RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1837|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

齿轮比和电调

leewui 發表於 2006-6-25 00:30:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
是唔是每只马达都有个规定的最低齿比还是是个电调呢,一般的MC330是几多,无限T个D呢,马达是用23T的,正觉是点呀,
AMAT 發表於 2006-6-25 01:09:16 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-6-25 00:30 發表
是唔是每只马达都有个规定的最低齿比还是是个电调呢,一般的MC330是几多,无限T个D呢,马达是用23T的,正觉是点呀,

MC330最低係13T摩打.

23T摩打每隻都有唔同O既最低齒比.....

基本上冇一個實數,但大約情況下,轉數型摩打,正常炭擦型呢,就多數會去到5.9或6.0以上會較安全.
而扭力型摩打就可以低O的,去到5.6都仲可以.....但都係要視乎你隻係乜摩打嚟計,要自己試...
仲有睇自己係用軸車定皮帶車先可以最後決定到.
 樓主| leewui 發表於 2006-6-25 13:43:10 | 只看該作者
中轴车一只是TZ23T用MC330,一只是YOKOMO23T是扭力型但听讲都有30000转,车架是TB02 只YOKOMO用5.95得唔得呢
AMAT 發表於 2006-6-25 13:51:04 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-6-25 13:43 發表
中轴车一只是TZ23T用MC330,一只是YOKOMO23T是扭力型但听讲都有30000转,车架是TB02 只YOKOMO用5.95得唔得呢

試下囉.應該OK O既.......
 樓主| leewui 發表於 2006-6-25 13:56:51 | 只看該作者
YOKOMO23T扭力型马达,齿比由5.95换成6.22车速会慢几多呀,用无T电调,如果用5.95安唔安全呀对电调
AMAT 發表於 2006-6-25 13:57:48 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-6-25 13:56 發表
YOKOMO23T扭力型马达,齿比由5.95换成6.22车速会慢几多呀,用无T电调,如果用5.95安唔安全呀对电调

冇人會知慢幾多喎....你自己試下先啦........
 樓主| leewui 發表於 2006-6-25 14:02:41 | 只看該作者
我怕试下就烧佐只电调呀,哈哈,
AMAT 發表於 2006-6-25 14:09:05 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-6-25 14:02 發表
我怕试下就烧佐只电调呀,哈哈,

應該唔會啦.....

都唔會即刻燒啦....最多都係過熱停咗唧.....
如果過熱停咗咪再搭細O的個齒比囉....
 樓主| leewui 發表於 2006-6-25 14:11:19 | 只看該作者
齿比太细就电调过热或烧,太大是唔是电达会好热呀,电调就没咩热呀
AMAT 發表於 2006-6-25 14:13:41 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-6-25 14:11 發表
齿比太细就电调过热或烧,太大是唔是电达会好热呀,电调就没咩热呀

話明過熱就梗係兩樣都熱啦.....

ANYWAY,MC330過熱會自動停啦.....

5.9幾齒比都唔係叫做太低....可以試下,相信冇問題!
 樓主| leewui 發表於 2006-6-25 14:18:10 | 只看該作者
哦,试下啦,还有只无限T的呢,用YOKOMO马达扭力型但听讲都有成30000转比RZ23T还要快,是唔是用6.22会安全呀,电调打算买只GM V12
 樓主| leewui 發表於 2006-6-25 16:02:50 | 只看該作者
如果MC330推只TZ23T齿比是5。95是正常,用只无T的推只YOKOMO23T马达转数快好多的快3000几转的,齿比又是5。95只电调怕唔怕顶唔到呀