RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2883|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家放機會放到幾多 volts先停? (per cell)

法師傅 發表於 2014-12-31 10:57:09 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-31 10:09
3.3v係飛緊嗰時喎,停咗一陣應該會升返小小

講過好多CHEAP電 放低過 3.5V都有機會平衡亂曬 OR 會大肚 ,
穩陣D 3.5-3.6 好收手快快落黎 , 等一陣就會上番3.7-3.8 , 包長命 !!!!
法師傅 發表於 2014-12-31 13:25:31 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-12-31 13:14
佢佬味,我之前有一lot電,下下飛到3.5v,叉100轉內全部大肚生仔,之後永遠再叉唔滿,另一lot全部飛3.75v ...

又真係 !!! 唔少FRD話齋 , 預岩一批好野 , 一次過買定1-2打
法師傅 發表於 2015-1-3 18:36:41 | 顯示全部樓層
asaq-wong 發表於 2014-12-31 23:43
我自己用個警報器係可以記錄最低電壓,咁我就知道舊電每cell有冇過放!

記錄最低電壓 ? 咁識唔識響 ?

通常大家玩250裝0既BB警報器 , 都係直接比大家手動SET個警報V數 , 好多都係SET 3.6 - 3.7 左右 ,
當其中一S 到左 自定 0既警報V數 , 就會好大聲咁BB響 , 過百米外都聽倒 , 拿拿聲降落就唔會過放 !
樓主之前買果隻係包埋失控會叫0既警報器 , 果隻衰在無得自定警報V數咁解...

呢D BB警報器 ,TAOBAO大把選擇