RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 新人
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] MTS T'2 玩家討論專區

樓主| 新人 發表於 2017-2-6 12:53:06 來自手機 | 顯示全部樓層
hkslash 發表於 2017-2-4 13:42
明白,唔該哂師兄 ~

我則不太建議轉用其他差齒,原因是大家廠商都有不同的數值,都有機會出現不順情況,分分中買回來黎就要不停磨,或者出現過鬆情況。
當然,師兄 整完可以跟大家在這裡說說可不可以用到,讓大家都知多點。ThX

P.S MTS T'2 全線零件 見到13/F 有售,差齒有一定貨量
Thanks
 樓主| 新人 發表於 2017-2-6 17:04:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2017-2-6 13:12
他說大牙(主齒)不是說差速齒 這個用其他合 XRAYT4用的便可。

哈哈,看錯左:-)
 樓主| 新人 發表於 2017-2-10 21:33:33 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/783991638416023/  小弟行走情況
 樓主| 新人 發表於 2017-2-11 13:25:37 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/784041165077737/   另一時間
 樓主| 新人 發表於 2017-2-27 10:18:18 來自手機 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/fongkingRC/videos/794326837382503/ TRC HKRCSA RD1A-main final2 A3  行走情況
 樓主| 新人 發表於 2017-4-18 15:15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
我而家把C 座DIY 了
增加了灣心
 樓主| 新人 發表於 2017-4-18 15:19:28 來自手機 | 顯示全部樓層
拆開左佢,將啲散齒攞出黎,用粗沙 紙磨底,大概30下左右( 減少齒感,整完會仲有些小,玩一排電就會正常),換油,用綠油 搓邊 +oring ,
PYC 建議 6000
JV 3000 起試
TRC 8000
 樓主| 新人 發表於 2017-4-18 15:22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
油壓 用綠油搽oring 同上蓋oring 就可以,檢查一下油壓拍有冇水口
我幫客人整的這部T'2 冇水口,換完油都行得了,未見 漏油情況。
 樓主| 新人 發表於 2017-4-18 15:23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
膠水封邊,不做水晶了。
最底板羅C 孔都落膠水,等車架硬一啲,個人喜好
 樓主| 新人 發表於 2017-4-18 15:28:27 來自手機 | 顯示全部樓層
MTS T' 2 最開心的是不怕會漏件,雖然又打散會煩啲,不過我唔怕因漏而要出KWS 拎件,唔洗驚,又慳車錢

我整+修+電子野裝上,大概用左3-4小時,度埋camber droop downstop height 果啲 用了半小時
 樓主| 新人 發表於 2017-4-18 15:29:55 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄們,我打算開一個 MTS T'2 +m 車 + FF 既WhatsApp group ,想進就pm 留電話
 樓主| 新人 發表於 2017-4-26 01:25:06 來自手機 | 顯示全部樓層
好呀:-P
 樓主| 新人 發表於 2017-4-27 16:18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
ken0750 發表於 2017-4-25 18:53
師兄們,我打算開一個 MTS T'2 +m 車 + FF 既WhatsApp group ,想進就pm 留電話 ...

已+了師兄你:-) 哈哈
 樓主| 新人 發表於 2017-4-27 16:19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
好呀!!!!
 樓主| 新人 發表於 2017-5-2 11:05:41 來自手機 | 顯示全部樓層
MTS T'2 鋁底板
正正子
真係要試
要用
 樓主| 新人 發表於 2017-5-2 11:06:05 來自手機 | 顯示全部樓層
行左五排電
 樓主| 新人 發表於 2017-6-8 10:10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
喺過去嘅兩個星期,我參加左兩個比賽,分別係仁濟醫院舉辦嘅地氈賽同RCF ,而是次我仍然採用MTS T'2 ,Teampowers Randon Ver2 電變 Teampowers ACTIUM VER 2  5.5 R
Teampowers 5800mah 100C 電 和TEAMPOWERS 金屬servo...

RCF A6 起,A7 完成
仁濟 B 3 起,B3 完成
地毯設定方面 , 個人覺得由於設定時間不多 ,所以我用番好標準既RACE OPT PROGRESSIVE [red]  ,只是調較車架扭動系統 和camber link 介子後就開始進行Qualify 。是次比賽都有好多高手在場,可以互相交流
 樓主| 新人 發表於 2017-6-8 10:11:58 | 顯示全部樓層
真係唔錯
而RCF 方面 ,我最後用: 頭progressive RACEOPT [red] ,尾用新出的 RACEOPT linear 彈弓( 灰)...
遲下會有多啲時間,會同朋友去下JV, 想約一齊交流就留下Pm 吧!
另外 ,我星期六日都會在pyc玩樂, 有興趣一齊黎啦,可以詳細交流交流!
 樓主| 新人 發表於 2017-7-19 21:20:01 來自手機 | 顯示全部樓層
jj2006 發表於 2017-7-19 17:45
係唔係應該A臂上下移動都會改變尾 toe in?基於這個原因,車子係入彎時車身傾側,令尾toe in 有變化 ...

詳盡!thanks
 樓主| 新人 發表於 2017-7-19 21:21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
是這樣的
可pm我 留電話加入MTS group 一同交流:-)