RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6981|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差啲着火!!試圖傳短路,電線過熱發火光。。。

isaac006 發表於 2014-12-19 10:11:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟試緊個圖傳既時候唔知咩原因短路,其中一條電線過熱發火光。。。
 樓主| isaac006 發表於 2015-1-8 19:03:41 來自手機 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-8 18:59
所以我宜家係D電路板下面都會用電線膠布黏好.

我衣加係咁。。。
新手David 發表於 2015-1-8 18:59:42 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-8 16:46
原來真係因為碳纖通電造成短路, 用碳纖機架既師兄們要小心

(Go to 3:45)

所以我宜家係D電路板下面都會用電線膠布黏好.
 樓主| isaac006 發表於 2015-1-8 16:46:58 | 只看該作者
原來真係因為碳纖通電造成短路, 碳纖機架既師兄們要小心

(Go to 3:45)
Cplcwb 發表於 2014-12-22 22:38:36 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2014-12-22 21:34
hello Benny gor! 隔離台收左台所以論壇只得一個了呢! 有D可惜。If it is not about the short circuit,  ...

Elton gor!真的太可惜......

法師傅 發表於 2014-12-22 22:05:21 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-20 14:26
我諗我可能知道原因,因為我一路都冇試過裝完啲電路板上qav250後再測試有冇 short,有可能係啲焊口位岩岩 ...

每塊電路板包縮膠穩陣D , 輕炸機都唔怕有野飛左上去攪到斷路 .....
elton2xxx 發表於 2014-12-22 21:34:21 來自手機 | 只看該作者
Cplcwb 發表於 2014-12-20 13:41
Elton gor ,Benny 呀! 你又來呀!
Agree too,due to my 5V Vbec supply from ESC only for RX & CC3D!
...

hello Benny gor! 隔離台收左台所以論壇只得一個了呢! 有D可惜。If it is not about the short circuit, bad design of the bec could be root cause.  bec using switching to step up or down, but if switching circuit is not design properly, with inductance, high back emf voltage  (sparking) could be generated and even damaging nearby components.
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 14:45:27 來自手機 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-20 14:35
我尋晚駁好晒D線, 就插電想set CC3D, 點知一插電就出煙, 拔都拔唔切, 但係都死左2個電調, 跟住再CHECK, 應 ...

冇分架,如果你個 motor轉錯方向既話就倒轉其中兩條,咁就會轉第二個方向
新手David 發表於 2014-12-20 14:35:51 | 只看該作者
我尋晚駁好晒D線, 就插電想set CC3D, 點知一插電就出煙, 拔都拔唔切, 但係都死左2個電調, 跟住再CHECK, 應該淨低個兩個都凶多吉小, 攪到又要訂過........, 另想問下, 電調駁摩打個三條線, 係咪隨便駁就得? 有無次序分呢?  
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 14:26:14 來自手機 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2014-12-20 13:16
我同意法師說法,兩塊 pcb stack 埋一齊,就算唔作 double sided pcd, 焊時有焊珠掉左去邊邊都可能出事,係 ...

我諗我可能知道原因,因為我一路都冇試過裝完啲電路板上qav250後再測試有冇 short,有可能係啲焊口位岩岩接觸度隻野既邊邊,做成 short circuit,衣加有理冇理都做咗 insulation先。
Cplcwb 發表於 2014-12-20 13:41:42 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2014-12-20 13:16
我同意法師說法,兩塊 pcb stack 埋一齊,就算唔作 double sided pcd, 焊時有焊珠掉左去邊邊都可能出事,係 ...

Elton gor ,Benny 呀! 你又來呀!
Agree too,due to my 5V Vbec supply from ESC only for RX & CC3D!
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 13:34:24 來自手機 | 只看該作者

其實我有 check過,搵唔度short,但係唔知點解連接舊電既時間有火花,會唔會係個bec通電所以有?我個bec下面加咗啲膠紙去防止放分電板上面短路,我焊既時候好似溶咗一啲,但係應該冇問題
elton2xxx 發表於 2014-12-20 13:16:22 來自手機 | 只看該作者
我同意法師說法,兩塊 pcb stack 埋一齊,就算唔作 double sided pcd, 焊時有焊珠掉左去邊邊都可能出事,係時候買返個萬用錶 check 有冇 short circuit 呢。
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 14:48:17 來自手機 | 只看該作者

其實我衣加個bec都係用埋供電比cc3d同埋 receiver姐,其他野都係12v,用唔用都冇所謂,只要唔着火就得啦
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:46:33 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-19 14:35
好多圖傳都話可食 5-16V , 而CCD鏡頭都係12V , 咁呢2樣都要落UBEC ?

No, 當然唔使,但當多過2個12v以下裝置取同一個電源時,則有實際需求,除非有第二個獨立電源存在,否則Switch Mode Regulator理應存在,Switching一詞,請上綱自行參考。

但有無冧過,咁神奇,5v-15v都得,實際上塊板係咪已有個小型linear regulator焊咗係上面? (跟本變成全條circult都係linear)
法師傅 發表於 2014-12-19 14:35:03 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:31
>>>只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電....

見你再講多次 , 即係佢要定唔要 ?
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:31:49 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-19 14:05
用3S 供電 , TS351 食倒最多15V電 , CCD 都食倒12V , 根本唔洗用BEC , 多隻香爐多隻鬼呀 !

睇你果張相 , 2 ...

>>>只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電....
法師傅 發表於 2014-12-19 14:05:35 | 只看該作者

用3S 供電 , TS351 食倒最多15V電 , CCD 都食倒12V , 根本唔洗用BEC , 多隻香爐多隻鬼呀 !

睇你果張相 , 2塊電路板疊埋  , 覺得好牙煙 .....

solaris8x86 發表於 2014-12-19 12:46:18 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-19 11:20
師兄你意思係加個ubec圖傳同鏡頭中間?如果係咁我直接用衣加有既bec12v供比鏡頭會唔會一樣?(分開供電 ...

只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電,就係咁簡單。買UBEC, 由其係用係飛機上,唔好貪平貨。

UBEC係用switching進行派電,並且有防止熱力於導體上流過,有決定性穩定作用。
其他派電裝置即使有降壓作用,但係行linear進行派電,用於飛機電壓穩定作用較差。

Good luck.
cocoaninja 發表於 2014-12-19 11:39:58 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-19 11:23
Cocoaninja兄,你比我既視覺效果呃咗啦  如果睇返最上嗰張應該清楚啲,紅+黑-  ...

係 bor,個角度問題
小弟之前都爆過隻 BEC,circuit 同你個款好似差唔多, 走線係有小小唔同

登錄/註冊後可看大圖