RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2570|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問問TT-01改裝問題

TIERIA 發表於 2012-12-11 01:45:57 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
聽人講TT-01改電變同埋快摩打之後~ 個大齒輪會好快玩完... 即係會變左成日要換? 個大齒輪會唔會貴?
除左大齒之外其餘牙差果D會唔會都死得好快???
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-12 01:23:56 | 顯示全部樓層
是不是每次反車, 大碰撞之後都要檢查? 現在都只是用白豬,.,. 有時都會發現螺絲鬆了~
想知TT-01既零件會不會很貴? 另外見過內地出了一款鋁合金+碳纖維的TT-01車架會不會比較好?
不過很多師兄都跟我說TT-01撞壞了就算... 換部皮帶的~
但我又怕不懂砌其他車架... TT-01都弄到我頭昏腦脹...
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-12 12:07:06 | 顯示全部樓層
根據大家這樣說的話將來除了遙控之外什麼都要換過...
那就是從零開始...orz
用的錢不少啊...
因為我連電池差機都要換啊... 現在是用NI-MH...
看來要加份好賺職才能換車...
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-14 03:50:14 | 顯示全部樓層
我差不多每個星期日都有去~ 一開始就在這地方玩了~ 全場最慢跑得最差就是我啦~ XDDD
現在車殼都反到差不多要換了...orz
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-15 01:29:52 | 顯示全部樓層
唔... 暫時沒什麼錢~ 所以當作興趣去玩~ 不會要求有多快~ 開心就好~
而且我一開始就換全車bearing, 中軸, 萬向, 頭單, 尾珠差(有師兄建議用返原廠牙差,因為保養問題),用海綿胎
打算玩到電池死or摩打不行才打算~ 那個時候應該技術會好點吧...
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-20 01:34:05 | 顯示全部樓層
我又唔係多時間玩~ 玩住TT-01已經滿足了~
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-21 02:15:20 | 顯示全部樓層
我要求冇你地咁高要求麻~ 我個腦諗唔倒好深入既野架~
反正RC既坑很漫長~ SAKURA有興趣但真係要搵倒份好工, 有錢又多左時間先敢玩~ 反正而家手車又未得, 撞咪死得! 而且無謂浪費買左既電池同埋差機~
TT01的確冇乜前途~ 我都係休閒玩啫~ 有興趣但未去到全力投資好迷果種~ 因為身邊沒相熟的朋友一起玩...
而且每部車都有自己特性~ 有時配合一下就冇問題了! 雖然沒什麼setting可言~ 有時候也許習慣了就好~
而且我自己本身有娃坑...
 樓主| TIERIA 發表於 2012-12-23 01:11:26 | 顯示全部樓層
珠差是店員介紹我換... 說那個預算內換這些就對了... 我知道珠差既用途,保養之後都好無奈...