RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3363|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手柴湾放船比D意見

recargo 發表於 2009-1-23 03:09:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
天氣不錯
沒有其他人, 不過架好慢...好慢, 但勝在有兒時見到大人玩船的感覺及好有視覺享受

假設如用無刷達至有速度感而架船又頂得到,有邊隻牌子推選?thanks all

樓主| recargo 發表於 2009-1-23 03:12:49 | 只看該作者
ms07 發表於 2009-1-23 03:44:15 | 只看該作者
你架船好慢,因為你加咗個波箱,你隻船係快船所以唔使用波箱,摩打加十字頭直出就好快,個波箱係用係漫船OK
 樓主| recargo 發表於 2009-1-23 13:54:16 | 只看該作者

以為唔夠九力所以加波葙 thank anyway

如用 hobbywing 4.5T bushless motor  plus seaking 90A ESC ok ma??
zero99 發表於 2009-1-23 15:15:57 | 只看該作者
我一般星期日早上放快船,有時間落來看看.
快船吾一定直出,也可加波箱,看你怎樣配置.
eleung838 發表於 2009-1-23 15:23:45 | 只看該作者
有沒有短片
新兩兄弟 發表於 2009-1-23 17:55:29 | 只看該作者
原帖由 recargo 於 2009-1-23 13:54 發表

以為唔夠九力所以加波葙 thank anyway

如用 hobbywing 4.5T bushless motor  plus seaking 90A ESC ok ma??

4.5T摩打好高轉呀 玩船死得 ,就算加波葙都一樣死。如果用有刷摩打,就用白皮豬摩打直出或50T或以上摩打直出就好d。因為玩船係要用好大力摩打,高轉數摩打係冇力同好易燒電變。
michaeltam 發表於 2009-1-23 19:05:04 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1049237
我係屬於星期日柴灣公園嗰班
控制嗰個係我船友, 當日我只負責拍攝. 呢隻船亦係柴灣班船友教我砌. 他們好好人架.
配置好簡單, KV3538無刷直出, Eastpower 4600 X 8, ETTI 125A無刷電變.
每星期日朝早約1000, 柴灣公園船池都會有人玩船

樓主| recargo 發表於 2009-1-23 19:17:33 | 只看該作者
原帖由 michaeltam 於 2009-1-23 19:05 發表
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1049237

快船都可以用波箱

嘩好快啊 師兄幾時有 function 我想join啊 同學野
 樓主| recargo 發表於 2009-1-23 19:20:06 | 只看該作者
原帖由 michaeltam 於 2009-1-23 19:05 發表

快船都可以用波箱

what is your combo.  4.5T??
神棍 發表於 2009-1-24 02:22:12 | 只看該作者
原帖由 zero99 於 2009-1-23 15:15 發表
我一般星期日早上放快船,有時間落來看看.
快船吾一定直出,也可加波箱,看你怎樣配置.

非常同意
神棍 發表於 2009-1-24 02:29:31 | 只看該作者
我只去維記或柴記  但柴記的人很有禮貌 我在這裡致敬  
神棍 發表於 2009-1-24 02:33:52 | 只看該作者

快船都可以用波箱

快到嘔血....怎控制..

ryancmlam 發表於 2009-1-24 09:16:05 | 只看該作者
原帖由 recargo 於 2009-1-23 19:17 發表

嘩好快啊 師兄幾時有 function 我想join啊 同學野

Bro Joe, 師兄mentioned 每星期日朝早約1000, 柴灣公園船池都會有人玩船. Let's go on a Sunday. I would like to join.
 樓主| recargo 發表於 2009-1-24 16:19:41 | 只看該作者
控制嗰個係我船友, 當日我只負責拍攝. 呢隻船亦係柴灣班船友教我砌. 他們好好人架.
配置好簡單, KV3538無刷直 ...

kind of you..
may i ask where can i buy the ETTI 125A無刷電變.

thanks all
 樓主| recargo 發表於 2009-1-24 16:23:03 | 只看該作者
原帖由 ryancmlam 於 2009-1-24 09:16 發表

Bro Joe, 師兄mentioned 每星期日朝早約1000, 柴灣公園船池都會有人玩船. Let's go on a Sunday. I would like to join.

bro ryan , they use 9.6v. so fast. your one gona change to bushless. i go
ryancmlam 發表於 2009-1-24 16:41:30 | 只看該作者
原帖由 recargo 於 2009-1-24 16:23 發表

bro ryan , they use 9.6v. so fast. your one gona change to bushless. i go

Whatif I use 11.1 V lipo ?
 樓主| recargo 發表於 2009-1-24 17:56:03 | 只看該作者
原帖由 ryancmlam 於 2009-1-24 16:41 發表 [url=http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto =findpost&pid=1103277&ptid=109497]

登錄/註冊後可看大圖
[/url]

burn motor?? may be ..
 樓主| recargo 發表於 2009-1-24 17:57:44 | 只看該作者
原帖由 ryancmlam 於 2009-1-24 16:41 發表

let's try, My TP-M8R esc can withstand up to 12V DC
michaeltam 發表於 2009-1-24 20:58:44 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

勸你不要這樣做, 因為我們用無碳刷, 如果用到KV3538, 用11.1V Li-Po, 玩既時侯, 全程只能半雞, 因Full 雞是控不到船(包撞), 同埋以前我玩Kyosho Sunstorm 600都是用紅色KV3538摩的. 電池用EP4200 六粒. 幾好玩. 現在轉玩Wave Bully(白色影片隻), 平時用Li-Po 7.4V就足夠. 因用11.1V既話, 速度會好快(仲快過影片段), 但一'炒', 玻璃纖維都爆裂, Li-Po 11.1V通常容量好細, 玩既時侯Loading 致A數好大, 過放Li-Po 電會易死. 同埋Li-Po 唔同車仔電, 盡量不要濕水.