RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2189|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電變同motor 的問題

Sinly 發表於 2006-6-8 00:55:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟新來,有好多問題想問,hope大大的幫忙
1, 跟tt01 的雙星電變食唔食到23t 的motor?
2. 如果轉,motor. 點先可以知洗唔洗轉齒?
3. 如果買電變, mc230 同mc330的價錢同quality 又如何?
4. 雙星的 super stock motor (23t) 的紅盒快藍盒幾多???

Thanks!
evo2005 發表於 2006-6-8 01:49:07 | 只看該作者
原帖由 Sinly 於 2006-6-8 00:55 發表
小弟新來,有好多問題想問,hope大大的幫忙
1, 跟tt01 的雙星電變食唔食到23t 的motor?
2. 如果轉,motor. 點先可以知洗唔洗轉齒?
3. 如果買電變, mc230 同mc330的價錢同quality 又如何?
4. 雙星的 super stock  ...

4.你係咪講緊RZ,,TZ呀??
 樓主| Sinly 發表於 2006-6-8 09:08:05 | 只看該作者
原帖由 evo2005 於 2006-6-8 01:49 發表

4.你係咪講緊RZ,,TZ呀??

係呀, RZ,,TZ 唔知速度方面 RZ快TZ幾多
工藤新一 發表於 2006-6-8 21:15:28 | 只看該作者
RZ=27500 rmp
TZ=26500 rmp
工藤新一 發表於 2006-6-8 21:18:15 | 只看該作者
RZ=27500 rmp
TZ=26500 rmp

sorry, it should be:
RZ=27500 rpm (7.2V)
TZ=26500 rpm (7.2V)
工藤新一 發表於 2006-6-8 21:22:17 | 只看該作者
...........and the torque:
both are 500g-cm.
but TZ 要比RZ更早得到最佳扭力,
高出力的转速范围比RZ广。
N.cortex 發表於 2006-6-10 16:02:07 | 只看該作者
原帖由 lung 於 2006-6-8 01:25 發表

1. 唔得
2. 唔同turn數用既齒唔同
3. 330係230既升級版
4. ?

唔係bo~~~
我o個隻101玩到13turn  wo~~~~
herbert1 發表於 2006-6-10 16:05:49 | 只看該作者
原帖由 N.cortex 於 2006-6-10 16:02 發表

唔係bo~~~

咁都冇事........玩倒幾多分鐘???
天照 發表於 2006-6-10 16:10:40 | 只看該作者
原帖由 N.cortex 於 2006-6-10 16:02 發表

唔係bo~~~

點玩到法呢?用咩電池呢?玩咗幾多分鐘呢?用咩齒比呢?邊隻牌子邊隻MODEL13T呢?
N.cortex 發表於 2006-6-10 17:28:46 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-6-10 16:10 發表

點玩到法呢?用咩電池呢?玩咗幾多分鐘呢?用咩齒比呢?邊隻牌子邊隻MODEL13T呢?

點玩到法呢?
行得走得好快

用咩電池呢?
sanyo 3000

玩咗幾多分鐘呢?
15~20mins

用咩齒比呢?
tt01 stock

邊隻牌子邊隻MODEL13T呢?
team orion HAVOK 十三turn
Rcrounder 發表於 2006-6-11 23:29:24 | 只看該作者
team orion HAVOK 十三turn  is slower than  RZ 23T. That's why it is cheaper