RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8114|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

港岛南區航拍機友~注意安全

法師傅 發表於 2015-1-15 10:36:16 | 顯示全部樓層
有老友有次去青龍頭釣魚 , 路經海邊有人飛小白 , 都過百米高 ,
轉頭見倒差佬 , 問佢地會唔會做野 ?
答案係唔好飛咁高 , 無人投訴 , 唔好咁揚 , 唔好傷倒人 , 唔好撞倒任何野 , 玩多陣好LA ....   
法師傅 發表於 2015-1-15 17:25:54 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-1-15 16:53
其實係可以架,$180一日,要早幾日申請放飛機。

https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/permit/pe ...

聽聞好多限制 , 唔係商業拍攝多數唔批 !   
法師傅 發表於 2015-1-15 17:30:15 | 顯示全部樓層
kelvinka 發表於 2015-1-15 17:02
泳灘如果係有救生員以外嘅位得唔得? 好似打波咁

泳灘內就係管理員直接攪你
泳灘外玩遙控船放狗游水成日都見 , 應該唔會直接攪你

不過玩飛機就危D , 始終太多意外/傷人事件 , 會唔會搵差人攪你就唔知
但我覺得多數都會被其他係果度活動0既人投訴/報警

法師傅 發表於 2015-1-16 13:23:39 | 顯示全部樓層
kelvinka 發表於 2015-1-16 11:02
即係昂平都放得?

個圖係指郊野公園ONLY , 未包括機場半徑5公里禁飛 , 仲有什麼維港直昇機航線 , 亦唔排除山卡拉山頭都有人投訴報警叫你唔好玩等等 ......