RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pajero22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

對于全車金屬件的疑惑

tiger1 發表於 2009-3-12 17:36:00 | 只看該作者
虛榮 la
hatakashi 發表於 2009-3-12 17:42:38 | 只看該作者
只係個人喜好, 無咩虛唔虛榮
有人鍾意金屬既感覺, 又有心機同錢, 咪做囉
同坦克一樣.
有勇冇謀 發表於 2009-3-12 17:51:15 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2009-3-12 15:31 發表
其實大家點解鍾意成架車變晒金屬??
小弟有架BENZ拖頭玩左多年都冇穿冇爛, 根本冇需要改金屬...
加上大多 師兄所謂自制的金屬件, 只不過係將雙星的 PARTS 老翻成金屬, 完全冇誠意可言.

原帖由 pajero22 於 2009-3-12 17:15 發表

我話 叫人俾意見,系問做金屬零件洗唔洗打電話問過雙星,而不是應不應該做金屬零件。
另外關于財路的問題,一個零件如果沒100個的量,做來都系為人民服務,而且有制造這些零件的能力,根本去到邊都穩到食啦,所以根本不存在賺錢的可能。反而真系阻左雙星同賣雙星產品的人的財路。
我之所以話唔認同“有勇無謀”的意見,只系唔認同話改良雙星的產品就是沒誠意的觀點,距其他意見我都接受噶。
人類點解會進步,就是因為不滿足于現狀,不屈服于權威。雙星都有很多不足之處,如LC40/CR01的擔放BEARING(冬菇齒)的軸承位,松得不得了,甘點解大家都能夠接受的呢?

師兄, 敬請在插人前睇清楚別人的字眼, 小弟不是話其他 師兄, 亦冇權過問其他 師兄的行為, 本想指出只把孖星的parts照倒模成金屬, 係完成冇意思及有機會成為侵犯版權的行為, 當然將之不足之處加以改良就別作他論....敬請 師兄留意

Q-pet 發表於 2009-3-12 17:55:32 | 只看該作者
咁又係如果自己出一套例如50鈴屋仔..咁就係自己有既風格
 樓主| pajero22 發表於 2009-3-12 17:55:54 | 只看該作者
原帖由 tiger1 於 2009-3-12 17:36 發表
虛榮 la

至于系無系虛榮,很簡單。如果雙星將膠件升到金屬件咁貴,你會買膠件定金屬件呢?唔無話你會買過架車啊
 樓主| pajero22 發表於 2009-3-12 18:00:49 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2009-3-12 17:51 發表
師兄, 敬請在插人前睇清楚別人的字眼, 小弟不是話其他 師兄, 亦冇權過問其他 師兄的行為, 本想指出只把孖星的parts照倒模成金屬, 係完成冇意思及有機會成為侵犯版權的行為, 當然將之不足之處加以改良 ...

絕對認同!我都唔贊成倒模噶,一定要有創意,一定要有所改良,一定要比原廠精密,硬凈。
kowan77 發表於 2009-3-12 18:06:14 | 只看該作者
原帖由 pajero22 於 2009-3-12 17:15 發表

我話 叫人俾意見,系問做金屬零件洗唔洗打電話問過雙星,而不是應不應該做金屬零件。
另外關于財路的問題,一個零件如果沒100個的量,做來都系為人民服務,而且有制造這些零件的能力,根本去到邊都穩到食啦,所 ...

咁你要問田官啦! (E到係模型論壇!唔係法律論壇)
我猜想這裡應該沒人可以代表田宮
去到邊都穩到食唔代表要白做同蝕本

馬輝 發表於 2009-3-12 18:14:02 | 只看該作者
原帖由 kowan77 於 2009-3-12 18:06 發表

咁你要問田官啦! (E到係模型論壇!唔係法律論壇)
我猜想這裡應該沒人可以代表田宮
去到邊都穩到食唔代表要白做同蝕本

please be reminded that there had been cases where one got sued for his legally inappropriate comments on a forum
kowan77 發表於 2009-3-12 18:17:51 | 只看該作者
原帖由 馬輝 於 2009-3-12 18:14 發表

please be reminded that there had been cases where one got sued for his legally inappropriate comments on a forum

OK! you right ! sorry!bye!
odaan 發表於 2009-3-12 18:24:11 | 只看該作者
原帖由 pajero22 於 2009-3-12 13:24 發表
唔想見到尼道甘少人講野,等我發起一個有爭論性的話題:
好多師兄話整全車金屬件,我捻捻下,會唔會連埋其他師兄搞搞下做左成部貨柜車出來嫁?到時孖星會唔會搵我地麻煩呢?
定系洗唔洗打過電話去日本問下孖星個老細攞授權呢?
希望大家比滴專業既意見給我,等我知道應不應該繼續做落去

??? 我唔明你問呢個問題做乜
有新作品唔係唔好 , 但將呢度商業化 , 同埋太作狀 , 就會惹人反感
希望你明白我既意思

孖星出既拖頭 , 講真 , 唔太像真 , 例如一 D 關節 , 同細節位
如果閣下真係落少少心機研究 , 改善佢 , 甚至發展其他零件 , 甘就唔係直抄 , 亦唔會有咩人會告你

我都係做生產設計 , 車鑼刨鑽磨 CNC 加工中心都玩 , 閣下滿心熱誠 , 所以我免得過都唔想同閣下相衝
但太露骨就只會有反效果 , 希望閣下明白
chan951130 發表於 2009-3-12 19:08:13 | 只看該作者
我覺得有d野係要金屬(例:Y型差速,連桿....) 但有d唔可以金屬(例:沙板...)
 樓主| pajero22 發表於 2009-3-12 20:29:27 | 只看該作者

回復 30# 的帖子

其實系我唔夠積分同金錢值,去唔到“自作業”區,幫幫手拉,大佬!
SPAWN 發表於 2009-3-12 20:45:28 | 只看該作者
我就覺得,出一D強化PARTS 就最好,好似個D bumper碼呀,尾牙,靚ga鈴
Doughboy 發表於 2009-3-12 20:46:31 | 只看該作者
原帖由 pajero22 於 2009-3-12 20:29 發表

其實系我唔夠積分同金錢值,去唔到“自作業”區,幫幫手拉,大佬!

開聲麻.... 師兄有否考慮氣壓担, 升降担等組件?
 樓主| pajero22 發表於 2009-3-12 21:06:12 | 只看該作者
原帖由 Doughboy 於 2009-3-12 20:46 發表

開聲麻.... 師兄有否考慮氣壓担, 升降担等組件?

咩野系氣壓擔, 升降擔,有無圖看看啊?
Doughboy 發表於 2009-3-12 21:14:51 | 只看該作者
原帖由 pajero22 於 2009-3-12 21:06 發表

咩野系氣壓擔, 升降擔,有無圖看看啊?

類似呢D咁

登錄/註冊後可看大圖

又或者

登錄/註冊後可看大圖

reference from http://www.gardentrucking.com
Doughboy 發表於 2009-3-12 21:28:08 | 只看該作者
再唔係 CNC 隻 "米仔", CNC 下D裝飾品, 又例如表面上是一個油缸, 骨子裡載了電

Doughboy 發表於 2009-3-12 21:31:43 | 只看該作者
再再再再唔係, 又CNC 一套內藏 " 絲冒 "的件 ( 圖如下, 等以後上尾轆不用十字批 ) , Better than Copy & Paste
Doughboy 發表於 2009-3-12 21:34:43 | 只看該作者
以上乃小弟之愚見, 不喜請插, 歡迎討論
chan951130 發表於 2009-3-12 22:13:10 | 只看該作者

回復 36# 的帖子

講得好