RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1531|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Yokomo 的23t 齒比....請幫忙~

markpo 發表於 2006-6-30 11:53:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位,小弟有個yokomo 的 23t motor, 因我係二手買的,想問問,如我用係tt01度,佢的齒比應該係幾多ar??
我就試過用 58t 大齒 and 21t motor齒,用金屬motor 座....但.....
當我將motor 上係 B 孔時 (即係 米字的螺絲位,打橫果PAIR - " ─ "),佢就唔食齒WOR, 但當用將motor 上係 A 孔時(即係左上同右下果PAIR -  " \ " ) ,佢就好似好實咁。...
各位高手,我可以點AR??  謝謝~
AMAT 發表於 2006-6-30 12:02:18 | 只看該作者
用唔到係正常.....因為.....

58T配22T  6.85
58T配23T  6.56
58T配24T  6.28
58T配25T  6.03
55T配25T  5.72

相信用21T要配第隻齒先得.......

之前有版友POST過有個日本仔測試O既LIST出嚟.唔記得咗係點喇.
leewui 發表於 2006-6-30 14:16:09 | 只看該作者
我部TT01都是用24比55齿比是5.95,装正确声音好顺滑的
 樓主| markpo 發表於 2006-6-30 15:09:30 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-6-30 14:16 發表
我部TT01都是用24比55齿比是5.95,装正确声音好顺滑的

你係用原裝motor or 23t motor ??
唔會燒嗎 ??
leewui 發表於 2006-6-30 15:28:35 | 只看該作者
好热下,YOKOMO23T马达,有人用5.72个齿比都唔怕烧但是是部TA05和4TC