RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: skyfong
收起左側

[新手玩油車]唔識起動引擎

樓主| skyfong 發表於 2009-7-16 12:58:35 | 顯示全部樓層
20# superx
咁如果想set到部車唔好自己走左去,應該set邊支怠速油針
superx 發表於 2009-7-16 13:10:29 | 顯示全部樓層

you take a picture of your engine first, and we can circle where to adjust where for you
 樓主| skyfong 發表於 2009-7-16 18:20:30 | 顯示全部樓層
22# superx

OK,thank you very much for your help
 樓主| skyfong 發表於 2009-7-16 18:34:18 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| skyfong 發表於 2009-7-16 19:13:44 | 顯示全部樓層
我個引擎得支大油針,連小油針都無,莫講話怠速油針,應該幾難搞
turbines 發表於 2009-7-16 22:38:20 | 顯示全部樓層
Hey,buddy
turbines 發表於 2009-7-16 23:00:31 | 顯示全部樓層
you can try to clockwise or anti clockwise to turn this 'idle adjust screw',but don't turn more than a quarter each time, and test run on the road after you adjust that///
 樓主| skyfong 發表於 2009-7-17 23:35:43 | 顯示全部樓層
部車兩日無玩之後又拉唔郁

上次玩完之後咩都無郁過,但又拉唔著
superx 發表於 2009-7-17 23:45:57 | 顯示全部樓層
部車兩日無玩之後又拉唔郁

上次玩完之後咩都無郁過,但又拉唔著
skyfong 發表於 2009-7-17 23:35

try to release spark plug and release pressure, add some gas inside and try to pull and make sure it is smooth
 樓主| skyfong 發表於 2009-7-18 00:46:22 | 顯示全部樓層
try to release spark plug and release pressure, add some gas inside and try to pull and make sure it is smooth
superx 發表於 2009-7-17 23:45

出去試左唔得

部車搞到我又愛又恨

次次滿心歡喜去放車,點知到步後先發現拉唔著部車

不停試拉失敗後,最後失望而回
kelvin_shum 發表於 2009-7-18 01:28:24 | 顯示全部樓層
出去試左唔得

部車搞到我又愛又恨

次次滿心歡喜去放車,點知到步後先發現拉唔著部車

不停試拉失敗後,最後失望而回
skyfong 發表於 2009-7-18 00:46
(小弟起街玩油車心得.......非專業+起街玩法)1....有冇油到引擎????  2....火咀電有冇電及有冇燒火咀  3........部引擎係新O既要磨合引擎就比較易著同一比大油就冇咁易死火4.....著左引擎試下放大油針慢行啦!大約行4L油左右啦!!!!!部機唔夾就可以慢慢收油針........試多幾次啦!!!我個時起街玩油車冇人幫O既時候係咁玩架啦!!!!!自由自在咁玩都幾好玩架......唔好灰.....不過而家起場玩都係比D高手攪.....................PS.我唔係好識野......高手唔好見怪.......
tomatchinhk 發表於 2009-7-18 09:27:29 | 顯示全部樓層
小朋友:

去呢度睇下先,明白了個運作就容易得多,,, 何況你玩到個比較難起的機器,對你將來玩車都好有用...
何況今時今日有得上網問,我地d 老鬼以前只能給模型店的老闆 "洗$$$"....

你記住,有 "風油火" 什麼機器都一定行,只是快不快而已!!

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=1921&extra=page%3D1
新兩兄弟. 發表於 2009-7-19 11:57:59 | 顯示全部樓層
師兄,請問紅圈部份在那裡買到
iicrystal 發表於 2009-7-23 11:01:32 | 顯示全部樓層
不知道你的問題是否解決。
我現在回答你吧,

把油箱的油倒掉(不要在用了,因爲已經變質了)
將火頭從引擎取出(用工具轉出來)
將點火器插入取出的火頭上。看看火頭下方是否已經變紅(點火了)。

然後單手拿車將發動機沖下方 , 也就是火頭放置的小孔面向地面,瘋狂的拉 “手拉繩”(啓動繩)。
你會看到有不少油灑落在地下,
最後將火頭放囘引擎上。(不要上的太緊,更不要很松,旋轉到你不用很大力氣旋不動就可以了)

用手堵住排氣孔,拉啓動繩,觀察油管有燃油流進引擎,這是不要堵排氣了, 把點火器插入火頭,快速的拉下啓動繩,車就應該啓動了。     (注意,在油振沒有調校時請將車的四個輪子懸空,以免車子跑出去。在車下放一塊磚頭就行了)