RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: allng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買了架Walkrea 5G6

樓主| allng 發表於 2009-1-21 16:11:45 | 只看該作者
多謝兩位師兄提供資料.買部义機大約要幾錢?
f6f 發表於 2009-1-21 16:17:18 | 只看該作者
bcgg 發表於 2009-1-21 16:17:52 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-1-21 16:11 發表
多謝兩位師兄提供資料.買部义機大約要幾錢?

三佰幾四佰!買多兩排电,玩到嘔!
 樓主| allng 發表於 2009-1-21 16:33:02 | 只看該作者
thank you 兩位師兄買個靚D义機弟日升級玩450就有藉口啦

bky16 發表於 2009-1-24 11:09:19 | 只看該作者
我都系新手買左架5G6,在深圳華強北買人民幣420。但點解用WK-0405,72.87Mhz?香港邊到有配件買?懷疑什么傾斜盆不平衡,不知怎么調?有大大可以告知嗎?新手好多問題...
leotsun 發表於 2009-1-24 11:20:41 | 只看該作者
玩完lama.......就快d操sim la
升450果陣唔好太興奮ar.......好多人玩lama開始.......轉大機果陣太有信心......
結果反而要交多d學費
 樓主| allng 發表於 2009-1-24 15:06:13 | 只看該作者
原帖由 bky16 於 2009-1-24 11:09 發表
我都系新手買左架5G6,在深圳華強北買人民幣420。但點解用WK-0405,72.87Mhz?香港邊到有配件買?懷疑什么傾斜盆不平衡,不知怎么調?有大大可以告知嗎?新手好多問題...

普通版係用35Mhz,72Mhz的頻道.旺角廣華街D模型鋪有配件賣.正常D套裝機唔駛調架機只係調吓個遙控器上的微調就ok.
 樓主| allng 發表於 2009-1-24 15:20:05 | 只看該作者
原帖由 leotsun 於 2009-1-24 11:20 發表
玩完lama.......就快d操sim la
升450果陣唔好太興奮ar.......好多人玩lama開始.......轉大機果陣太有信心......
結果反而要交多d學費

我都係吹吓水姐,邊有咁多錢升450呀,得閒係屋企玩吓架5#10,hov吓...前後左右漂流不定已好滿足喇!!
TRANSFORMERS 發表於 2009-1-24 16:17:29 | 只看該作者
原帖由 allng 於 24/1/2009 15:20 發表

我都係吹吓水姐,邊有咁多錢升450呀,得閒係屋企玩吓架5#10,hov吓...前後左右漂流不定已好滿足喇!!

吹水冇問題!!當呢架機滿足唔到你嘅時候 450機你講講吓就會去買架啦
冇人叫你一下子升450,咪E家開始慢慢一讓一讓買囉...
好以我今(先後自己分)機,servo,401gyro,電,义機,最後先買控,咪得囉=分期ma(冇禁金囉)
 樓主| allng 發表於 2009-1-24 20:29:54 | 只看該作者
原帖由 TRANSFORMERS 於 2009-1-24 16:17 發表

吹水冇問題!!當呢架機滿足唔到你嘅時候 450機你講講吓就會去買架啦
冇人叫你一下子升450,咪E家開始慢慢一讓一讓買囉...
好以我今(先後自己分)機,servo,401gyro,電,义機,最後先買控,咪 ...

好!咁我就買义機先啦,可以即刻用得到 又唔駛等兩粒鐘至义完一排電
walkingfugture 發表於 2009-1-26 01:12:32 | 只看該作者
幾日前我個friend 買左架5G6, 話唔係好識飛(好難飛)﹐我就試下飛﹐確實係好飄﹐唔係太適合新手玩。不過對於有經驗黎講﹐呢架5G6玩落又真係幾好玩。我試飛果時專燈離地1~2CM﹐都好定﹐單手可以控定幾秒唔走(得返右手控制)
以下係我少少心得﹕
1)一定要叉足電﹐一唔夠電就好飄﹐走晒尾。
2)重心要set 得好好﹗
3)每次飛都要較正個微調﹐唔可以懶。
andygogo 發表於 2009-1-27 02:04:21 | 只看該作者
大家好, 之前無喇喇上呢個網, 睇你地D movie玩得咁過穩, 我又走去買左隻5#10
玩左幾排電, 發覺都唔難control, 但係隻機唔算細, 屋企唔係好夠位玩.  同埋一飛近窗口就好容易俾小小風影響到.  

不過唔係好識set個swashplate, 果本menu雞到爆, 得幾張紙 仲要係大陸人寫既英文, 唔清唔楚.  到低係咪應該所有trim set neutral, 次後如果唔balance就自己放長放長短支servo linkage rod呢?

跟機有一支野送, 好似一支screwdriver咁樣, 但係又好似俾你tag係隻尾果道(因為岩岩好fit), 唔知用黎做咩, 因為佢本身d screw好細, 都唔岩用.
f6f 發表於 2009-1-27 08:36:02 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-1-27 02:04 發表
大家好, 之前無喇喇上呢個網, 睇你地D movie玩得咁過穩, 我又走去買左隻5#10
玩左幾排電, 發覺都唔難control, 但係隻機唔算細, 屋企唔係好夠位玩.  同埋一飛近窗口就好容易俾小小風影響到.  

不過唔係好識set個s ...

5#10夠大部勁易揸我都有一部......

照計唔使拆支推銲set個washplate, 除非你好嚴重偏一邊走, 如果偏小小我較個控微調來就就得........:D :D :D

跟機有一支野送, 好似一支screwdriver咁樣............個支批係比你較機頭個4合1, 用來調個gyro的敏感度後機反應敏感度......:D :D :D
f6f 發表於 2009-1-27 08:39:38 | 只看該作者
原帖由 walkingfugture 於 2009-1-26 01:12 發表
幾日前我個friend 買左架5G6, 話唔係好識飛(好難飛)﹐我就試下飛﹐確實係好飄﹐唔係太適合新手玩。不過對於有經驗黎講﹐呢架5G6玩落又真係幾好玩。我試飛果時專燈離地1~2CM﹐都好定﹐單手可以控定幾秒唔走(得返右手控 ...

離地飛高D更易飛(唔就地面風回撞影响), 只是心裏會比較驚D......
 樓主| allng 發表於 2009-1-27 16:25:23 | 只看該作者
[quote]原帖由 f6f 於 2009-1-27 08:36 發表

5#10夠大部勁易揸我都有一部......

100%同意 因為勁易揸所以就想挑戰吓自己,整番好部5G6玩,但要2佰幾蚊(換過個4合1)值唔值呢?
andygogo 發表於 2009-1-27 16:29:56 | 只看該作者
今日係屋外飛架5#10, 終於出事.  俾風吹一吹, 一緊張太急收油, 炒斷左隻腳

新年應該買唔到parts, 無得玩
chr 發表於 2009-1-27 22:51:38 | 只看該作者
我都有部5#10,不過玩得耐好似有d唔夠玩
想買部004試下,不過重考慮中未決定,大家有咩意見
andygogo 發表於 2009-1-27 23:38:46 | 只看該作者
買支AA超能膠, 又玩得

不過2舊電真係唔夠, 5分鐘就玩完, 一叉就成2個鐘
有無D勁叉機可以快D?
koch 發表於 2009-1-28 00:37:09 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-1-19 23:57 發表
架5G6玩左一個月抄到腳架變晒形條尾又爛蓉蓉都定唔到架機,最後仲燒埋個4合1,之後買架5#10,第一次玩就定到架機,仲可以一次玩晒排電都無抄機添220187

我都覺得呢部機唔錯,我都係新手,
之前爬文見好多人都話 Esky Lama 4 好定,新手玩最,
前日我去到旺角某模型店一心諗住買返架黎學習下,
點知佢果度既 Lama 4 無 2.4G 版本,Lama 3 就有,
個店員(或者係老細都唔定) 推介我呢部 5#10,話呢架機好定,
仲定過 Lama 4 (都唔知真定假,網上周圍 D 人都話華科爾 D 機差...)
佢仲試玩比我睇,定點升降/懸停/打8字,睇見佢好簡單就做到,架機真係好穩定,
睇完之後即使都係唔知 Lama 4 定 D 還是 5#10 定 D (因為佢無試飛 Lama 4 比我睇),
不過唔緊要,架機既表現已經令我好滿意,當然我知道果位仁兄既技術高,
但都要架機本身既性能真係飛到咁穩定先得架嘛!所以就決定買佢,
果位仁兄仲教埋我最基本既入門練習,買左之後返屋企玩,架機真係好定,
我用黎練習升、降、面對機尾係空中懸停既地方只有 130cmx200cm 咁大把,
居然咁窄既地方都練到,用晒兩舊電都無撞過無抄過,只係其中有幾次差 D 撞牆要立即收油搞掂,
正所謂有買貴無買錯(買左之後經過 現X模型 見到同樣呢部機既價錢比我仲平),不過算啦!
反正佢又有送多舊 1200mah 電,架機佢又真係無介紹錯,咁就 OK 啦!
最緊要玩得開心,唔會咁易撞壞呢樣撞散果樣,呢樣先最實際。

koch 發表於 2009-1-28 00:41:17 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2009-1-20 17:51 發表

我都係新手,
我就練習屋企擺D摺椅,由依張起飛,到另一張降落,來回來回,
又試計時,一分鐘最多來回多小次,
當然,練習方法仲可以有好多玩法!!

你就好啦!我仲未敢好似你咁練,因為真係怕抄機,
不過你個方法都幾好喎!做重覆動作兼計時,
咁個動作就會越黎越熟練,值得我去參考下。