RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好快有車燈玩~!

樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:03:56 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-6-30 13:02 發表

個電源係CH3 扲咪得law(我估)
咁你一用CH3 個燈就著左

攞電同CH3無關.....佢係咪都有電出嚟,只係條SIGNAL線俾唔俾SIGNAL出嚟.

另,唔係個個接收都有CH3,特別咁做出嚟亦都唔係太實際.
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:04:56 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-6-30 13:00 發表
http://www.rcatomic.com/main/modules/news/article.php?storyid=185
不如下一個整依個比1/10

車轆轉呢個我地會做啦.....遲下你地會知...嘿!
ice1234 發表於 2006-6-30 13:06:39 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 01:04 PM 發表

balance 唔到個轆咪條條fing
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:08:31 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-6-30 12:51 發表
今次都唔好食水深

呢樣唔係我話事~!
Colin 發表於 2006-6-30 13:08:51 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2006-6-30 13:06 發表

到時整就諗到解決方法ga la
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:08:56 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2006-6-30 13:06 發表

呢個問題唔需要你擔心啦.....
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:09:26 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-6-30 13:08 發表

到時整就諗到解決方法ga la

YOKOMO整咗啦......又係果句....貴之嗎!~哈!
Colin 發表於 2006-6-30 13:11:21 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 13:02 發表

冇話唔得O架!俾錢之嗎!哈!

錢解決到既問題,就唔係問題黎啦
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:12:12 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-6-30 13:11 發表

錢解決到既問題,就唔係問題黎啦

不過係成本效益上我地唔會考慮之嗎!~哈!
ice1234 發表於 2006-6-30 13:12:17 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 01:08 PM 發表

呢個問題唔需要你擔心啦.....

咁又係,我都唔會買...hehe
Ryu 發表於 2006-6-30 13:15:46 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 13:04 發表

我個人覺得呢款燈好怪好唔像真..........大雞著燈, 話明係brake disk light.........著法已經唔掂

我n個月前自己試整, 希望做到減速或轉急灣, brake disk light先會著, 整到頭都大埋, 雖然理論全部ok, 但仲欠缺一d理想既物料 (薄銅片一塊) 頭痛頭痛

版主公司既新product可以加上呢個構思我實買........
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:17:07 | 只看該作者
原帖由 Ryu 於 2006-6-30 13:15 發表

我個人覺得呢款燈好怪好唔像真..........大雞著燈, 話明係brake disk light.........著法已經唔掂

我n個月前自己試整, 希望做到減速或轉急灣, brake disk light先會著, 整到頭都大埋, 雖然理論全部ok, ...

考慮下~!嘿!
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:22:03 | 只看該作者
頭先比較過同YOKOMO果隻分別....我地果隻比YOKOMO果隻細....用料亦都比佢好...
YOKOMO果隻用埋晒O的CHEAP電容,大粒到死O既DIODE....我地就用NICHICON電容.....
好正!哈!
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:26:28 | 只看該作者
其實關於BRAKE燈BRAKE果時會光O的....呢個問題我同電子果邊係商量過好多次.....

個主要問題係.遙控器俾個SIGNAL出嚟,一係前,一係後,最多係個SIGNAL大小問題......
如果你架車落BRAKE,理論上玩車O既人係唔會完全推晒個雞去前面,亦即係個SIGNAL都仍然係向前....咁即係唔會睇到BRAKE果個效果出嚟,除非你一野推到個雞最前嚟BRAKE.

如果要去到咁SENSATIVE地可以計埋個比油O既波,咁又要多個東西嚟去計佢個電量大小等問題.....甚至你要有個制嚟俾佢SET個中位,咁先掂.....好麻煩亦都好大鑊下.

所以理論上係好難實行到.
ice1234 發表於 2006-6-30 13:34:48 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 01:26 PM 發表
其實關於BRAKE燈BRAKE果時會光O的....呢個問題我同電子果邊係商量過好多次.....

個主要問題係.遙控器俾個SIGNAL出嚟,一係前,一係後,最多係個SIGNAL大小問題......
如果你架車落BRAKE,理論上玩車O既人係 ...

落BRAKE唔會完全推晒個雞去前面,但係個SIGNAL係向後wow.
唔係個esc點知你落brake.
用futaba來算,落BRAKE時signal已經大過去>1.5ms

樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:41:38 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2006-6-30 13:34 發表

落BRAKE唔會完全推晒個雞去前面,但係個SIGNAL係向後wow.
唔係個esc點知你落brake.
用futaba來算,落BRAKE時signal已經大過去>1.5ms

冇錯,個SIGNAL係向後,但個問題係,如果要計到呢個SIGNAL層面O既晶片,亦即係攞接收SIGNAL唔係攞摩打SIGNAL呢,個價錢會好貴.

最大O既可能性只可以係,個摩打停,紅燈會光O的,行車時,個紅燈會暗O的.

自己手作做都可以.....但大量生產太貴....

所以宜家就算YOKOMO果套,都只係COUNT個摩打停定轉,冇去到計SIGNAL果個層面.
ice1234 發表於 2006-6-30 13:45:56 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 01:41 PM 發表

冇錯,個SIGNAL係向後,但個問題係,如果要計到呢個SIGNAL層面O既晶片,亦即係攞接收SIGNAL唔係攞摩打SIGNAL呢,個價錢會好貴.

最大O既可能性只可以係,個摩打停,紅燈會光O的,行車時,個紅燈會暗O的. ...

咁未又係錢ga 問題lor...haha
不過要攞接收SIGNAL就要用到d 8bits mcu, 都眞係好貴.大堆買都要十幾蚊一隻.
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:46:58 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2006-6-30 13:45 發表

咁未又係錢ga 問題lor...haha
不過要攞接收SIGNAL就要用到d 8bits mcu, 都眞係好貴.大堆買都要十幾蚊一隻.

所以係唔會咁做.....嘿!

去到成十幾蚊,真係成SET燈都已經做到啦~!(未計製作成本咁嚟講....哈!)
ice1234 發表於 2006-6-30 13:50:14 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-30 01:46 PM 發表

所以係唔會咁做.....嘿!

去到成十幾蚊,真係成SET燈都已經做到啦~!(未計製作成本咁嚟講....哈!)

嘩,你做咩爆你d商業秘密出離..haha
 樓主| AMAT 發表於 2006-6-30 13:53:38 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2006-6-30 13:50 發表

嘩,你做咩爆你d商業秘密出離..haha

我話成SET燈都係十幾蚊,冇話製作成本要幾多呀!哈!

電路版呀,LED燈呢O的係人都知幾錢啦~!哈!