RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

吾係> XV-01 開工大吉製作 <廣告 差不多了⋯ XV01

pakcheongkwan 發表於 2012-9-17 02:20:15 | 顯示全部樓層

精彩, 不過想問下XV01如果想用 直蕉插鋰電, 有無辦法?

我就淨係諗到上面開兩個hole, 唔知有無其他option???
pakcheongkwan 發表於 2012-9-17 13:45:21 | 顯示全部樓層
一匹狼 發表於 2012-9-17 12:43
有位走,只要蕉頭L形甘焊

唉...試左喇, 比你走位嗰度, 太闊喇, 同一般用開嗰啲電嘅蕉位對唔正, 就算用左L型都落唔到
pakcheongkwan 發表於 2012-9-18 11:04:04 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2012-9-18 01:55
師兄有無相睇?
我都焊L型並用到60C 厚電無問題,好fit 。
不計破壞防塵功能下,我不建議開頂玩直插,徐 ...

想問下你舊電係咪窄過個電池盒嘅空間? (即係放入去之後仲可以左右走動)

我有兩個brand嘅鋰電, 都係電池上嘅蕉插距離 窄過 嗰兩個走線位, 而且舊電係可以前後左右都走動到.

所以一邊L型蕉插落左去, 另一邊就一定頂起, 我咁講我諗大家應該明白到個情況, 而且嗰度影唔到比大家睇(就係放唔入囉)

我唔明點解佢會設計到個盒咁闊, FF03嗰啲都係啱啱好fit啦, 點解會咁...不如ching影一影電放左入去未關上蓋之前個樣比我睇下好嗎?
pakcheongkwan 發表於 2012-9-18 11:07:31 | 顯示全部樓層

我係喺入面貼左兩層海棉膠紙, 而家電池放入去之後係不能左右活動, 只能前後活動

仲想問下你舊電係咩brand? (是否就係嗰舊SMC?) 感激萬分

補充: 剛剛上左SMC宮網睇, 長闊高都同我手上嘅一樣, 但明顯正負蕉插就攞得非常盡, 好貼左右兩邊, 而我嗰啲就係無攞到咁盡

相信就係呢個原因所以我無辦法放入去...SAD