RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 44833|回復: 235
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

chairmannone 發表於 2020-7-2 17:11:20 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-7-1 15:52
對於有一啲人話要成萬嚟鬥車,我想講,就算最勁果啲車手都唔會咁做,呢啲係玩緊人先會咁講。

首先,如果諗 ...

MMX油壓 有冇貼士可以分享?
chairmannone 發表於 2020-7-3 11:50:51 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2020-7-3 10:42
我個人睇法,
有心玩會玩下去的話....以下係有心玩會玩下去的

我又唔係好同意

首先,冇人一開始就知道自己係咪會玩落去,就算係好想玩,都可以因為轉份工,生個小朋友,冇哂時間玩

就算會一路玩,都唔係所有人都要玩到頂級,好多人都係放吓狗,pair吓車

所以我唔明點解會叫新手一開始就買頂級控, 老實講, 手車要真係好好好好, 先會感覺到MT44 同M17 既分別, 同埋控係其中一樣最可以收二手既, 因為好少話會有暗病

差機又係, 你一開始買到最好, 如果唔玩, 咁大舊野放去邊?  平平地買部差機, 確認自己鐘意同需要啲乜, 再上都唔遲。同埋部差機都唔會話冇用,可以用黎差吓tire warmer啲電。

chairmannone 發表於 2020-7-8 12:39:42 | 顯示全部樓層
model先決 發表於 2020-7-8 03:02
有人話去鬥車唔洗成萬蚊, 你睇下講呢d野既人自己洗左幾多錢先
個控都$3.8k, 車架$4k, 加埋ESC, servo, 摩打 ...

所有野都叫人買最貴, 呢啲唔係叫建議
有建設性既建議係, 喺錢有限既情況, priority 應該用喺邊

如果係無限錢, 咁係玩緊 sim city
chairmannone 發表於 2020-7-9 12:22:42 | 顯示全部樓層
peter7 發表於 2020-7-9 10:55
建議新手一開始用4.5T, 其實已經冇乜討論空間。

咁又冇錯既, 等如你可以話家破人亡會令人快啲成熟。
chairmannone 發表於 2020-7-31 13:02:57 | 顯示全部樓層

5mm 車高差唔多啦

同埋避震可以用黎set車高