RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2160|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩 1:10 電車你地會揀邊支遙控??

12cm 發表於 2006-6-27 04:00:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位車友...用車友來稱呼大家...因為我以前玩電單車時(真車)都是咁樣互相稱呼大家
但後來因為意外受傷...家人反對再騎車...所以放棄了...但本身我好喜歡玩車...玩機械野...養傷其間我開始留意遙控模型...其實都係想還自己細路時既心願...但初玩遙控車的我...有好多東西唔明白...想問下大家...希望可以幫到手...
我本身有支 FUTABA 3PM 但最近最覺 SANWA MX-3S 外型好靚仔想問問大家
如果玩 1:10 電車你地會揀邊支遙控??
從以下幾點比較
1. 外型
2. 價錢
3. 功能
4. 周邊產品相容性 如 SERVO 接收
5. 日後換高性能車 如: TB5 415MXS 邊支較好...(現有 TT01 Z-TUNE 原裝車一架)

可能大家會話 3PK 好 EX10 好....其實我本身目標係夠用已經 OK...3PK KO EX10 果 D 太貴又用唔著
多謝各位回覆及實貴意見
AMAT 發表於 2006-6-27 09:04:55 | 只看該作者
3PM囉.......
FS9142 發表於 2006-6-27 09:15:29 | 只看該作者
我用skysport4.........正^^
Skyline 發表於 2006-6-27 09:25:20 | 只看該作者
可考虐架 遙控車本身之性能及速度,如架車好勁 (大轆油車、1/8  或  1/10  平路油車 ....) 我會揀支好D嘅控,感覺上會安全D同放心D,如果架車馬力不大 (Tamiya 普通版之電車 ....) 我會用 AM 控算喇 ...   
prelude0500 發表於 2006-6-27 10:16:16 | 只看該作者
夠用已經 OK
keep using the 3PM
faifaikin 發表於 2006-6-27 10:23:30 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2006-6-27 09:25 發表
可考虐架 遙控車本身之性能及速度,如架車好勁 (大轆油車、1/8  或  1/10  平路油車 ....) 我會揀支好D嘅控,感覺上會安全D同放心D,如果架車馬力不大 (Tamiya 普通版之電車 ....) 我會用 AM 控算喇 ... ...

咁AM控同FM控最大分別係咩呀?
會唔會接真係差好遠?
andrewlio 發表於 2006-6-27 10:41:43 | 只看該作者
am 干擾多好多......... 個距離近左.
alien 發表於 2006-6-27 10:48:27 | 只看該作者
我會選這支3vsc
ALEXANDER 發表於 2006-6-27 10:58:05 | 只看該作者
原帖由 alien 於 27/6/2006 10:48 AM 發表
我會選這支3vsc

對!!!不二之選~~~!!!
 樓主| 12cm 發表於 2006-6-27 17:54:38 | 只看該作者
多謝各位車友既意見...現在發現原來玩電車只需要 2 channel 就夠用...
不過算啦預鬆一個 channel 都無壞既...我計劃用架 tt01 唔改去粗車 (操練)...
之後會等 ta05 出凌志無比 1 號 JGTC...升級玩中價車...相信車殼要做得靚會比 Z-TUNE 難...
期待...中