RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: BIG咸
打印 上一主題 下一主題
收起左側

平路buggy

LL730 發表於 2015-3-27 21:54:56 來自手機 | 顯示全部樓層
對我嚟講Buggy裝海棉胎(當時無乜平跑胎), Optima系列最深刻印象。  http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=346836&highlight=optima&mobile=2  http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=318661&highlight=optima&mobile=2
LL730 發表於 2015-3-30 19:48:37 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,
我是新手,亦有架LC(Rally款),
試過就咁買四條裝一比十平跑胎去JV跑過。
詳細可看我其它所寫,换了平跑胎比之前用拉力胎好,但未到得心應手。

溫馨提示,换了胎都要留意架車Camber角度,前後油圧軟硬度,前後胎用幾多度胎
(得討論區師兄指導,才講得岀)。

一般行直線是可以,一到轉湾就要師兄自已親身體驗吓。

呢排忙架新車所以架LC都未set.
LL730 發表於 2015-3-30 19:49:45 來自手機 | 顯示全部樓層
補相
LL730 發表於 2015-3-31 00:31:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Buggy或Rally 一般都的是powerslide。
powerslide 和Drift是很相似,但是有分别,
以下是搵到的一些powerslide文,向各位師兄請教。
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... ge%3D1&mobile=2

另見師兄上面段片地面好似好滑,應好易打滑。
LL730 發表於 2015-3-31 23:21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝師兄說解
LL730 發表於 2015-4-8 18:45:10 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄架車好正。
LL730 發表於 2015-4-10 09:27:12 來自手機 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-4-9 16:27
Buggy 好玩, 係因為無咩埸地限制, 可以放狗一樣. 但 touring 就真係要搵塊平O的O既地跑 !
上次我同個 ...

好好一個身教的親子活動。我在其他post咗架,便宜偉仔車,
唔知有無師兄用偉仔車裝平跑胎?
如果有師兄試過正,我又可推介比位同事,有個正式借口去親子樂,入手多架另一款。
LL730 發表於 2015-4-10 09:51:03 來自手機 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-4-10 09:30
謝謝 ! 費事佢成日打機打機..
除O左慢爬行山, BUGGY 都可以有行山會.

係呀師兄!
師兄在那處buggy行山多。

原来以前無機打,
只有通山跑,見多些不同人,不同事,
會好自然學識應對及處理。
LL730 發表於 2015-4-10 11:21:46 來自手機 | 顯示全部樓層

W....L.....T.....O.....Y.....S
LL730 發表於 2015-4-10 13:11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
所以上年未缺貨前,入了架拉力款LC.
LL730 發表於 2015-4-10 15:50:53 來自手機 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-4-10 14:22
但用佢跑山有點難度, 同埋呢隻車內佈局, 跑完實食飽O西.
反而我見佢 desert truck O個個似樣. ...

師兄真喺功力深厚,有經驗。
我也為免食飽,
所以一買翻嚟,就先要自製防麈箱,
都不是完全防麈,但可以減少很多沙麈。
用張廢紙起個紙版,然後用些透明packing盒剪裁做,然後用牛皮膠紙黐貼,一些“旭”動位置,用硬身紙加不織布。
以上材料是儲埋一些企理,好似無乜用的廢料,包裝盒,碎料做。
LL730 發表於 2015-4-12 11:04:41 來自手機 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-4-12 10:00
730, 呢個。
http://rcdriver.com/outerwears-stampede-4x4-shroud-with-velcro-closure/

謝謝epc師兄有心的推介。
真喺可以慳翻唔少功夫。

「How to: Install Outerwears protective cover/Shroud」:https://youtu.be/oyJjTuDsUeE
LL730 發表於 2015-4-17 23:27:51 來自手機 | 顯示全部樓層
epc_mem 發表於 2015-4-17 11:19
師兄你住馬鞍山海星灣附近  ?

Epc Ching
Are you friend  of MOS
LL730 發表於 2015-4-18 07:10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
當然有啦
LL730 發表於 2015-4-23 22:06:05 來自手機 | 顯示全部樓層
PKKC 發表於 2015-4-23 09:57
TT02B at JV

師兄,正喎紅藍對
LL730 發表於 2016-4-15 22:12:00 來自手機 | 顯示全部樓層