蓋
而真正玩場景的, 要求的是逼真, 所有電線都會鑽洞藏在板底
JR100 發表於 2009-11-19 20:00:49 | 只看該作者
路軌長... 我會係兩面半圓位都比電... 咁個電就會比得平均好多...唔會話越行越慢...又快番
阿柴 發表於 2009-11-19 16:06

這是因為電壓隨路線越長越下降, 所以如果路線有一定長度就要再加一段供電軌, 以維持電壓;
另外, 列車上的設備越多(如室內燈), 亦會降底列車的速度
21# 阿柴

經尋晚入手後.....
再加 JR100 Ching 提點
我估我嘅 Layout 夢.......
仲要一段時间
gattermond 發表於 2009-11-19 12:23

今時今日玩LAYOUT方便了很多,持別是TOMYTEC 出了很多N Scale,放上去就可以,仲可以時時改變街道設計,很適合KATO或TOMIX,再加一些KATO高樓大厦便完成。
http://www.tomytec.co.jp/diocolle/
想知多一些LAYOUT設計可直接請教三和文哥或網友。

期待作品
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-20 11:31:00 | 只看該作者
Thanks Ching
唔知楠 Ching 或其他 Ching,有冇玩開 Tomix Nscale 呢?
我係佢本 Catalogue,見到有個 control ,個樣好 "架世" 吓
用我有限嘅日文 (其實即係睇漢字) , 都知係類似聲效嘅嘢
有無 Ching 知佢實際用途係乜?因好貴吓 wor , $100K yen 以上,折返港紙咪皮幾嘢...
阿柴 發表於 2009-11-20 11:51:52 | 只看該作者
32# gattermond

有冇相可以SEE 下
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-20 12:13:23 | 只看該作者
32# gattermond

有冇相可以SEE 下
阿柴 發表於 2009-11-20 11:51

呢舊,個樣好架世 ar
http://www.tomytec.co.jp/tomix/world/s2/index.html
tommy1218 發表於 2009-11-20 17:36:31 | 只看該作者
請問 MICRO ACE 多唔多現貨搵到 ??
阿柴 發表於 2009-11-17 17:01

現貨很少,想要都要網上訂,主要原因定價比kato及tomix高D,但有D車款得佢有,例如公仔圖案叮噹海底例車,桃太郎,鬼太郎等
JR100 發表於 2009-11-20 18:36:28 | 只看該作者

呢件野其實作用不大, 基本都是同一般控制器一樣, 加上幾粒聲效制.... 價錢實在太貴, 唔值得! 與其用呢筆錢不如去買dcc 控制器
JR100 發表於 2009-11-20 18:37:31 | 只看該作者
現貨很少,想要都要網上訂,主要原因定價比kato及tomix高D,但有D車款得佢有,例如公仔圖案叮噹海底例車,桃太郎,鬼太郎等
tommy1218 發表於 2009-11-20 17:36

有井的制品可以上大陸網搵, 平一大截
Hokuriku 發表於 2009-11-20 20:21:53 | 只看該作者
有井的制品可以上大陸網搵, 平一大截
JR100 發表於 2009-11-20 18:37

不過質素參差,有部份係日本打回頭的

有傳批發一皮野一百盒,網上賣的大多係經過揀過/執過的

近來灣仔"社團"入左一批MA/Altas機頭可以睇下
zozo 發表於 2009-11-21 15:25:47 | 只看該作者

Hokuriku 發表於 2009-11-20 20:21

灣仔"社團"?
Which shop and address?
JR100 發表於 2009-11-21 18:55:50 | 只看該作者

Hokuriku 發表於 2009-11-20 20:21

睇過社團批貨, 質素麻麻, 而且有d 冇左配件, 最重要係超貴!! 搶錢
其實返大陸都可以搵到有井既貨, 而且價平
而網上的, 確有翻修過既產品, 亦有全新貨, 要小心揀