RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: garywong5368
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/10 鋼蛇

Lotus 發表於 2009-7-24 18:18:50 | 只看該作者
一舊金屬撞向第部車

你話殺傷力幾勁先????

子彈都係用金屬啦....邊有用膠架

733撞NT1  邊架死先???

733撞牆...牆都凹呀....

就係買呢一點呀都值
IBM 發表於 2009-7-24 18:42:37 | 只看該作者
一舊金屬撞向第部車

你話殺傷力幾勁先????

子彈都係用金屬啦....邊有用膠架

733撞NT1  邊架死先???

733撞牆...牆都凹呀....

就係買呢一點呀都值
Lotus 發表於 2009-7-24 18:18

師兄你幾時落邊個場玩唔該通知聲, 原來你鍾意撞車
RICHOME2 發表於 2009-7-24 19:27:04 | 只看該作者
係比人玩得多報仇撞返佢...HAHA..... 講笑
no.1chio 發表於 2009-7-24 23:35:09 | 只看該作者
我都同意上述師兄D意見
比利羊 發表於 2009-7-25 00:34:24 | 只看該作者

我對733的看法...
首先,我有部NT1玩了兩年,發表見解是想和大家分享,
請不要爭論小弟的見解,這是很個人的,無一定的答案!

我去"鴻星"看過真車,第一時間問有無試車報告?答案是未有,因剛組合好!
我拿上手看車,車重和一般車差不多,細看各部件都很美,而且修身了,
車架看來比NT1薄,接收電位在死氣喉的隔籬,重心明顯比NT1好,
皮帶輪已有排氣孔,很有誠意!前防傾桿用回一般綱枝,只要更換磅數,
就準確地知到軟硬,比NT1的調校為佳.

看到很美的前後金鐲波箱,有些怪怪的感覺,好美但又無必要.
之前和朋友都談及金鐲波箱的問題,我玩了兩年NT1都無換過波箱,
733用金鐲波箱,不會只為耐用而言,應該有其他的好處....
我看...有助引擎散熱?將重心分佈平衡一些?令車架剛性增強?
真是要問下設計者!但我和朋友都有同一個疑問,全車都金鐲化,
撞擊時那處是援沖區,而且前BUMPER看來是沒作用的,
遲些去PYC問下733車主先!迷!

還記得 720 / 3R / MTX4 / NT1 誰是最先出? 最重要NT1是最後出的.
733帶來驚喜, 同時令二手市場多了NT1/3R出售,
如果733的對手是NT1,理應贏了.不過其它車廠會看着733來設計新車,
尤其XRAY將MTX4抄成大賣的NT1,你就知NT2應該開發中.

由於我有NT1,所以我會等NT2的公佈!
如果未買車的人,等等各大比賽的結果才考慮入733.
信實力好過信廣告同我這個二流分柝員.
redbullbull 發表於 2009-7-25 00:49:38 | 只看該作者
我對733的看法...

我去"鴻星"看過真車,第一時間問有無試車報告?答案是未有,因剛組合好!
我拿上手看車,車 ...
比利羊 發表於 2009-7-25 00:34

good......
咩車唔緊要,最緊要岩自己
好像nt-1d人嘩佢好耐撞,係直路高速咪又係全架炒到爆晒
d車d設計架架咪都係咁上下
最重要係自己隻手指得,手指得就算玩06w都唔會慢囉.........
sdan321 發表於 2009-7-25 02:14:06 | 只看該作者
27# 比利羊
''比利羊''你部nt-1上次都有啲成績嫁
tekin708 發表於 2009-7-25 08:25:34 | 只看該作者
我對733的看法...

我拿上手看車,車 ...
比利羊 發表於 2009-7-25 00:34

agree x 2
RCANDY 發表於 2009-7-25 09:52:25 | 只看該作者
if you see the European race this year, metal car will be the trend for the coming design.
nastyboy 發表於 2009-7-25 10:10:31 | 只看該作者
我個人不相信油車用金屬波箱會係未來主流, 因為用金屬做波箱不是今天才有, 早於BMT年代, PICCO巳出過金屬版BMT, 最終也不是主流。剛出的EVO版京商1/8 EVOLVA仍只是用膠波箱。至於為何要用金屬做波箱, 廠家有自已的一 ...
Thomson 發表於 2009-7-23 14:08

因為現時的車因應吾同場地而雖要更換差速,單向或頭直,如果用膠的話,裝裝拆拆很不方便的,而且仲要分上下兩層的話,個波箱會很易變形又受力的,以前picco的金屬波箱不可同現在的設計相比的,以前吾系行油壓彈弓,系行好似鐵線咁裝系A臂度,跟本原全吾同,而家D電車就系咁頭尾金屬波箱了,而家調較皮帶鬆緊真系方便好多,所以先再採用金屬波箱了,至於得吾得就要真系跑過先知了
789789 發表於 2009-7-25 13:40:51 | 只看該作者
跑過先知
novafans 發表於 2009-7-27 13:42:09 | 只看該作者
其實真係好個人喜好,一定係各有好處,唔會一面倒,師兄都講得無錯,金屬波箱係換差速方面的確好啲(唔會因為經常裝拆而滑牙),但膠波箱係承受撞擊力方面又好啲,所以唔駛講o甘多,你部車用膠就膠用金屬就金屬
Thomson 發表於 2009-7-27 14:21:42 | 只看該作者
蛇仔用金屬材料做波箱是因為成本控制問題理由, 早頁其他師兄已有說明。 致於用家喜愛用膠還是用金屬則各有喜好, 因兩種物料各有優點及缺點。我個人喜好則以用膠較好。
kenny_Chui 發表於 2009-7-27 21:51:19 | 只看該作者
NT1 09 la................
kenny_Chui 發表於 2009-7-27 21:51:54 | 只看該作者
NT1 09 la................
no.1chio 發表於 2009-7-29 00:10:40 | 只看該作者
好正喎!!!
chickenleg 發表於 2009-7-29 16:21:11 | 只看該作者
i think i will choose 733
chrishkyung 發表於 2009-7-29 18:00:42 | 只看該作者
hope new chassis will coming soon from other brand names
redbullbull 發表於 2009-7-29 23:35:21 | 只看該作者

NT-1 09+733
2架一齊玩晒,咪最好囉
KYOSH0 發表於 2009-7-31 10:41:19 | 只看該作者
NT-1 09+733+3R