RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3646|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

決定買支新控~ 各位請賜教~

markpo 發表於 2006-6-14 23:34:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位,經我多個月的考慮,決定買支新控la~ 想大家比d 意見~
我而家用緊futaba MJ控。我其實要求唔係好高,因我只係初 - 中級玩家~

1. 因我有四部車,每次換唔同車玩又要set 過,好煩,所以要有得記錄的~
2. 我而家用am, 想轉pm, 因接收穏定d ma~ 但要一次過改晒四部車做fm接收又貴wor~ 所以想要支可以換到AM Module的, 等第時有錢的再一D一D換~~
3. 我見市面上有d控可以自已改的band 的,其實咁做好唔好?, 好的話最好有埋la~
4. 咁我有四部車ar~ , 我可唔可以四架車都用同一條band ga ? 唔駛次次換車又要換band 咁煩~
仲有...我睇返以前d post: http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=3pk&page=1
乜d setting 咁煩ga??? 其實我玩電車的,用唔用得晒佢d setting ga??  而我諗住將會玩好d 電車先開始玩油車lor~

咁其實要附合以上要求的,3PKS 同 3PJ係咪都做到GA??? 咁 大家又建議我買呢個初 - 中級玩家換邊隻好呢 ???
另外,價錢方面, 我方針係, 應駛得駛lor... hehe
咁,以上的控,要幾錢ar???
或者大家仲有無咩好介紹~ ???
謝謝各位~

yuiche 發表於 2006-6-14 23:36:52 | 只看該作者
等2pl fm la.....
 樓主| markpo 發表於 2006-6-14 23:41:07 | 只看該作者
原帖由 yuiche 於 2006-6-14 23:36 發表
等2pl fm la.....

e ?? 咩黎GA ??
幾時出GA??
sshh 發表於 2006-6-14 23:49:30 | 只看該作者
只要有得換am module 既控就可以 la
只係想要新舊款, 新或二手控咁解
一車一對am band, 到時轉車就只換控的band 咪仲好~
yuiche 發表於 2006-6-14 23:56:39 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-14 23:41 發表

e ?? 咩黎GA ??
幾時出GA??
Futaba 2PL FM version...就出.....
再唔係就用3pj/3pk等有得換module o既控law....
 樓主| markpo 發表於 2006-6-15 14:38:01 | 只看該作者
~~ 推一推 ~~
courel500 發表於 2006-6-15 14:48:26 | 只看該作者
咁不如直接買支新 FM 控 , 之後再買多 3 個 FM 接收 , 可以的話 , 再買多 3 對唔同既 Band , 點都好到另外再個 AM 魔早 , 因為如果你以 3PKS 來講 , 佢都唔平 , 我諗都夠你買支 3PJ + 3 個接收啦 !
DieselEngine 發表於 2006-6-15 14:52:38 | 只看該作者
3PJ is good.
 樓主| markpo 發表於 2006-6-15 22:15:14 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-15 14:52 發表
3PJ is good.

大約幾錢左右 ar??
DieselEngine 發表於 2006-6-15 22:17:22 | 只看該作者
calvinpun2000 發表於 2006-6-15 22:18:55 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-14 23:34 發表
各位,經我多個月的考慮,決定買支新控la~ 想大家比d 意見~
我而家用緊futaba MJ控。我其實要求唔係好高,因我只係初 - 中級玩家~

1. 因我有四部車,每次換唔同車玩又要set 過,好煩,所以要有得記錄的~
2. ...

買3pk la!!我都買左!!有排用!!!
個post 係我post的!!覺得3pk好過ex-10~~!
個人意見!!
 樓主| markpo 發表於 2006-6-15 22:58:12 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-15 22:17 發表
有版友賣3PJ全套.
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=13103

THX~ 但我想買新的~
 樓主| markpo 發表於 2006-6-15 22:59:14 | 只看該作者
原帖由 calvinpun2000 於 2006-6-15 22:18 發表

買3pk la!!我都買左!!有排用!!!
個post 係我post的!!覺得3pk好過ex-10~~!
個人意見!!

謝謝你~ 咁如果我想買 3pk super, 幾錢ar? 即係可以自已set band 果隻lor~
DieselEngine 發表於 2006-6-15 23:05:53 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 15/6/2006 10:58 PM 發表

THX~ 但我想買新的~

冇新, 停產左好耐.
 樓主| markpo 發表於 2006-6-15 23:11:39 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-15 23:05 發表

冇新, 停產左好耐.

下~ 但我今日係偉高都見有wor~ 九百幾~
courel500 發表於 2006-6-15 23:20:48 | 只看該作者
係囉 , 全新 $9xx , 已經有一個接收啦 ! 應該仲有多 2 個 servo 比你做 士啤 , 之後再走去買多 3 個 Jeti 接收 , $230/@ , 再買多 3 對雜 band , total 都係 $2000 有找 , 咁你有 4 對 band 同接收 , 幾好呀 ! 如果你買 3pks ?! 都只係得一個接收一對 band 咋 !
DieselEngine 發表於 2006-6-16 00:14:40 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 15/6/2006 11:11 PM 發表

下~ 但我今日係偉高都見有wor~ 九百幾~

小弟其實很落伍, 有可能記錯......不好意思......
 樓主| markpo 發表於 2006-6-16 10:25:17 | 只看該作者
咁3PJ 有無咩 PCM 定 HRS ga??
因我d servo 得一個係行數碼的,其他都唔係~
sangwong 發表於 2006-6-16 10:25:36 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-6-15 23:20 發表
係囉 , 全新 $9xx , 已經有一個接收啦 ! 應該仲有多 2 個 servo 比你做 士啤 , 之後再走去買多 3 個 Jeti 接收 , $230/@ , 再買多 3 對雜 band , total 都係 $2000 有找 , 咁你有 4 對 band 同接收 , 幾好呀 ! 如 ...

3PKS個module可以轉band, 唔使轉cystral喎~
DieselEngine 發表於 2006-6-16 10:27:30 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 16/6/2006 10:25 AM 發表
咁3PJ 有無咩 PCM 定 HRS ga??
因我d servo 得一個係行數碼的,其他都唔係~

我諗OK掛, 我而家用緊3PJ, 配合PCM1024接收器內置有自動Fail Safe非常好.