RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3086|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

個位師兄們LED問題~

acc666 發表於 2014-4-23 01:19:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟對電學一D都唔識,但又想玩夜機~4軸機CX-20  2700MAH電3S 25C~ (同精靈差唔多樣)有咩LED技術可傳授一下~價錢加件可以詳細講下嗎
solaris8x86 發表於 2014-4-30 14:29:19 | 只看該作者

最近Hobbyking有推出防止熱力在12v電路上做成power lost的Switch Mode Regulator,對一向只識用,而唔理解Regulator使用原理得啖笑嘅ching,可去看一下。但此regulator因沒有housing金钃外縠防止電波干擾,FPV機不適用,

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__52861__12V_3A_UBEC_2_5S_LiPo_6_23v_.html

Good things really do come in small packages and this 12v 3A UBEC is no exception to that rule. With high efficiency switch mode helping to provide better heat dissipation compared to linear voltage regulators and a shielded PCB design and output EMF coil helping to provide a stable and low noise voltage output, It has all the functionality of a top class UBEC but wont break the bank. This UBEC also features built-in reverse polarity protection for added peace of mind. What more could you ask for in a 12v output UBEC.
solaris8x86 發表於 2014-4-23 23:56:24 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-4-23 22:56
學到野!

我都係一個小小車仔入手人, 咁想問, power lose係會斷左之後唔再開返, 只係斷一斷即刻著返機? 呢 ...

所謂power lost其實大多數程況只係電壓閃一閃,並不是完全斷電,或有時叫做overloading,車仔嘅電子變速器本身就係一個regulator,可能只係閃一閃,但燒電變可能不大,除非voltage入力本身是很大火數。
在多軸機上就cup死你....因為一秒半秒電壓閃一閃,飛機已可能垂直式失去平行,到一秒半秒後電壓回覆正常,機身可能已斜過可修補角度....cup死你哎...cup死你哎... 就係咁樣,南生圍又再増潻一員多軸忘魂 (個個禮拜都有,我已見怪不怪)。
f6f 發表於 2014-4-23 23:01:40 | 只看該作者
for you reference

http://rc-evo.com/xbbs/thread-302096-1-1.html

阿邊個 發表於 2014-4-23 22:56:27 | 只看該作者
學到野!

我都係一個小小車仔入手人, 咁想問, power lose係會斷左之後唔再開返, 只係斷一斷即刻著返機? 呢種情況, 對RC 車有冇大影響? 飛機可以想像到個嚴重性.
siuwai999999 發表於 2014-4-23 22:10:48 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-23 22:01
Hobbyking上有大把switch mode regulator,任選voltage。

ching 我比較like 用固定電壓多d 怕 vr 有事就大獲了 , Isolated Converter 防于擾比較好但好貴
solaris8x86 發表於 2014-4-23 22:09:04 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-4-23 22:01
regulator 我晤建議用, adj 有事就直出了

有玩傳統自切多軸你就明白switch mode regulator係救星,保你架機,同你銀包全家。Phantom係廠機,一般車仔人丶自然人已再無機會見到regulator,因為已在motherboard板丶motor板上內置了。
siuwai999999 發表於 2014-4-23 22:01:45 | 只看該作者
regulator 我晤建議用, adj 有事就直出了
solaris8x86 發表於 2014-4-23 22:01:19 | 只看該作者

Hobbyking上有大把switch mode regulator,任選voltage。
siuwai999999 發表於 2014-4-23 21:58:22 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:59
唔明白switch mode regulator背後使用原理,又叫人日日用,又真係幾好笑....。
...

ching 這個可以用ma
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:59:08 | 只看該作者
Booster 發表於 2014-4-23 20:46
路過,見到文章得啖笑

唔明白switch mode regulator背後使用原理,又叫人日日用,又真係幾好笑....。
Booster 發表於 2014-4-23 20:46:43 | 只看該作者
路過,見到文章得啖笑
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:43:23 | 只看該作者
希望講解工作,日後由byuen師兄全力進行,我寫中文好能辛苦.... (我一生都係打英文字)。
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:15:24 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-4-23 19:18
睇左link, 好似冇講點解唔可以出鋰電平衡頭, 願聞其詳學下野. 事關我有一部車都係用鋰電平衡頭俾電D 車燈用 ...

睇唔明唔緊要,我3幾句長話短說,跟本問題不在parallel平衡頭,而係多路電子儀器共同使用相同電源時 (電池),由其是voltage較高 (當使用3S以上,即11.1v或以上),會有一定可能另到電路過熱 (熱力由能產生高熱的裝置在電線上傳輸,如motor或LEDs...haha..),從而導至整個電路出現一舜間的power lost,一般出現時會在飛機電池放了2/3電力後出現,即大部份飛機耗盡電池前數分鐘,所以在平衡頭直接安裝LED使用時,由於 parrallel平衡頭焊接位和14AWG放電缐跟本焊在同一個錫焊位上,熱力更容易經由電池干擾機體底板上的BEC電路而導致power lost當飛機在天上一秒半秒無了電流,是否有GPS failsafe都已無關係。Cup Q硬,由於有唔少人會從底板位取電比自己額外加上去嘅裝置使用,如圖傳糸統丶OSD丶各色各樣LED等等,所以有唔少人炒咗機都未知乜嘢事,其實係自己改壞機。

解決方法已在上面鬼佬site,日後有幾會再吹下對應
一舜power lost的解決方案 - 穩壓 regulator (Regulator唔一定等如日常表面上只見到嘅降壓應用 12v -> 5v, No。 Switching 12v -> 12v一樣可以)
LED平衡頭問題...我3丶4年前係第一代AR Drone 1.0上領教過.... 吸收教訓後才有今日紅色天使環人頭上5000個flight不墜神話....但大家千萬不要學...因為D記啲機隨時自己㑹降落......emmmm.....(D記而家有禁飛區嘛...同我無關).

阿邊個 發表於 2014-4-23 19:18:03 | 只看該作者
睇左link, 好似冇講點解唔可以出鋰電平衡頭, 願聞其詳學下野. 事關我有一部車都係用鋰電平衡頭俾電D 車燈用.
solaris8x86 發表於 2014-4-23 18:10:58 | 只看該作者

玩車仔嘅人可能唔明,但真正玩航空電子嘅人一般都會明,大家自己睇同一舊Li Po出兩個output使用有至命問題,所以....最好唔好....有時炒機唔一定係DJI嘅問題,其實可能係自己多手改壞機嘅問題....
Cup死你....Cup死你....Cup死你....
http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=39138
solaris8x86 發表於 2014-4-23 17:00:46 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-4-23 16:51
如果 LED 係 12v, 咪就響主動力 3s 電, 嗰 balance 頭度攞電.

我需然唔太想指指點點byuen師兄....但最好唔好,不然又多一部機cup機炒....。
byuen 發表於 2014-4-23 16:51:07 | 只看該作者
如果 LED 係 12v, 咪就響主動力 3s 電, 嗰 balance 頭度攞電.
kay1926 發表於 2014-4-23 16:47:30 來自手機 | 只看該作者
里电平衡插
 樓主| acc666 發表於 2014-4-23 14:31:33 | 只看該作者
供電係邊度拎-0-?