RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7714|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-z Drift meeting@ 8 Feb.,2017

kcliu02 發表於 2017-2-9 16:43:07 | 顯示全部樓層
如有興趣歡迎加入本群 "香港小型遙控車飄移群", 聯絡本群 admin 加入我們的 Whatsapp 群組相約車聚時間地點。
香港小型遙控車飄移群 Facebook
kcliu02 發表於 2017-2-11 10:43:20 來自手機 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-2-11 01:15
多謝師兄分享,我岩岩都土炮方式改左個hiace殼,想問問如果我直接係電攞7.2v,比led 邊度有得買降v到4.5v嘅 ...

使用燈組嘅話 ,輸出可以直接焊LED/SMD。

如果LED/SMD直接從電池取電嘅話,就要加上電阻防止LED/SMD燒毀。

LED/SMD 多數係行20mA,有分2.2V 和3V。

以下電阻值計算僅供參考:

如果用 7.4V 鋰電 (差滿 8.4V) , 2.2V SMD/LED
R = V / I
R = (8.4 - 2.2) / 0.02
R = 310 Ohm

如果用 5V AAA電 (差滿 6V) , 2.2V SMD/LED
R = V / I
R = (6 - 2.2) / 0.02
R = 190 Ohm

如果用 7.4V 鋰電 (差滿 8.4V) , 3V SMD/LED
R = V / I
R = (8.4 - 3) / 0.02
R = 270 Ohm

如果用 5V AAA電 (差滿 6V) , 3V SMD/LED
R = V / I
R = (6 - 3) / 0.02
R = 150 Ohm
kcliu02 發表於 2017-2-11 10:51:10 來自手機 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-2-11 01:15
多謝師兄分享,我岩岩都土炮方式改左個hiace殼,想問問如果我直接係電攞7.2v,比led 邊度有得買降v到4.5v嘅 ...

Mini-q 玩飄加陀螺儀比較麻煩。另外玩 mini-z 我地用EX1,EX6等控有較多微調設定,可以set到盡量啱自己手感。