RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1667|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教: eSky 2.4G 4-CH Dauphin, 飛起時一味向左打轉

ohlalayeah 發表於 2009-3-9 18:30:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
老大們,

想請教, 如果我部 eSky 2.4G 4-CH Dauphin 係同軸雙槳機黎 (如圖). 而家飛起後一味向左打轉, 微調同 receiver 上的 proportional 調O左都只係有少少幫助. 應該點樣搞? 問 esky 佢話應該係某些鏍絲鬆O左. 我試過整實軸位 B 槳上 的兩粒鏍絲, 佢會向左轉得咁勁. 但係搞到部機飛得唔夠力.  有無人可以幫到我?   我住上水的, 可以傳授一些維修機的經驗俾我嗎?

謝謝.

tc3driver 發表於 2009-3-9 21:26:34 | 只看該作者
可能其中一個motor開始壞,不夠轉數,試拆出motor比盡油門,聽轉數聲音是否A motor 比B motor快,如果是,可試調換motor焊接,如果調換後A motor仍然比B motor快,便可能是B motor壤,如果調換後A motor比B motor慢,便可能4in1壞

zifu 發表於 2009-3-14 11:39:43 | 只看該作者
上槳軸打滑了