RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: chtam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ZX-5有貨好似幾抵

AlexFiona 發表於 2007-8-26 02:35:14 | 只看該作者
agentjerry 發表於 2007-8-26 08:12:02 | 只看該作者
i got rtr version and test in in tko ind today!!!!
stig 發表於 2007-8-26 10:25:41 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2007-8-26 02:35 發表

RTR版果4條吾係金屬油壓來的, 只係油壓頂蓋係金屬咋

原帖由 VeilSide 於 2007-8-26 02:35 發表

金屬油壓蓋同金屬油壓都好大分別喎

我睇錯左...我自己冇ma...
唔好意思..
DriftNoobie 發表於 2007-8-26 11:46:43 | 只看該作者
睇番前文,
RTR = Ready to Run, 連控連成 = $1,200 (仲有埋後萬向)
Kit = 要自己安裝, 咩都, 反而要賣 $1,900?

咁果 $700 貴左係邊度? R 穿頭.

樓主| chtam 發表於 2007-8-26 13:58:15 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-26 11:46 發表
睇番前文,
RTR = Ready to Run, 連控連成 = $1,200 (仲有埋後萬向)
Kit = 要自己安裝, 咩都, 反而要賣 $1,900?

咁果 $700 貴左係邊度? R 穿頭.

我買果時都計過, 我買Kit 嘅話 , 單係隻2.4G接收要$700.再加隻20T摩打連电變 ,巳经買到成set RTR 啦 .   所以我就覺得RTR好抵囉 .
老闆話開發成本响套Kit ,又有D upgrade parts ,所以貴D ,而RTR 大量生產所以成本低D .
不過我覺得架車成日两,三呎飛落地 , 平平地冇吟肉痛 , 唔知有冇錯呢 ?
DriftNoobie 發表於 2007-8-26 14:22:43 | 只看該作者
原帖由 chtam 於 2007-8-26 13:58 發表

我買果時都計過, 我買Kit 嘅話 , 單係隻2.4G接收要$700.再加隻20T摩打連电變 ,巳经買到成set RTR 啦 .   所以我就覺得RTR好抵囉 .
老闆話開發成本响套Kit ,又有D upgrade parts , ...

RTR = AM 接收, 係街散買 名廠 AM 接收, $200 都唔洗. Kyosho 原裝控點同 2.4G 比較呀, 2.4G 超哂班. RTR 連咁多電子野都平成 $700 (37%)! 正路如果兩侵型號係一樣料, 多左電子野一定貴D. 多粒鏍絲都係錢.

同埋, 一間正常公司無理會咁 "On居", 側哂開發成本落同一系列既其中一隻型號既產品度.  除非打算玩殘 Kit version 唔想賣. 所以開發成本呢個理由簡直唔係理由, 相差成 37% 喎!

Kit version 一定係有D野係 RTR version 無既. 而且仲要係好貴既 hop-ups 之類. (i.e. 頭單, 金屬油壓筒, etc). 我就係想知多左咩野.
 樓主| chtam 發表於 2007-8-26 14:53:23 | 只看該作者
因為我用EX10+2.4G , 所以如果我買Kit version就要成七佰蚊買隻接收 .
我都比較過2架車 , Kit version 用料好D , 金屬 parts 多D , 不過就貴D .
RTR 當然膠料多D , 不過就抵玩D .
我原本都打算買Kit , 落樓要成四千銀 , 後尾覺得架車成日两,三呎飛落地 , 都係平平地玩吓好D .

DriftNoobie 發表於 2007-8-26 16:21:06 | 只看該作者
原帖由 chtam 於 2007-8-26 14:53 發表
因為我用EX10+2.4G , 所以如果我買Kit version就要成七佰蚊買隻接收 .
我都比較過2架車 , Kit version 用料好D , 金屬 parts 多D , 不過就貴D .
RTR 當然膠料多D , 不過就抵玩D .
我原本都打算買Kit , ...

I see.

我都係用 EX-10 加 Spektrum 2.4G 玩 on-road.

但 off-road 我用 AM Module (比 Mini-Z 用開). 所以只須加 $180 買 Futaba 2 Channel AM Receiver 就 OK.

Off Road 話開粗玩, 唔會用靚 Rx.
 樓主| chtam 發表於 2007-8-26 18:30:42 | 只看該作者
剛試完車 , 又快又好玩 , 真係估唔到有吟好表現 !  
昨日買車時老闆話幾好賣 , 唔知有冇其它買咗 RTR 嘅朋友講吓部車嘅意見呢?  
DriftNoobie 發表於 2007-8-26 19:57:42 | 只看該作者
原帖由 chtam 於 2007-8-26 18:30 發表
剛試完車 , 又快又好玩 , 真係估唔到有吟好表現 !  
昨日買車時老闆話幾好賣 , 唔知有冇其它買咗 RTR 嘅朋友講吓部車嘅意見呢?  

死啦, 心都癢埋... 睇左好多 reviews 都話架野又平又正, 出得大場.  

BJ4, ZX5, BJ4, ZX5, BJ4, ZX5... 精神分列啦就
combatfung 發表於 2007-8-26 21:16:29 | 只看該作者
is that with ball diff (front and rear)???
owl 發表於 2007-8-26 23:09:44 | 只看該作者

回復 #27 DriftNoobie 的帖子

kit版油壓、麼打座、限滑、前用cvd等用料吾同,另kit版可選擇裝頭單 or 中單。
rtr點計都抵買,問題係套電子野適吾適合自己用。
 樓主| chtam 發表於 2007-8-26 23:10:00 | 只看該作者

回復 #34 combatfung 的帖子

Yes , ball diff (front and rear)  
 樓主| chtam 發表於 2007-8-26 23:31:18 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-26 19:57 發表

死啦, 心都癢埋... 睇左好多 reviews 都話架野又平又正, 出得大場.  

BJ4, ZX5, BJ4, ZX5, BJ4, ZX5... 精神分列啦就

其實 BJ4 同 MR4-BX 我都鍾意 , 不過最好先平平地買ZX-5要嚟亂飛 (佢个20T摩打都幾好力) , 之後再慢慢決定買邊部好D .  
DriftNoobie 發表於 2007-8-26 23:32:33 | 只看該作者
原帖由 owl 於 2007-8-26 23:09 發表
kit版油壓、麼打座、限滑、前用cvd等用料吾同,另kit版可選擇裝頭單 or 中單。
rtr點計都抵買,問題係套電子野適吾適合自己用。

Kit 係咪金屬油壓(成支金屬, 連頂cap 同油壓身)?
清清 發表於 2007-8-26 23:37:02 | 只看該作者
如果有Truggy 版我都已經買0左
owl 發表於 2007-8-26 23:48:21 | 只看該作者

回復 #38 DriftNoobie 的帖子

kit油壓身係金屬。
DriftNoobie 發表於 2007-8-27 01:41:47 | 只看該作者
原帖由 owl 於 2007-8-26 23:48 發表
kit油壓身係金屬。

我個心開始由 BJ4 移緊去 ZX-5 啦...
kelvin654 發表於 2007-8-27 16:55:10 | 只看該作者
原帖由 lamcwai 於 2007-8-26 02:16 發表
請問RTR版和Kit版D option可否互用

of couze
師傅東 發表於 2007-8-27 17:17:46 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-27 01:41 發表

我個心開始由 BJ4 移緊去 ZX-5 啦...

就ZX5囉!唔好再煩嘞!
輸晒先係嗰兩千蚊!話唔定有驚喜哩!!