RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: alex035
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變問題] 三和电变

3888 發表於 2015-7-26 17:38:50 來自手機 | 顯示全部樓層
我都有個電變加接收這款,好處係慳位和可以在遙控器直接較turbo。如果買了記得開番mode4去enable至可以在遙控器直接較到turbo,在這裡都要多謝"KK師兄"佢有一編網誌有教。
3888 發表於 2015-7-27 10:41:57 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄三和新出有三款連接收電變,zero係比一般街車用,type D應該係比漂移車用。
3888 發表於 2015-7-27 12:49:26 來自手機 | 顯示全部樓層
這個問題答不到你,因為未用過type D,我只有zero。
3888 發表於 2015-7-27 19:09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄我只用過好盈同三和電變,如果要比較個人感覺好盈電變操控會好D,而三和電變好處真係好方便只要停低架車所有Boost, Turbo, Brake都可以在遙控器直接調較。
3888 發表於 2015-7-27 20:43:03 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,這價錢是上一代不包含接收電變,如果買記得只可同472和482接收一起用,因為這兩款接受是有support SSL功能。
3888 發表於 2015-7-29 15:56:19 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄我就用SP摩打,不過我估隻摩打應該不支援温度signal,所以顯示不到温度出來。
3888 發表於 2015-8-1 17:54:24 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,無記錯我就先set控,再轉SSL jumper,再set中位,再開第四mode。不過開第四mode要在電變一吓吓撳係最麻煩!
3888 發表於 2015-8-3 08:19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
M12S應該跟說明書做都好易,因為說明書係用M12做例。我用MT-4S就有小小不同。
3888 發表於 2015-8-3 18:20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,set唔
3888 發表於 2015-8-3 18:22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Sorry打錯野。
3888 發表於 2015-8-3 18:28:05 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,MT4 不能在遙控器set到turbo,boost,brake如果買回來都無嘜用。
3888 發表於 2015-8-3 18:47:23 來自手機 | 顯示全部樓層
yin師兄,mode10至12至緊要是用來較車速,mode10較boost 0至100越高越快,mode11較Turbo 0至20越高越快,mode12較power 0至100越高越快開boost,說明書寫低T摩打唔好開高過40,師兄我大約知咁多如果有錯請更正。
3888 發表於 2015-8-3 20:33:38 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過boost用同一個數值,試turbo只會在0至20有反應,過了20就無反應。說明書都是咁講brake 0=100%。
3888 發表於 2015-8-5 09:31:21 來自手機 | 顯示全部樓層
好的師兄你整理完就send出來教吓大家。不過唔明點解mode4“三和”原廠要disabled咗佢,這個mode4咁緊要開又咁麻煩真係唔明!