RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 地盤佬
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TLT 一問

orange00 發表於 2007-3-7 00:13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 地盤佬 於 2007-3-6 23:44 發表
砌左架TLT 發覺有D 問題
所以想請教各位 ' 巴打'

1 : 架車好易反 ( 係唔係d 避震整得唔好 ? )
2 : 架車成日則埋一邊 ( 係唔係d 避震 唔一至 ?)
3 : 架車好似無乜力 由其是係后轆 好似淨係識郁 但係無力 ...

1. 你行d咩路成日反
2. 係, 原因係中波箱扭力大. 行平地要set番硬少少. 爬石的話.....或知佢.
3. 白猪唔好要求太高. 我部TLT用23T可以響DIAMOND HILL 曬呔. 無力? 咪講笑.
orange00 發表於 2007-3-7 10:42:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Oh...8alan 於 2007-3-7 10:03 發表

Orang00大大,請問在邊間買!謝謝!

快捷. 都要幾百蚊架.
但係呢套嘢響SUPPER CLASS 組別唔夠做 . 有次響大埔部TLT碌落山時K.O.咗兩支 .
後來放棄咗改用JEWA RACING既2.2" BEADLOCK連WIDENER.
orange00 發表於 2007-3-7 20:58:07 | 顯示全部樓層
原帖由 地盤佬 於 2007-3-7 20:50 發表
痴左咪無左差速囉  
痴左有無得整番出黎架..
同埋 地肉男 兄  你果個係咩黎架   ? 岩tlt 用 ?

紅, 藍, 橙三部曲, TLT-1成長記

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

痴左咪無左差速=係
痴左有無得整番出黎架..=可以(不過我諗我唔會)
TOBEE KIT 64MM WIDDENER
orange00 發表於 2007-3-7 21:00:09 | 顯示全部樓層
當然唔少得......強代C座

登錄/註冊後可看大圖
orange00 發表於 2007-3-7 21:21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 地盤佬 於 2007-3-7 21:14 發表
無差速會大力d   ?

唔係.....不過個轆離地時唔會空轉.
orange00 發表於 2007-3-13 13:48:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Sazabi 於 2007-3-13 13:18 發表

想問吓中差速的用途,有些其他車會冇"中差速"

用嚟平衡前後擔扭力. 例如當前擔兩個轆都鎖死, 中差就會將多轉數轉移到後擔.
orange00 發表於 2007-3-13 15:15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 toto 於 2007-3-13 14:55 發表
請問c兄用什麼控玩tlt1,比較好.如果玩4x4x4.唔該?

如果要玩4ws,
1. 原本跟車manual, 都可以set到. 只要買條直出Y線, 兩隻SERVO 共用CHANNEL 1.
但有一個缺點, 後面支柱太長會卸曬D力.  

2. 如果同牌子SERVO, 又用短柱, 就要買一條 REVERSE CHANNEL 既線.

3. 用一條普通Y線, 用短柱, 支控又無MIX CHANNEL. 你要搵兩隻唔同轉向既SERVO (如一D可以PROGRAM)
我自己用緊HITEC 5955 加 MG995.  5955買返嚟轉向就同普通SERVO相反.

4.富貴D用3 CHANNEL既控如3PK, M11. 要有MIX CHANNEL. (KO EX10唔得)
亦有兄弟用4CHANNEL掍仔玩.