RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: chan951130
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手造巴士底盤18%(更新8月17)

哦. 失覺晒...
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 01:33:10 | 只看該作者

重未得.............
GUITAR_VIP 發表於 2009-7-22 11:54:34 | 只看該作者
整 e500黎講~~~唔得
superchucu 發表於 2009-7-22 11:59:43 | 只看該作者
odaan 發表於 2009-7-22 12:11:06 | 只看該作者
固有模式潛移默化 , 逃不出框框
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 12:16:13 | 只看該作者
固有模式潛移默化 , 逃不出框框
odaan 發表於 2009-7-22 12:11

咁部車結構有冇問題...唔該
GUITAR_VIP 發表於 2009-7-22 12:33:46 | 只看該作者
唔關咩硬唔硬事~~~自己諗下
odaan 發表於 2009-7-22 12:48:09 | 只看該作者
咁部車結構有冇問題...唔該
chan951130 發表於 2009-7-22 12:16

就相片黎講 , 我可以問你幾個問題

1. 彈簧片係唔係一定要裝係擔頂 ??
如果你想將車平面盡量降低 , 亦可收係擔底
Q: 彈簧片撞地面
A: 車殼高度一定比彈簧片高度低 , 要撞都係車殼撞

2. 一塊鋁板係就係好做 , 但鋁板完全遮晒
一旦有螺絲鬆左 , 係唔係成架拆開先上得番 ??

3. 左邊車頭係樓梯位 , 打塊鋁片落去加番厚佢做乜 ??
應該將左邊車頭成幅用鋁板 , 做支撐更可做埋樓梯

4. 而家你部車係 Toe out
應該將頭擔橫呔尺連轉向前後調轉 , 甘至係 Toe in
Servo 可以放係司機位

5.  ...... 有排講 , 你一路做一路講

下次影相唔好得1 個方向

除左 D 態度唔好成日死蛇爛鱔 , 唔好成日幸災樂禍
以你既年紀 , 甘樣已經唔錯
Q-pet 發表於 2009-7-22 12:55:04 | 只看該作者
陳生, 呢度係咪你屋企黎嫁?
毛 發表於 2009-7-21 16:43

個度係一間垃圾房..仲要係人訓既地方
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 13:00:15 | 只看該作者

2. 一塊鋁板係就係好 ...
odaan 發表於 2009-7-22 12:48

但係我对4同1有小小意見 ....4.有人話過放係中間唔會出現大細彎同會定D (唔知有冇講錯..... )
1.呢样野有人同我講過....可愛的佳哥>3<(但我如果現在好大工程 所以希望在我下一部改善 ....我唔係咩都下一部 ...只係我下一部車一定要咁做..... )
你其他意見我一定會努力改進唔該你
Q-pet 發表於 2009-7-22 13:05:15 | 只看該作者
但係我对4同1有小小意見 ....4.有人話過放係中間唔會出現大細彎同會定D (唔知有冇講錯..... )
1.呢样野有人同我講過....可愛的佳哥>3
chan951130 發表於 2009-7-22 13:00

你個死仔包..人地講你知點改..又話而嫁要改又要好大工程...咁人地講完你知..你又唔去做..咁曬人地D吹水黎做咩??你話係未先?
你下下都話下一步會再改善..呢句聽左幾多次呢??雖然我未整巴士..無權話你點點個D..但呢架個形都未出現..點解唔好小小再汁個佢..等到佢原汁原味呢??
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 13:07:38 | 只看該作者
你個死仔包..人地講你知點改..又話而嫁要改又要好大工程...咁人地講完你知..你又唔去做..咁曬人地D吹水黎做咩??你話係未先?
Q-pet 發表於 2009-7-22 13:05

利達意見係呢部車 ....奧單兄意見係下部車 講笑
odaan 發表於 2009-7-22 13:08:50 | 只看該作者
1.呢样野有人同我講過....可愛的佳哥>3<(但我如果現在好大工程 所以希望在我下一部改善 ....我唔係咩都下一部 ...只係我下一部車一定要咁做..... )
你其他意見我一定會努力改進唔該你
chan951130 發表於 2009-7-22 13:00

4. 無問題 , 你覺得信佢岩你就試 , 用實驗證明
但當你發覺問題時 , 你又可以用我既意見
甘都係一條好既成長之路

1. 唔止一個人甘諗 , 就即係呢個意見有考慮既空間

其他野 , 自己自動自覺啦
Q-pet 發表於 2009-7-22 13:11:18 | 只看該作者
利達意見係呢部車 ....奧單兄意見係下部車 講笑
chan951130 發表於 2009-7-22 13:07

兩位人兄都想你部新巴士整得呢...吸收佢地意見仲好啦
係我想再度位介鋁角..個D係麻煩..但指係整左小小...點解唔再整個??
到頭來有個車底比大家覺得OK..咁你起碼有第一個藍本跟住之後既車去用呢個設計
指係改小小既修改..咁未仲好!!
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 13:12:05 | 只看該作者
4. 無問題 , 你覺得信佢岩你就試 , 用實驗證明
但當你發覺問題時 , 你又可以用我既意見
甘都係一條好既成長之路

1. 唔止一個人甘諗 , 就即係呢個意見有考慮既空間

其他野 , 自己自動自覺啦
odaan 發表於 2009-7-22 13:08

如果1可以造到......超低地台好快可以做到
odaan 發表於 2009-7-22 13:15:27 | 只看該作者
你下下都話下一步會再改善..呢句聽左幾多次呢??雖然我未整巴士..無權話你點點個D..但呢 ...
Q-pet 發表於 2009-7-22 13:05

好多時人生來來去去 , 都係番回原點
佢係起步時唔選擇做好 D , 而要諗 "不如下一世先做好 D" , 甘又有咩用 ??

意見既然比左佢 , 佢聽唔聽都唔係我地控制
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 13:15:31 | 只看該作者
重有小小野.....我呢塊唔係鋁板...所以好Q煩
Q-pet 發表於 2009-7-22 13:17:05 | 只看該作者
唔關咩硬唔硬事~~~自己諗下
GUITAR_VIP 發表於 2009-7-22 12:33

第一張相..你指個度支撐架車驚受唔到力?
第二張波箱個度得個邊有螺絲上住..係未驚受唔到力成個波箱殼螺絲位會斷??
GUITAR_VIP 發表於 2009-7-22 13:17:21 | 只看該作者

2. 一塊鋁板係就係好 ...
odaan 發表於 2009-7-22 12:48

1.呢個情況~~依然放上好~~放上既話~~上陣位高左都未影響到個低地台~~~
但放低~~~車架離地又低左~等high野

2.岩得很~so 我見議用拉釘~~亦唔見得有事

3.岩得很

4.肉眼再睇相~~難以定是否toe in - out ~~~到佢出黎先"度"佢吧
 樓主| chan951130 發表於 2009-7-22 13:18:54 | 只看該作者
第一張相..你指個度支撐架車驚受唔到力?
第二張波箱個度得個邊有螺絲上住..係未驚受唔到力成個波箱殼螺絲位會斷??
Q-pet 發表於 2009-7-22 13:17

2.我另一邊都有螺絲位上.....(如有意見請提出)