RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3526|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Flash SPR F3問題

樓主| blackshark3 發表於 2016-4-13 22:14:06 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有塊SPR F3,想flash inav,硬係去到一半verify唔到就霖跟住入唔番,要short 住boot pin去flash番個cleanflight先用得返。另呢度都有問題,要較到19200baud,仲要一直short住boot pin先成功,吾可以好似人地video咁開始flash就可以鬆開boot pin,且咁樣淨係可flash番個cleanflight,flash inav唔得。
我睇過外國forum話要有stm32 bootloader driver先得,但我幾部腦(全部win 10 / 64)全部都冇stm32 bootloader driver,就算搵zadig都load唔到個stm32 bootloader driver。我睇外國forum好多人都有同樣load唔到個stm32 bootloader driver嘅問題,但冇解決辦法。

想請教:
1 我flash 過程有冇做錯?
2 係咪一定要有stm32 bootloader driver先得?而係咪要win 32先有,64冇?
 樓主| blackshark3 發表於 2016-4-17 00:41:10 | 顯示全部樓層
多謝師兄指點,Flash成功!
 樓主| blackshark3 發表於 2016-4-21 23:20:36 | 顯示全部樓層
喺flash inav1.01 後噚日第一次飛,乜pid都冇郁過,隻機升起眼高冇問題,跟住一收油摩打即停,隻機半空好似舊石咁跌落地,即刻俾油彈番高佢,發現雖然㗎機唔使1/3油門已升起,但一收到1/4油門油摩打即停,如是者隻機升吓跌下越走越高,第一時間搵草地跟住盡控佢喺最低高度韃返落嚟,爛咗個冬菇殼有驚無險。check返發射throttle冇curve/expo 直綫一條,真係唔明點解,最衰又冇帶電腦得隻電話睇唔到blackbox,為繼續玩即刻用電話flash返cleanflight繼續玩(唔係要返屋企放9排電),隻機又冇問題喎。想問問各位師兄,有冇遇過inav1.01好似咁1/4throttle摩打即停?