RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: s.y.kwok
打印 上一主題 下一主題
收起左側

為10.5T NA作準備

nikeid 發表於 2012-5-4 06:55:53 | 顯示全部樓層
好似睇過post話LRP摩打,就算全新都好易壞bor
nikeid 發表於 2012-5-4 08:38:02 | 顯示全部樓層
回復 Noir.KAZE 的帖子

我都係見有師兄提過jei , 可能個別事件
nikeid 發表於 2012-5-4 08:44:02 | 顯示全部樓層

X20 & X12 有咩分別?
nikeid 發表於 2012-5-4 08:48:52 | 顯示全部樓層

咁唔換都冇咩所謂
nikeid 發表於 2012-5-4 18:02:40 | 顯示全部樓層

請問用咩工具去打散隻bearing清洗??  用咩工具去重新加油??
nikeid 發表於 2012-5-4 18:25:02 | 顯示全部樓層

點樣上返油??  要咩特別工具呢??  thanks !
nikeid 發表於 2012-5-10 11:56:27 | 顯示全部樓層
回復 Allan007 的帖子

師兄,請問呢隻牌子beARING係kws邊間有賣??  呢隻牌子表現如何??   小弟想買呢隻牌子既CERAMIC
nikeid 發表於 2012-5-10 13:16:36 | 顯示全部樓層
回復 Allan007 的帖子

if ceramic bearing , how much ??
nikeid 發表於 2012-5-10 14:29:31 | 顯示全部樓層

回復 s.y.kwok 的帖子

我對你個ultrasonic清洗器好有興趣,係邊樹買?? 幾銀??
支WD-40 & 支ZIPPO & 支上面寫住"840"既野  全部用黎做咩?  
師傅可否推介邊隻bearing油好用?  我部車頭果份bearing 唔太順
nikeid 發表於 2012-5-11 15:23:08 | 顯示全部樓層

真接將白電油倒落個ultrasonic cleaner個鍋入面,唔會"拿"到個鍋咩 ??
nikeid 發表於 2012-5-11 17:03:16 | 顯示全部樓層

隔咁多層,咁ultrasonic咪好難入到去bearing?
不過我岩岩買左個cleaner返黎,直接將bearing+清水去洗,之後再用你果個bottle再加白電油去浸bearing一陣,最後加返油!  今晚落樓下試下架車仔
nikeid 發表於 2012-5-11 17:05:16 | 顯示全部樓層
回復 KENNY110 的帖子

五金鋪有4L咁大支既白電油賣咩?  我屋企附近果D淨係有細細支百零mL果D咋,好快用晒
nikeid 發表於 2012-5-11 18:01:56 | 顯示全部樓層

洗左tim!!  初頭諗住唔好整壞部ultrasonic,依家變左分分鐘整壞bearing   
雖然架車仲行得
下次要跟你教個方法,bearing放入個樽入面,外面用水  又上左寶貴一課