RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mclok
打印 上一主題 下一主題
收起左側

黎緊星期日新手第一次去MMS有咩要注意?

kevt2005 發表於 2012-2-23 19:26:33 | 顯示全部樓層
嘩tat-tat大師,你噤快就用海綿軩毒人,用左返唔到𨍭頭喎,我就係其中一個好例子。
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:16:23 | 顯示全部樓層
回復 wing1203 的帖子

我自己就中毒好深, so far我冇乜聴到有c-hing玩過海棉軩後話唔鍾意, 噤當然一定有人唔鍾意嘅.  其實我都繼續有玩膠軩嘅, 只係當我想要玩速度感時就一定係海棉軩.
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:24:30 | 顯示全部樓層
玩海棉軩4-5排電之後係一定要磨軩嘅, 唔係就好似玩返膠軩噤, 甚至差過膠軩.  我估有師兄話喺CT玩海棉軩唔係噤好,可能係因為玩耐咗冇磨軩.  搵日我上CT試試先.
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:30:11 | 顯示全部樓層
海棉軩另一利害之處就係架車唔係set得噤好都會變到好易控.  啱曬我哩啲set車唔好又懶嘅人.  haha.
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:40:46 | 顯示全部樓層
玩耐咗嘅海棉軩會見到表面變得有反光(軩屎), 磨到見唔到有反光就得啦.
kevt2005 發表於 2012-2-24 17:53:49 | 顯示全部樓層
係用磨軩機(Hudy)磨.
kevt2005 發表於 2012-2-24 18:29:35 | 顯示全部樓層
回復 Tat-tat 的帖子

有師兄就用白電油抹, 但效果一定唔夠磨軩噤好.
kevt2005 發表於 2012-2-25 14:10:24 | 顯示全部樓層
回復 lwclam 的帖子

我買嘅時候$14xx.  每次磨只須磨表層少少,比膠軩重玩得耐好多。
kevt2005 發表於 2012-2-25 22:19:44 | 顯示全部樓層

如果你想買磨軩機,hudy係不二之選 (以mini 軩嚟講). hudy嘢貴係因為佢啲嘢真係好.  有c-hing買過其他牌子, 價錢平一半,但試咗真係唔掂。我估千幾蚊唔係買唔買得起問題,係你覺得值唔值嘅問題,一架mini-z加埋parts分分鐘唔止千幾蚊啦.
kevt2005 發表於 2012-3-18 13:18:51 | 顯示全部樓層
尋晩卒之上咗CT試海綿胎,感覺非常良好。我用嘅係半新棉胎(即係已經玩咗兩三排電,玩多一兩排就要磨嘅狀態。), 車係015四驅特別版+PN fets +PN 50T motor.  操控同速度感都好好,我相信之前有師兄話用棉胎唔係咁好,應該都係因為冇磨胎。下次會試全新棉胎,另外試埋03車。
kevt2005 發表於 2012-3-18 15:51:19 | 顯示全部樓層
回復 zakuzaku2008 的帖子

我多數都喺mms玩,但而家mms唔俾玩棉胎,我會多啲上CT.  但我兩邊都會玩,而我膠同棉胎都會玩。