RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sdfho
打印 上一主題 下一主題
收起左側

頭單+尾直濕在行車上較果一問

bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:10:21 | 顯示全部樓層
Ching 我試試回答,頭單是有必要性,因有cs比行直路尾6快過前6,係尾6推到前6順住行,如果無頭單會前6剎車尾6推好易白鴿轉。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:18:51 | 顯示全部樓層
Ching 因頭單係獨立頭單,可以算係有差速功能。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:39:21 | 顯示全部樓層
頭單最大用處係行直路係尾6有動力推住去,轉灣尾一乜就頭6有返動力反住呔去,至於油門收放問題,唔係要收晒油等個頭單去,睇自己個人感覺要重或輕油,如果高手㗎車線性好油門唔洗一下一下,ching d問題問得咁子細,希望解答得到你。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:58:39 | 顯示全部樓層

Ching 清楚易明d,換咗頭單行直路後駒,轉灣就 4 駒。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 21:06:10 | 顯示全部樓層

唔好咁講啦,albert0329 兄,我玩漂移都係幾個月炸,都係新手嚟架,不過老坑果隻同你一樣。
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 02:32:25 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-4-30 22:53
咁我都係一個幾+歲人重玩具既死老坑,唔好介意,搭下訕先:樓主提到頭單是否就有前轆差速,功能,當然有,7樓答 ...

其實頭單要去了解佢都已經有排玩,如果細緻到要去了解個中單而去決定用牙差、珠差定直續,真係要有返咁上下資歷同經驗先用得到。
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 16:05:58 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-1 03:14
師兄真係師兄!

唔好咁講呢 edd 0405兄!E家可以上綱交流下,真係好過以前好多。
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 18:56:11 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-1 16:27
真係好釆咋!我依d幾廿歲人!如果無得上網問吓d Ching!我真係唔會揾返童年回憶呀!
...

我早 1 年倒啱啱玩返果陣,d電子嘢真係唔同晒,又要用電腦、又有刷、又無刷又話有感應,我d童年回憶差d比佢攪喎咗,又唔知可以上嚟問下d ching,變咗個RC傻佬咁。
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 23:10:19 | 顯示全部樓層
sdfho 發表於 2013-5-1 06:45
買頭單係咪剩係買前組Pulley大齒果件Parts就Ok呀?bearing 要唔要換呢?

好多新手post話砌好D3用原裝CS 2. ...

Ching 啤呤唔洗令外買,至於原裝CS 2.14呢個問題,ching可換咗頭單試咗車先再考慮,如果係新手我會建議CS減到1.5玩掂先慢慢加上去,如果一嚟油CS2.14開始玩,會有好大難度。
bookkeyhk 發表於 2013-5-12 18:04:13 | 顯示全部樓層
sdfho 發表於 2013-5-12 01:42
我裝完頭單試左兩日,真係好似你所講咁難玩。然後去左KWS買15T(16T無貨)加Sakura Xi的177皮帶。回家發現1 ...

大約1.5cs已經可以,係最易上手,玩熟咗了解咗點樣反呔漂移先,慢慢先睇下加唔加返大個cs。