RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2047|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

lama2 好快就唔夠力飛起 >.<

samitoneau 發表於 2009-9-8 04:06:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有架lama2, 用左約2個月, 最近架機突然間變得好奇怪, 之前一舊電可以玩到7~8分鐘, 但係宜家一舊電玩1分鐘就飛唔起, 而且個1分鐘裏面架機係冇力嘅, 要比好多油先飛得起, 新電都係咁, 已經check過舊電仲有好多left after playing for 1 minute. 架機冇cutoff, 但就義係唔夠力飛起. 唯一我發現異常嘅係兩個摩打都好熱, 比起平時熱好多.

架機究竟有咩問題呢? 師兄識嘅話請幫幫忙, 唔該晒

lama2係我第一架機, 我完全唔識整直升機架 ^^'
gordonf35 發表於 2009-9-8 08:16:59 | 只看該作者
我朋友架機都有同一問題 =.="
bcgg 發表於 2009-9-8 09:42:44 | 只看該作者
我有架lama2, 用左約2個月, 最近架機突然間變得好奇怪, 之前一舊電可以玩到7~8分鐘, 但係宜家一舊電玩1分鐘就飛唔起, 而且個1分鐘裏面架機係冇力嘅, 要比好多油先飛得起, 新電都係咁, 已經check過舊電仲有好多 ...
samitoneau 發表於 2009-9-8 04:06

師兄你玩左2個月,每日大約玩多久?
zifu 發表於 2009-9-8 10:39:53 | 只看該作者
見到機才可以答
ka-man 發表於 2009-9-8 11:12:06 | 只看該作者
motor ESP Battery Gear Set ???
skyfong 發表於 2009-9-8 23:56:37 | 只看該作者
個摩打對炭刷用晒?
skyfong 發表於 2009-9-8 23:57:33 | 只看該作者
師兄你玩左2個月,每日大約玩多久?
bcgg 發表於 2009-9-8 09:42

2個月一共飛左幾多舊電?
 樓主| samitoneau 發表於 2009-9-9 02:05:39 | 只看該作者
相睇唔到d乜架喎,架机睇落好正常, 而且应該唔係mechanical part有問題

總共飞左約100排電到啦, 其實呢d摩打炭刷可以玩幾多排電呢? 呢d摩打係咪換唔到炭刷架要成個摩打換?
Prined 發表於 2009-9-9 02:12:44 | 只看該作者
你夠膽的話可用片中方法清理麾打
http://www.youtube.com/watch?v=h-RLIgN484M
小弟同你一樣新手,只玩左lama2-1 兩個月, 之前連辣雞都未用過,
lama2個麾打係損耗好快的,我架之前好似你咁一分鐘就冇力,膽粗粗就試吓哩個方法, 整完
又真係有番力目前為至再飛左十幾廿個flight仲ok, 否則你就去買個麾打$70 左右
bcgg 發表於 2009-9-9 09:49:02 | 只看該作者
相睇唔到d乜架喎,架机睇落好正常, 而且应該唔係mechanical part有問題

總共飞左約100排電到啦, 其實呢d摩打炭刷可以玩幾多排電呢? 呢d摩打係咪換唔到炭刷架要成個摩打換?
samitoneau 發表於 2009-9-9 02:05

咁睇好大機會係個摩打打柴了,試下跟樓上Prined兄的方法試試做,
呢D摩打係要成個換!不過你拆時要記住D位,邊口鑼絲上邊度,邊條線打邊條線,
自已攪得掂又飛得番,都幾有趣味同成功感!
 樓主| samitoneau 發表於 2009-9-10 03:09:40 | 只看該作者
thx so much chings, let me try try this method sin
redbullbull 發表於 2009-9-10 03:42:01 | 只看該作者
麾打$70
食水好深