RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

isaac006 發表於 2015-2-20 15:50:18 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-20 14:45
其實水平起飛只可以係冇風既情況下做到嗎??
我飛起未到2呎有小小風巳經吹走, 怕撞機所以被迫收油, 不斷重復 ...

同埋你架機都好重吓喎,未加cam vtx都已經730g
isaac006 發表於 2015-2-20 17:59:23 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-20 16:59
舊電182g, 我都唔知重係邊
但我見好多師兄室內飛冇gps都可以水平起機...
...

我兩舊電加埋都冇730g 仲有鏡頭,圖傳同osd,你一個摩打幾重?同埋你架機咁重用6045/6030應該會好啲喎
isaac006 發表於 2015-2-20 20:15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-20 18:04
6030好似長左小小, 所以先用5030, 但6045/6030會唔會好飛d?

應該會,不過我冇用過你嗰隻摩打,所以唔清楚
isaac006 發表於 2015-2-20 20:21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-20 18:11
另外機重會唔會令到volt跌得快d??

呢個真係唔知 你用5寸理論上要比多啲油先會飛得起,但係用小啲電去轉。用6寸就反轉,要用多啲電,不過又唔洗比咁多油佢
isaac006 發表於 2015-2-21 16:45:20 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-21 15:58
請問'腳架棉'香港有得賣嗎?
taobo最平都要人仔2.5/個...

都係2.5一個姐 你買其他野買埋囉 你諗住點加上去?我架機因為加咗燈所以要咁整
isaac006 發表於 2015-2-21 18:24:33 來自手機 | 顯示全部樓層
yubean325 發表於 2015-2-21 17:52
想請問下4 隻馬達同步到啦, 連到個控, 比油都轉到,

但1 比油就立即轉到100%轉速  (明明個控都係show 40-45 ...

Check吓摩打有冇轉錯方向/放錯槳?你有冇做到 transmitter setup?
isaac006 發表於 2015-2-22 22:59:05 來自手機 | 顯示全部樓層
surfer_ann 發表於 2015-2-22 22:50
想請問各位,gcs入面可否set motor轉向?我試過output嘅reversed唔成功。謝謝大家。 ...

冇聽過有呢個功能喎 你焊過啲電線咪可以轉向囉 output reversed應該係快變慢,慢變快嗰隻 reversed喎
isaac006 發表於 2015-2-23 13:26:14 來自手機 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2015-2-23 10:22
睇返師傅段片
發覺我依家用緊既Sony 700既latency較接近GoPro Hero Black 應該都算夠快
不過見到Fatshark ...

你個 Sony 700係唔係ccd?如果係應該唔會有咁大 latency個喎 會唔會係有其他野(osd,dvr等)整慢咗?
isaac006 發表於 2015-2-23 15:20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
sakata 發表於 2015-2-23 14:16
師兄
我是用Sony 700 ccd + Skyzone RC700D DVR
你一提.....部DVR好似未搞過update....唔通有關系...

我都係用緊 Sony 700 ccd,用aomway dvr vrx睇完全冇 latency咁喎 我衣加都諗緊 upgrade個 mon,個rc700d你覺得點?
isaac006 發表於 2015-2-23 16:52:06 來自手機 | 顯示全部樓層
nuts2006 發表於 2015-2-23 16:29
skyzone 隻rc700d 係有好輕微既lag

知唔知大約幾多秒?我嗰隻 aomway都有大約0.05-0.1秒既lag,用黎飛都唔係大問題,你話如果去到0.2-0.3就唔得啦

(同埋用aomway一錄野個 frame rate就會跌到得返大約20-30fps,唔知rc700會唔會咁?)
isaac006 發表於 2015-3-10 21:12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
chung212 發表於 2015-3-10 18:23
槳可以買多D
我D 5030買親都二十對二十對咁買
出動一次都斷番十隻八隻

講起炸槳,我一開始同你都一樣 用gf6030 high一 high小小野就斷,不過轉咗fc6045之後就小咗好多,試過其中一隻槳斷咗一半都仲叫做控制度佢降落,以前用GF槳如果斷咗一半會好快斷埋第二半直炒落地

我衣加都好似你咁,一買就買三四十對
isaac006 發表於 2015-3-13 11:54:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-13 11:00
小心此店

咁睇... 佢有唔岩,但係你都有錯...

第一,佢有同你講過不如到付,但係你冇應到佢,仲要話拍咗,咁樣正常人都可以話你同意咗佢要你到付。咁佢以為你ok到付咪將個運費改做¥0囉,你見到張單寫"含運費"其實係¥430+¥0,淘寶咩單都會寫"含運費",到付,包郵都係咁。

第二,你同佢講唔要個球,佢話咗ok,但係佢又真係冇得你張訂單度刪除你拍咗既野,一係你就成張單刪除再拍過一張冇嗰個球,咁大家都清楚。

所以如果有小小唔明都要問到明,你係比錢嗰個,你一日未比佢咩都會答。我有時都會問到自己都唔好意思再問,但係上網買野就係咁。

(我見呢度好多師兄師弟都你呢店度買kim240,相信今次應該係單一事件)
isaac006 發表於 2015-3-17 09:10:13 | 顯示全部樓層
surfer_ann 發表於 2015-3-17 08:11
買咗RC832+TS835,運行時都幾熱,正常嗎?

熱係正常學法師傅話:
熱係正常 , 圖傳發射基本上係靠條天線放電 , 輸出愈高就愈熱 , 聽D C父話齋 , 比較圖傳足唔足秤 , 睇佢熱唔熱就知咩料 XDDD

飛緊就無咁熱啦 , 唔洗怕 , 我2隻都無另加散熱

isaac006 發表於 2015-3-20 13:23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
fai1437 發表於 2015-3-20 12:02
我有

唔好意思介指係咩東東黎?
isaac006 發表於 2015-3-21 18:42:38 來自手機 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-3-21 00:29

原來係呢啲 咁我冇加喎
isaac006 發表於 2015-3-21 18:47:11 來自手機 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-21 17:46
240,250 fpv 最遠飛幾遠 ?

幾遠係睇你用咩控同點 setup個喎,我部機條天線冇地方擺,平放咗機低,所以一百米度就斷線如果加直放應該可以遠好多,但係又太長
isaac006 發表於 2015-3-21 20:22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-21 20:04
Set天線有D R頭,理論上要90度夾角,只是機架咁細

我個控係 cheap野,得一條天線,冇得90度
isaac006 發表於 2015-3-22 07:59:02 來自手機 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-22 01:06
屋內試飛十幾秒好定....跟住突然斷電跌落地, 有陣焦味.....

碳纖版 好鬼麻煩 ...

係呀,要超小心,我都試過幾次,但係都冇事,因為只係個版短咗路,唔係啲電路板。短路最大原因係ccd鏡頭坐都通電,然後如果你又用金屬螺絲安裝鏡頭既話,成架機就變相 ground咗。我衣加咩電線位都再用野包住。。。

http://rc-evo.com/xbbs/thread-342116-1-1.html

但係我諗 ground咗都唔係冇好處既,因為咁樣啲電子零件既干擾應該會小啲
isaac006 發表於 2015-3-22 11:17:32 來自手機 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-22 09:56
(我懷疑是塊Pcb底版質量問題,如果真係短路,點會仲飛到十幾秒 ?!) anyway,  Kim240 售價偏貴 ...

係咁架,我上次短路都可以完全正常咁飛,不過我用既係qav250冇pcb底版,佢有冇問題就答你唔度啦

你有冇萬用表? check吓有冇邊度有事先啦

我都係因為覺得佢貴所以先買qav250
isaac006 發表於 2015-3-22 17:12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-3-22 16:13
2.4G 100米就斷 ? 唔會呱 , 1舊水一部無天線手掌玩具4軸我都飛過N次200米都無斷過 ...

可能我飛嗰條單車徑多樹同石屎干擾掛 不過我之前都試過直飛向天到廿樓都冇野,又試過平地直線向前飛~250米都冇斷,不過一諗住~250米嗰度降落就斷線,圖傳都冇埋,得返雪,可能接收天線向地就會咁

或者都有可能係因為我個圖傳mon放正個控條天線上面,擋住佢啲信號,先幾日我將個控條天線改咗指向地(之前係指向天,但係會比個mon擋住,最多都係45°向天),離個mon遠啲應該會好啲。衣加放機線天線都會好似下圖咁擺。
Btw你嗰啲$1xx四軸咩機黎?可以去到咁遠既? 我之前玩開嗰啲唔洗50米就斷線架喎