RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 整車友
打印 上一主題 下一主題
收起左側

齒比怎樣計?

coronafans 發表於 2006-5-18 00:28:49 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-5-18 00:26 發表

連你都大唔透呀宇兄

登錄/註冊後可看大圖

我係小DD, 剛剛識玩車,咪我呀!

我會大叫  "唔好"
ppl 發表於 2006-5-18 00:29:41 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-5-18 00:28 發表

我會大叫  "唔好"

coronafans 發表於 2006-5-18 00:31:16 | 只看該作者
devilstar 發表於 2006-5-18 01:35:04 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-5-18 00:28 發表

我會大叫  "唔好"

宇兄,你玩幾廿年車都講啱啱玩,咁我咪........
 樓主| 整車友 發表於 2006-5-18 23:51:56 | 只看該作者
原帖由 tips 於 2006-5-18 20:05 發表
In Maths, 被推的Gear / engine gear, this is the 齒比.

e.g. 被推的Gear is 48t, engine gear is 12t
齒比 is 48/12=4, this is 大torgue, 慢速 (一波)

相反 被推的Gear is 40t, engine gear is 20t  ...

唔該曬你tips!我仲以為我呢個孤兒仔去錯左「吹水區」添,但我仍不明白1:5.??是怎樣計出來?e.g.1st齒是47,2nd是20,那是什麼比例呢?
求下各位師兄高抬貴「口」,教下小弟啦!
SunLi 發表於 2006-5-19 00:09:22 | 只看該作者
Mugen Webpage 有 SETTING 作參考...唔知幫唔幫到你

MTX-3 Ver.0201
http://www.mugenseiki.com/setupsheetmtx3-e0102kit.pdf

MTX-3 PROSPEC  Ver.0401
http://www.mugenseiki.com/setupsheetmtx3pros-e0401kit.pdf

SunLi 發表於 2006-5-19 00:13:48 | 只看該作者
MTX-3 Gear Ratio Table

http://www.mugenseiki.com/mtx3-gearratio08m.pdf

MTX-3 Gear Ratio & Roll out Table

http://www.mugenseiki.com/mtx3-rollout.pdf

devilstar 發表於 2006-5-19 00:16:18 | 只看該作者
你咁快有需要玩到搭齒比咩?
devilstar 發表於 2006-5-19 00:18:27 | 只看該作者
你用緊零八牙定用緊原裝嗰套16/20呀?
devilstar 發表於 2006-5-19 00:47:43 | 只看該作者
sunny兄,如果冇concept真係好難睇得明架,又有一二波嘅gear ratio,細齒同大減齒又有,side pully行幾多牙搭唔同大細頭尾呔嘅over drive又有,驚佢一時間計到頭爆呀
SunLi 發表於 2006-5-19 00:56:56 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-5-19 00:47 發表
sunny兄,如果冇concept真係好難睇得明架,又有一二波嘅gear ratio,細齒同大減齒又有,side pully行幾多牙搭唔同大細頭尾呔嘅over drive又有,驚佢一時間計到頭爆呀 ...

講真玩開先睇得明,唔係頭都大。

跟setting sheet set 好再慢慢試就好入手。
devilstar 發表於 2006-5-19 01:00:14 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-5-19 00:56 發表

講真玩開先睇得明,唔係頭都大。

跟setting sheet set 好再慢慢試就好入手。

agree

登錄/註冊後可看大圖
SunLi 發表於 2006-5-19 01:06:32 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-5-19 01:00 發表

agree

登錄/註冊後可看大圖

謝謝!「高軍醫」認同!
devilstar 發表於 2006-5-19 01:11:20 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-5-19 01:06 發表

謝謝!「高軍醫」認同!

咪挑釁我啦,我自己仲有大把嘢要請教啲高手,仲有大把嘢要學呀,何得何能有咩軍醫嘅稱號吖,小弟真係受唔起呀,你哋都係唔好再戲弄我喇sunny hing

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 整車友 發表於 2006-5-23 12:52:48 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-5-19 00:13 發表
MTX-3 Gear Ratio Table

http://www.mugenseiki.com/mtx3-gearratio08m.pdf

MTX-3 Gear Ratio & Roll out Table

http://www.mugenseiki.com/mtx3-rollout.pdf

唔該曬SunLi & 高兄之意見及資料,現正研究中,肴望趕得切在28/5出車,但想問run turbo engine 第一次是否要用熱火咀才撻著昵?因當我一拿起火咀電,佢就熄?入氣及油針都正常,是否Clutch set 得唔好?有否高見呢?
devilstar 發表於 2006-5-23 20:57:11 | 只看該作者
原帖由 整車友 於 2006-5-23 12:52 發表

唔該曬SunLi & 高兄之意見及資料,現正研究中,肴望趕得切在28/5出車,但想問run turbo engine 第一次是否要用熱火咀才撻著昵?因當我一拿起火咀電,佢就熄?入氣及油針都正常,是否Clutch ...

check your pm pls

登錄/註冊後可看大圖