RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13277|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問有無師兄喜歡玩有殼Rally, 好似kyosho DRX, HPI wR8, Team C

亞郭 發表於 2015-5-27 00:13:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

有無師兄一齊玩rally呀?
朋友放左部 O.S.21 spec 2 落去部 Kyosho DRX 都無事, 場主話夠腳, 会開Rally杯

去片
http://v.youku.com/v_show/id_XOTY1MTM1MTM2.html

Andrew168 發表於 2015-9-23 09:26:45 | 只看該作者

我會考慮買 SST 1/9 rally 同 SCT, 兩架車架有金屬件, 都係一千內, 大陸 SC-A10 SCT 有冇 ching 可以俾意見
 樓主| 亞郭 發表於 2015-9-22 21:36:49 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2015-9-22 10:55
小弟想回歸 RC, 會 SAT / SUN / 假期 入倉, 由早到晚玩足全日, 請問用 SCT 車架 當 rally 玩可以嗎?  安裝  ...

1/10 short course其實係1:8buggy 大小, 我也有放rally殼落Short course, 感覺不錯, 但車身比HPI WR8, Kyosho DRX, SST 1993 重, D車壳比較易爛.

場主用Kyosho GT2, 360MM wheelbase, 改左架油rally, Team C 紅牛殼, 非常好跄, 但孖jump就有難度

https://www.youtube.com/watch?v=b1zxEpLDK80

SST 係1:9, 比較輕, 原裝pro版巳有很多Kyosho的option件, 加長shock就可以跳, 換去原裝叉速油就更好跄, 價餞便宜, 真係超值.

十一冃有1/9 rally比賽, 希望你可以參加

Marksman 發表於 2015-9-22 15:06:26 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2015-9-22 10:55
小弟想回歸 RC, 會 SAT / SUN / 假期 入倉, 由早到晚玩足全日, 請問用 SCT 車架 當 rally 玩可以嗎?  安裝  ...

I compared my WR8 and a 1/10 SCT last Saturday when I was in Lali, the 1/10 SCT have much wider (track width) and bigger tire diameter. So most of them are not interchangeable.
Andrew168 發表於 2015-9-22 10:55:15 | 只看該作者
小弟想回歸 RC, 會 SAT / SUN / 假期 入倉, 由早到晚玩足全日, 請問用 SCT 車架 當 rally 玩可以嗎?  安裝 rally 殼得嗎?  SCT 跟 SST rally 車架操控感同spec有冇分別,  可唔可以買SCT一車兩味, 定係見意分開買SST 車專玩 rally  
Marksman 發表於 2015-9-21 23:41:04 | 只看該作者
亞郭 發表於 2015-9-21 23:26
都係12mm hex, 比你現在用的小一點, 比原裝呔大一點, 上面有場主的Alitalia 車照片就是Jconcept呔, 可以參 ...

咁就 very good

兩年幾無入倉玩過, 上次都未熱身, 希望下次好啲
 樓主| 亞郭 發表於 2015-9-21 23:26:04 | 只看該作者
都係12mm hex, 比你現在用的小一點, 比原裝呔大一點, 上面有場主的Alitalia 車照片就是Jconcept呔, 可以參考一下. 不然, 捉住亞邦啦
Marksman 發表於 2015-9-21 20:29:54 | 只看該作者
亞郭 發表於 2015-9-21 16:55
有几個選擇:
1. Lali 有得賣. 2.4"呔AKA, Proline, JConcept 加 原裝Kyosho鈴, handling 100分, 你會有bugg ...

唔該晒 , 倉有就最好, 自己痴呔都可以, 不過唔知啱唔啱 WR8

會看看28 號能否入來趁熱鬧
 樓主| 亞郭 發表於 2015-9-21 16:55:08 | 只看該作者
有几個選擇:
1. Lali 有得賣. 2.4"呔AKA, Proline, JConcept 加 原裝Kyosho鈴, handling 100分, 你會有buggy feel.
2. 1/9 SST 原裝呔, rally呔, 有以上8成, 非常便宜, 痴好
3. Hobby pro 1/10 short course 釘呔, 也有8成, 六角容易掃

陶寶有D大陸呔鈴for WR8, 就無試過

有机會一齊玩, 交流一下, 28號我們一大班rally會入倉呀
Marksman 發表於 2015-9-21 08:38:08 | 只看該作者
亞郭 發表於 2015-9-21 00:39
我們星期曰去, 亞邦都整緊一架電車, 希望有机會一齊玩啦.
WR8離地比較矮,可能要整高個殼

換呔後個 ground clearance 剛好的,只系跳jump 落地時多左個車鼻系前面 (buggy/truggy無的),最後我張頭唇剪左就好好多了

想問下你們的呔軨系邊度買的?我現在是用原裝軨加traxxas dirt track 呔,要自己痴好煩
 樓主| 亞郭 發表於 2015-9-21 00:39:20 | 只看該作者
Marksman 發表於 2015-9-20 23:34
可惜我一般只能星期六入倉, 幾架同款車一齊跑好玩好多

無標題 by KK Fung, 於 Flickr

我們星期曰去, 亞邦都整緊一架電車, 希望有机會一齊玩啦.
WR8離地比較矮,可能要整高個殼

場主的新殼, 加O.S.19

Marksman 發表於 2015-9-20 23:34:17 | 只看該作者
 樓主| 亞郭 發表於 2015-8-25 22:43:56 | 只看該作者
https://www.youtube.com/watch?v=UOdGOju8t2U

new video on last Sundy, please join our DRX party and have fun!
 樓主| 亞郭 發表於 2015-6-12 09:20:52 來自手機 | 只看該作者
場主將這个959殼,放在1/10电四驅跑,靚到無朋友!
 樓主| 亞郭 發表於 2015-6-12 09:18:41 來自手機 | 只看該作者
場主將个959殼,放左過去1/10 电四驅,非常靚仔好跑!
965 發表於 2015-6-11 14:10:58 | 只看該作者
Also Carisma 959 .. 又吾貴, 超靚仔, 香港牌子, 揾 parts 應該冇問題!
Annie268 發表於 2015-6-11 13:00:26 來自手機 | 只看該作者
Very good.
 樓主| 亞郭 發表於 2015-6-11 11:37:10 | 只看該作者
pbus 發表於 2015-6-11 09:19
師兄,電DRX定WR8好玩D?

那要看你在那一種場地玩:

---DRX可做性高D, 車身高度可以調整, 可以在任可跑道玩, 跑姿比較像真Rally
---WR8離地比較矮, 適合在一般路面, 但原装車巳經很易控制, 不須要特別調教, 巳經可以drifting

---DRX有很多upgrade parts, 如孖速
---WR8的原裝零件, 如後a-arm, C座, 好易爛

如果一班人玩, DRX比較多元化D, 但我昨天出廣華街, 竟然無一間有現貨及零件, 可能巳經
被淘汰了

pbus 發表於 2015-6-11 09:19:53 | 只看該作者
亞郭 發表於 2015-6-2 22:22
以前在觀塘碼頭. 現在星期日入倉Lali, 我都有WR8呀, 有空一齊玩啦. 最近觀塘維修完, 可能星期六去睇吓 ...

師兄,電DRX定WR8好玩D?
 樓主| 亞郭 發表於 2015-6-11 08:48:30 | 只看該作者
benlau 發表於 2015-6-11 00:01
郭師兄今個星期日又可以死過了!

Ben兄,

你估場主会吾会整番个尼種場比我地玩, 請在 1:40分 開始

https://www.youtube.com/watch?v=AzF97p1buJU
原來DRX重可以敢樣玩