RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lionpp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Yokomo BD7

lung1 發表於 2012-9-1 11:33:16 | 顯示全部樓層
lung1 發表於 2012-9-1 11:35:52 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2012-9-1 01:02
聽講所有件會係強國生產,唔知消息堅唔堅。

強國生產係非常普遍,
而家車仔野如電變, motor, 電池咪又係強國生產
只要QC 控制得好就不大問題。
lung1 發表於 2012-9-1 11:57:32 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2012-9-1 11:43
我也是所有電子及動力野都係強國生產。但我架死光唔會真係強國生產吧(⊙o⊙?) ...

死光係唔係強國生產就唔知啦,
但我有架XRAY 008 都試過撞灣波箱及牛角(細力撞),
T3 2012 係TRC到都好多師兄斷牛角,
相反玩架YOKOMO 玩左年半都無事,
你話XRAY 襟撞我又唔覺...(我T2 008 同 T3 2011 都有玩過)
lung1 發表於 2012-9-1 12:19:39 | 顯示全部樓層
lionpp 發表於 2012-9-1 12:12
個價咁便,唔理佢邊度做啦,總之yokomo一定信得過啦

呢位師兄YOKOMO 車一定係香港買平, 我估大約$3600左右,
其實今次YOKOMO 點解可以平之前襟多係因為跟少左野及將某D金屬件變為膠件,
如無左三節棍跟, 推銲由鈦改為鐵推銲, A臂亦都由碳臂改為膠臂,
令外belt tension 舊野都轉左做膠, 所以架車咪平左, 吸引多d人買~
lung1 發表於 2012-9-1 23:27:25 | 顯示全部樓層
gtimax 發表於 2012-9-1 23:06
以前yokomo SD SSG開售都好驚人, 2千蚊有找, 我一聽到個價都唔駛林即買, 但返到去一砌, 全車膠件連臂碼都膠 ...

之前BD5 WXi 賣$4500, d人一聽到個價錢就嚇怕,
其實架車跟既野已full options 如 lusford 鈦推銲(其他廠只跟鋁),
三節棍(應該市面上唯一一架跟車包埋), 金屬油壓彈弓托及頂蓋(其他車全膠..), 3舊鉛 (銅造)..
超襟用金屬直濕杯(其他牌子如tamiya, xray 都係膠), 金屬中pulley等等.......
相反xray 雖然賣得平但好多option件要改, 而家yokomo BD7就轉為行中價路線, option 就除你個人喜好已改..
bd7 我會買, 會改混碳臂同鈦推銲兩樣野, 三節棍就買spec-r..
lung1 發表於 2012-9-1 23:28:12 | 顯示全部樓層
功夫熊貓 發表於 2012-9-1 23:19
如果全車真係唔係混碳料.......就算吧啦 橫掂松倉岩岩先用BD5 介低左Ronald架BD7 ...

松倉 & Ronald 都係用bd7...

lung1 發表於 2012-9-15 23:20:58 | 顯示全部樓層
gtimax 發表於 2012-9-12 23:58
唔出奇呀, 全車塑膠料, 臂碼都膠埋, 皮帶6, 總之可以膠既都膠晒, 我就唔覺得抵, 但可以玩住先, 闌野先買 ...

臂碼同埋皮帶6 都係金屬呀