RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1836|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電變問題?

risken 發表於 2006-6-15 13:54:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
啱啱換咗 23T motor,發現到入後波嗰陣架車會自己左右擺,但係隻手冇扭到個放向呔

會唔會電變出咗問題呢? TP-M8R + 星星 RZ 23T
courel500 發表於 2006-6-15 14:21:19 | 只看該作者
會唔會你架車轉向有空位 ? 或者條鈴曲左 ?
gibson 發表於 2006-6-15 15:06:54 | 只看該作者
My midnight pumpkin and Wild Willy II  also have the same problem, I think this is normal for monster truck.  
Bro risken, what kind of car is it!!
 樓主| risken 發表於 2006-6-15 19:23:38 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2006-6-15 15:06 發表
My midnight pumpkin and Wild Willy II  also have the same problem, I think this is normal for monster truck.  
Bro risken, what kind of car is it!!

My car is TA-05
 樓主| risken 發表於 2006-6-15 19:27:58 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-6-15 14:21 發表
會唔會你架車轉向有空位 ? 或者條鈴曲左 ?

我就咁搵個會墊起試,見到四條鈴都直o架

但係感覺上好似由個 servo 俾力去轉咁o架,但係用 original motor 冇事
AMAT 發表於 2006-6-15 19:28:20 | 只看該作者
想知係咪電變問題好簡單,攞起架車,搵O野抬住離地咁,之後咪俾油向前,再向後,睇下有冇個轉向自己無啦啦打冷震咁郁,有就可能係干擾,或者SERVO唔得.冇就應該唔關個電變事,可能係轉向果件O野做得唔好,又或者係個珠差裝得唔好之類.最重要O既係,向前果時架車有冇偏埋一邊問題,睇清楚啦.....
 樓主| risken 發表於 2006-6-15 19:43:24 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-15 19:28 發表
想知係咪電變問題好簡單,攞起架車,搵O野抬住離地咁,之後咪俾油向前,再向後,睇下有冇個轉向自己無啦啦打冷震咁郁,有就可能係干擾,或者SERVO唔得.冇就應該唔關個電變事,可能係轉向果件O野做得唔好,又或者係個 ...

嗯..... 厡來真係受能干擾呀

由電駁去 servo 條線放得太近呢,我一移開咗條線之後就冇事啦

thx thx AMAT兄

但係點解玩 original motor 會冇事o既?
老人家 發表於 2006-6-15 19:53:42 | 只看該作者
high frequency to interference
 樓主| risken 發表於 2006-6-15 20:59:33 | 只看該作者
icic

thx thx